Ηράκλειο: Άρωμα από... ΣτΕ στο δημοτικό συμβούλιο

Κρήτη
Ηράκλειο: Άρωμα από... ΣτΕ στο δημοτικό συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε και δικαστικό - αυτοδιοικητικό «άρωμα»

Είχε πολλά η αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, είχε όμως και δικαστικό - αυτοδιοικητικό άρωμα. Για την ακρίβεια άρωμα από ΣτΕ!

Βλέπετε, τέθηκε από την αντιπολίτευση, εύλογο κι αναμενόμενο γαρ, η πρόσφατη απόφαση - «ράπισμα» της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε οριστικά αντισυνταγματικές  τις μετεκλογικές αλλαγές της ΝΔ του 2019  για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τη διάταξη για τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Την απόφαση, ανακοίνωσε στο σώμα ο επικεφαλής της παράταξης ''Ηράκλειο 3.7.5'' Γιάννης Κουράκης, επισημαίνοντας πως η  νομοθετική αλλαγή κρίθηκε από το ΣτΕ αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.

Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης όπως ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, ο Ηλίας Λυγερός και ο Πέτρος Ινιωτάκης τόνισαν βεβαίως πως η απόφαση αυτή αποτελεί προπομπό έτερης απόφασης που αναμένουμε από την ολομέλεια πια του ΣτΕ, όσον αφορά τη μετεκλογική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή.

Ήδη οι σχετικές διατάξεις έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, και θεωρείται δεδομένο, όπως ειπώθηκε χθες στο συμβούλιο, ότι θα κριθούν οριστικά αντισυνταγματικές και από την ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Κι εκεί θα έχουμε χορούς και πανηγύρια, εκτιμούν οι αιρετοί της αντιπολίτευσης, με τον Ηλία Λυγερό να συστήνει με νόημα στη δημοτική αρχή να αρχίσει διορθωτικές κινήσεις διότι μετά την έκδοση της απόφασης της ολομέλειας, θα αρχίσουν, όπως είπε, να καταπέφτουν «βροχή» αποφάσεις του δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News