Ηράκλειο: «Πρεμιέρα» για τους ψεκασμούς κατά του δάκου - Ποιες περιοχές αφορά

Κρήτη
Ηράκλειο: «Πρεμιέρα» για τους ψεκασμούς κατά του δάκου - Ποιες περιοχές αφορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδηγίες για τους δακοπληθυσμούς - «Να μην εφησυχάζουν οι ελαιοπαραγωγοί»

Από τις παραλιακές περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπου διαπιστωμένα κάθε χρόνο παρατηρούνται και πρώτοι μεγάλοι πληθυσμοί του δάκου, αρχίζει σήμερα 7 του μήνα η υλοποίηση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2022. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Κρήτης, «με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, την Τρίτη 7/6/2022 θα ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στα Μάλια, στη Χερσόνησο, στη Σταλίδα, στις Γούβες, στου Κοκκίνη Χάνι, στις Γούρνες και στον Βαθειανό Κάμπο του Δήμου Χερσονήσου.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα. Επίσης, καλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους προκειμένου να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόδεντρά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός».

Να αναλάβουν και οι ίδιοι δράση

Η Περιφέρεια Κρήτης καλεί όμως τους ελαιοπαραγωγούς να λάβουν δράση και οι ίδιοι για να βοηθήσουν στην καλύτερη αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας... «Δεδομένου ότι η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας έχει ως στόχο τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου και της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί σε ανεκτά επίπεδα και δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις επικρατούν συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές για το έντομο, οι παραγωγοί θα πρέπει να μεριμνούν για την υποβοήθηση της καταπολέμησης του εντόμου, χρησιμοποιώντας ίδια μέσα αντιμετώπισης (παγίδες μαζικής παγίδευσης, επιπλέον δολωματικούς ψεκασμούς, ψεκασμούς κάλυψης).

Επισημαίνεται ότι με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των αντίστοιχων Δήμων εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για τα έτη 2020-2022 οι Κοινότητες Διονυσίου-Παναγιάς, Σοκαρά, Σταβίων, Στερνών και Χαρασού-Βοριτσίου. Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Κοινότητες δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εργολάβου να γνωστοποιεί με γραπτές ανακοινώσεις, οι οποίες θα τοιχοκολλούνται σε κεντρικά σημεία των οικισμών, το αναλυτικό πρόγραμμα του ψεκασμού, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Επίσης οι παραγωγοί θα μπορούν να βλέπουν τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας», όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Οδηγίες για τους δακοπληθυσμούς

«Να μην εφησυχάζουν οι ελαιοπαραγωγοί»

Ο γεωπόνος του δήμου Μαλεβιζίου Τίτος Παπαδάκης κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς, πέρα από την υλοποίηση της δακοκτονίας, να προχωρούν και οι ίδιοι με παγίδες στον έλεγχο του δακοπληθυσμού στα λιόφυτά τους και, εφόσον “συλλαμβάνουν” δάκους, να ψεκάζουν.

«Προσωπικά είμαι υπέρ των δολωματικών ψεκασμών», λέει ο Τίτος Παπαδάκης. «Αν γίνονται με τον σωστό τρόπο και στην ώρα που πρέπει, έχουν αποτέλεσμα»...

Στο μεταξύ, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Μαλεβιζίου, οι τωρινές εκτιμήσεις είναι ότι φέτος υπάρχει μεγαλύτερη βεντέμα από πέρυσι, όπως μας λέει ο γεωπόνος. Για τον δακοπληθυσμό, ο ίδιος λέει πως δεν έχουν στην περιοχή ακόμα τοποθετηθεί οι παγίδες. «Πάντως, δεν έχουν μείνει από πέρυσι πολλές ελιές αμάζευτες. Και έτσι δε νομίζω ότι υπάρχουν δακοπληθυσμοί σημαντικοί λόγω της αμάζευτης παραγωγής. Αλλά αυτό θα φανεί από τις παγίδες. Καλό θα είναι οι ελαιοπαραγωγοί να τοποθετήσουν παγίδες και να μη χάνουν χρόνο περιμένοντας τους παγιδοθέτες», σύμφωνα με τον γεωπόνο Τίτο Παπαδάκη.

«Νομίζω πάντως ότι, λόγω των χιονιών και του κρύου της προηγούμενης χρονιάς, ο δάκος έχει καταπολεμηθεί πολύ. Από τώρα και μετά πάντως, να βάλουν παγίδες και στις πρώιμες περιοχές να ξεκινήσουν τα ψεκάσματα», σύμφωνα με τον ίδιο. Στο ερώτημά μας αν θα πρέπει πρώτα να κάνουν ψεκασμούς για τον πυρηνοτρήτη, ο Τίτος Παπαδάκης λέει: «Το ίδιο φάρμακο είναι. Απλά να ψεκάσουν στον καρπό. Όχι στον ανθό. Να έχουν “δέσει” οι ελιές»...

Για τη φετινή βεντέμα, τέλος, ο ίδιος λέει ότι στο χωριό του, στη Ροδιά, θα είναι λίγο πιο πάνω από το 50% της περυσινής παραγωγής, αλλά σε επίπεδο δήμου Μαλεβιζίου η σοδειά θα είναι αυξημένη σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News