Ηλεκτρονικές Απάτες: Δύο οικογένειες στο Ηράκλειο τα νέα θύματα των επιτήδειων (βίντεο)

Κρήτη
Ηλεκτρονικές Απάτες: Δύο οικογένειες στο Ηράκλειο τα νέα θύματα των επιτήδειων (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ξάφρισαν» τους προσωπικούς λογαριασμούς αποσπώντας κωδικούς και στοιχεία

Σχεδόν 15 χιλιάδες ευρώ απέσπασαν από Ηρακλειώτες οι απατεώνες που χτυπούν τηλεφωνικά αποσπώντας προσωπικά στοιχεία και κωδικούς.

Ο μαϊμού λογιστής από το Αγρίνιο επικαλέστηκε την επιδότηση ρεύματος για να εξαπατήσει τα θύματα και άρχισε αστραπιαία τις αναλήψεις. Εντοπίστηκε πολύ γρήγορα και συνελήφθη. Την προσοχή όλων των πολιτών εφιστά η συνήγορος των θυμάτων που περιμένουν τη Δευτέρα την εκδίκαση της υπόθεσης στο αυτόφωρο.

Συμβουλές από την ΕΛΑΣ - Προσοχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αστυνομική ανακοίνωση που εκδόθηκε, «άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ημεδαπούς και, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, τους έπεισε να εγκαταστήσουν πρόγραμμα στον υπολογιστή τους, αποκτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρόσβαση σε αυτούς, και στη συνέχεια, αποσπώντας τραπεζικούς κωδικούς, προέβη στην αφαίρεση χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, που ανέρχεται συνολικά στις 32.550 ευρώ». Σημειώνεται ότι το έργο της προανάκρισης συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου.

Στο μεταξύ, με αφορμή την εν λόγω υπόθεση, αλλά και τα απανωτά περιστατικά εξαπάτησης που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε όλη την Κρήτη, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, συμβουλεύει:

  • «Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
  • Να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Για περισσότερες συμβουλές αναφορικά με την αποφυγή ηλεκτρονικής εξαπάτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα “Οδηγός του Πολίτη”».

Διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα

Εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους απάτης

Το neakriti.gr επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Σοφία Λογαρίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε ότι η απάτη είναι «ένα διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα».

«Η απάτη είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα και σχετίζεται με τις κοινωνικοοικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες που επικρατούν σε μία κοινωνία. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ο αιφνιδιασμός και η συναισθηματική ευαλωτότητα», ανέφερε αρχικά η κ. Λογαρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, πλήθος καταγγελιών έχουν φτάσει στην ΕΛ.ΑΣ. από συνανθρώπους μας οι οποίοι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. «Έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από συμπολίτες μας, οι οποίοι παραπλανήθηκαν από μηνύματα δήθεν τραπεζών», δήλωσε η κ. Λογαρίδου, η οποία, ωστόσο, επισήμανε ότι «καμία τράπεζα, κανένας δημόσιος φορέας δε θα ζητήσει τα προσωπικά σας δεδομένα , τους μυστικούς κωδικούς σας αριθμούς. Πριν από κάθε απόφαση να πατήσετε το link που σας υποδεικνύουν, ας κάνετε μια παύση... Ίσως αυτή η παύση προστατέψει την περιουσία σας!».

(φωτογραφία pixabay.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News