Ηράκλειο: «Σήκωσαν» χειρόφρενο οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: «Σήκωσαν» χειρόφρενο οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργιακή κινητοποίηση στην Πλατεία Δασκαλογιάννη, ζητώντας την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη για απολύσεις χωρίς αποζημίωση

Οι απεργοί οδηγοί τουριστικών λεωφορείων ζητούν να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας που αρνούνται οι ιδιοκτήτες να υπογράψουν, συνεχίζοντας να απασχολούν οδηγούς με εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν, όπως περιγράφουν μεσαίωνα.

Διαβάστε επίσης

Καταγγελία: Είμαστε στο τιμόνι επί 15 ώρες - Κινδυνεύει η ασφάλεια των τουριστών (βίντεο)

Οι οδηγοί βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου σήμερα Δευτέρα, 6 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά απολύσεων συναδέλφων τους το 2021 χωρίς αποζημίωση. Η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων ζήτησαν προστασία από την πολιτεία προστασία και ξεκάθαρες πολιτικές υπέρ των εργαζομένων.

Ο δικηγόρος των απολυμένων εργαζομένων ανέφερε ότι κατά την πανδημία, ιδιοκτήτες εταιρειών απέλυσαν εργαζόμενους επικαλούμενοι μείωση του μεταφορικού έργου, έκαναν πωλήσεις λεωφορείων τα οποία όμως μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούν και εκμεταλλευόμενοι εμπορικό νόμο, μη νόμιμα όπως ανέφερε ο συνήγορος έδιωξαν χωρίς αποζημίωση τους εργαζόμενους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν βουλευτές της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν την αγωνία τους για το τουριστικό προϊόν, καυτηριάζοντας με νόημα την απουσία της πολιτείας και των ελεγκτικών μηχανισμών για καταστάσεις που απειλούν άμεσα την ποιότητα του τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι αίσθηση είχε προκαλέσει η καταγγελία από τον πρόεδρο του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων (Ερμής), Σταύρο Σεραφειμίδη, για τον εργασιακό μεσαίωνα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι υποχρεώνονται από ελάχιστες εταιρίες να εργάζονται 15 ώρες συνεχόμενα με κίνδυνο να κοιμηθούν στο τιμόνι και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Μάλιστα ο κ. Σεραφειμίδης υπογράμμισε ότι πολλοί οδηγοί σκέφτονται λόγω της κόπωσης τους να καλέσουν την τροχαία για να τους σταματήσει, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες τραγωδίες.

Άμεση ήταν η απάντηση από τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Λεωφορείων, Στράτου Μαγκουσάκη, ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτή η καταγγελία να αφορά το σύνολο των ιδιοκτητών, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη εταιρία που έχει μεγάλο μεταφορικό έργο με τουριστικά πούλμαν στην Κρήτη. Μάλιστα, κάλεσε τους οδηγούς να καταγγέλουν αυτά τα περιστατικά και αν μπορούν να αποχωρούν από αυτές τις εταιρίες.

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων απαντούν με κινητοποιήσεις και δεν θα επιτρέψουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στο μεταφορικό έργο των τουριστικών πούλμαν.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με ανακοίνωση του στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση αναφέροντας τα εξής:

«Η κατάργηση από την Κυβέρνηση των περισσότερων νόμων οι οποίοι προστάτευαν τους εργαζόμενους απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, η άρνηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών να υπογράψουν Σ.Σ.Ε., ο εξαναγκασμός των συναδέλφων μας να βρίσκονται πάνω στο τιμόνι περισσότερες ώρες από ό,τι προβλέπεται από το νόμο και η εβδομαδιαία εργασία χωρίς τα ρεπό ανάπαυσης, έχουν επιφέρει πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια των ίδιων, των επιβατών, αλλά και όσων κινούνται στο οδικό δίκτυο του νησιού μας.

Φαινόμενο αποτελεί ακόμα και απολύσεις συναδέλφων χωρίς την προβλεπόμενη νόμιμη αποζημίωση.

Ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα του νησιού μας, διεκδικούμε τα αυτονόητα

  • Την κήρυξη της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική
  • Την τήρηση του νόμιμου ωραρίου εργασίας
  • Τη στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών/μηχανισμών και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας τους
  • Την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης σε απολυμένους του κλάδου».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News