Ηράκλειο: Επιτέλους παρεμβάσεις για τις κατολισθήσεις - Οι περιοχές που «δεινοπαθούν»

Κρήτη
Ηράκλειο: Επιτέλους παρεμβάσεις για τις κατολισθήσεις - Οι περιοχές που «δεινοπαθούν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογράφτηκε η σύμβαση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στον Άγιο Βλάση και στην οδό Αστρινάκη, όπου είχαμε ανησυχητικά σκηνικά τα προηγούμενα χρόνια

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για δύο περιοχές του δήμου Ηρακλείου που έχουν δεινοπαθήσει πραγματικά από κατολισθήσεις, με αποκορύφωμα στη μία περίπτωση, αυτή του Αγίου Βλάση, το κατρακύλισμα ενός τεράστιου βράχου το 2017, που προσγειώθηκε τελικά δίπλα σε στάση λεωφορείου, και στην άλλη περίπτωση, της οδού Αστρινάκη στην περιοχή Πατελών-Κατσαμπά, την εκτεταμένη κατολίσθηση στην κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2019.

Μετά από αρκετή αναμονή και υπομονή για τους κατοίκους αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσουν σοβαρές παρεμβάσεις αντιμετώπισης των φαινομένων, καθώς υπογράφτηκε στη Λότζια η σχετική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του αναδόχου εργολάβου και αναμένεται προσεχώς να ξεκινήσουν οι εργασίες που, βάσει σύμβασης τουλάχιστον, έχουν χρονικό ορίζοντα 8 μηνών.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, «η σύμβαση για ένα σημαντικό έργο που αφορά στην ασφάλεια οχημάτων και δημοτών υπεγράφη την Πέμπτη 2 Ιουνίου. Πρόκειται για το έργο της αντιμετώπισης κατολισθήσεων πρανών στην περιοχή του Αγίου Βλάση και στην οδό Κωνσταντίνου Αστρινάκη. Τη σχετική σύμβαση υπέγραψαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Στην οδό Αστρινάκη, το έργο αφορά στην αποκατάσταση και αντιστήριξη του πρανούς που έχει υποχωρήσει μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στον Άγιο Βλάση, και συγκεκριμένα στην επαρχιακή οδό που διέρχεται από τον οικισμό, θα γίνουν εργασίες στα κατακόρυφα πρανή, από τα οποία προκαλούνται κατολισθήσεις. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι οκτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης».

Ήταν Φεβρουάριος του 2019, όταν το Ηράκλειο χτυπήθηκε από ένα κύμα κακοκαιρίας, στη διάρκεια της οποίας είχαμε μια εκτεταμένη κατολίσθηση του πρανούς, ύψους 15 μέτρων, στην οδό Αστρινάκη, στην ευρύτερη περιοχή Πατελών-Κατσαμπά. Η κατολίσθηση σημειώθηκε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων της φετινής χειμερινής περιόδου και στο οδόστρωμα κατέπεσε τμήμα του πρανούς.

Άμεσα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου προχώρησε σε αυτοψία, ενώ αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας κατά τη χειμερινή περίοδο.

Όταν τελείωσε η περίοδος των βροχοπτώσεων, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έδωσε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα του οδοστρώματος, εκτός από ένα μικρό τμήμα του δρόμου που θα παραμείνει αποκλεισμένο για λόγους ασφαλείας μέχρι την ολοκλήρωση της γεωτεχνικής μελέτης.

Παράλληλα από τον Δήμο Ηρακλείου ξεκίνησαν ενέργειες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ανάθεση μελέτης αποκατάστασης της ευστάθειας του πρανούς της οδού Αστρινάκη.

Όπως αναφέρεται στη τεχνική περιγραφή της εργολαβίας που συμβασιοποιήθηκε, «στην περίπτωση της οδού Κωνσταντίνου Αστρινάκη, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά τον χειμώνα του 2019, εκδηλώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα σε μήκος περί τα 40 μ. πρανούς ανάντη της οδού. Το πρανές έχει μέγιστο ύψος περί τα 16 μ., δομείται από μαργαϊκούς ασβεστόλιθους και φέρει σε κοντινή απόσταση από το “φρύδι” μικρά εγκαταλελειμμένα κτίσματα και υφιστάμενη κατοικία. Για την εξασφάλιση της ευστάθειας του πρανούς προτείνονται οι παρακάτω εργασίες:

  • Η αφαίρεση των επιφανειακών στρώσεων αποσαθρωμένου υλικού,
  • Η επένδυση του πρανούς εξωτερικά με τρισδιάστατο γεωσυνθετικό πλέγμα από ίνες πολυπροπυλενίου, ενισχυμένο με γαλβανισμένο πλέγμα διπλής πλέξης με ενσωματωμένα διαμήκη υψηλής αντοχής χαλύβδινα συρματόσχοινα και
  • Η αγκύρωση του πρανούς με γαλβανισμένα παθητικά αγκύρια».

Στον Άγιο Βλάση - Όταν τεράστιος βράχος έπεσε δίπλα σε στάση λεωφορείου

Δύο χρόνια νωρίτερα από τις κατολισθήσεις στην οδό Αστρινάκη, τον Φεβρουάριο δηλαδή του 2017, οι κάτοικοι του Άγιου Βλάση βίωσαν ένα απίστευτο σκηνικό τρόμου, βλέποντας έναν τεράστιο βράχο να κατρακυλά απειλητικά και να προσγειώνεται στην είσοδο του χωριού. Ο γιγάντιος βράχος άνοιξε τρύπα σε κτίσμα που βρίσκεται απέναντι από τη στάση λεωφορείου, ενώ πρόκειται για ένα σημείο που παίζουν καθημερινά μικρά παιδιά. Άγιο είχαν πραγματικά οι μαθητές της περιοχής, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες το λεωφορείο που τους μετέφερε πέρασε από το σημείο 5 λεπτά μετά την κατολίσθηση.

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι τόνισαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που σημειώνονται κατολισθήσεις και ζήτησαν να δοθεί οριστική λύση από τους αρμόδιους.

Αυτό ακριβώς, ένα εκτεταμένο πρόβλημα δηλαδή, επισημαίνεται και στην τεχνική έκθεση του έργου, όπου περιγράφεται χαρακτηριστικά: «Κατά μήκος της επαρχιακής οδού η οποία διέρχεται από τον οικισμό του Αγίου Βλάση, εκτείνονται ψηλά κατακόρυφα πρανή, από τα οποία προκαλούνται κατολισθήσεις και καταπτώσεις τεμαχών επί της οδού και εντός κατοικημένης περιοχής. Η διάβρωση των ασβεστιτικών μαργών που υπόκεινται των μαργαϊκών ασβεστολίθων αποτελεί βασικό μηχανισμό αστοχίας και αποκόλλησης βραχωδών τεμαχών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απώλεια στήριξης και συνεπώς να εκδηλώνονται επικίνδυνα φαινόμενα καταπτώσεων και κατολισθήσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News