Πληθωρισμός: «Παγωμένα» τα νοικοκυριά της Κρήτης - Πώς «εξανεμίστηκε» ο νέος κατώτατος μισθός

Κρήτη
Πληθωρισμός: «Παγωμένα» τα νοικοκυριά της Κρήτης - Πώς «εξανεμίστηκε» ο νέος κατώτατος μισθός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ επαναφέρει την ανάγκη αύξησης του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα και την ανάγκη για ελεύθερη διαπραγμάτευση των Συλλογικών Συμβάσεων

Νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στο 10,7%, σημειώθηκε τον μήνα Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που η αύξησή του είχε φτάσει στο 9,1%. Αυτά τα στοιχεία ανακοίνωσε η Eurostat μέσα από τους υπολογισμούς της, με βάση τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ο εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, που καταρτίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουνίου. Στο μεταξύ, το εκτιμώμενο ποσοστό στη χώρα μας αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό μετά την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,1% από 7,4%, αντίστοιχα.

Μάλιστα, ακριβώς επειδή η απόκλιση των στοιχείων μεταξύ Eurostat και ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι σχεδόν μία μονάδα σε όλες αυτές τις εκτιμήσεις και τις ανακοινώσεις, αναμένεται ότι το 10,7% την επόμενη εβδομάδα, στην ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα έχει αυξηθεί πολύ πάνω από το 11%! Επίσης, νέες έντονες πιέσεις στην αγορά προοιωνίζεται η χθεσινή ανακοίνωση της ανόδου του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία κατά 48,8% τον Απρίλιο.

«Χρειάζονται ουσιαστικότερα μέτρα»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου, Μπάμπης Λεκάκης, ανέφερε κατηγορηματικά ότι, «όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η κατάσταση στην οικονομία σε ό,τι έχει να κάνει με τα νοικοκυριά. Από ’κει και πέρα, σαφώς και η κάθε αύξηση του πληθωρισμού επιφέρει βέβαια τεράστια προβλήματα σε όλη την αγορά. Μειώνεται η καταναλωτική κίνηση. Οι καταναλωτές δεν προσφεύγουν στις αγορές τις οποίες θα έπρεπε να κάνουν. Και αγοράζουν μόνο τα απολύτως αναγκαία για να μπορέσουν να συντηρηθούν. Σίγουρα υπάρχουν, όμως, περιθώρια από την πλευρά της κυβέρνησης, έτσι ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Σίγουρα στα καύσιμα, που συνεχώς αυξάνεται η τιμή τους, θα έπρεπε να δει κάποια στιγμή η κυβέρνηση ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ είναι κάτι που νομίζω ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί πλέον, και θα πρέπει να γίνει. Οι επιδοτήσεις και τα voucher για τα καύσιμα νομίζω ότι δε λειτουργούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μόνο που επιφέρουν είναι ότι, μόλις δοθεί η επιδότηση, την επομένη το πρωί, παρότι δεν υπάρχει στη χονδρική τιμή αύξηση, έχουμε αύξηση στα πρατήρια από κάποιους οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν στις πλάτες των καταναλωτών...».

«Εξαντλήσαμε τα περιθώρια»

Πάντως χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε συγκεκριμένα πως «η κυβέρνηση πήρε μια τεράστια απόφαση, για μια γιγαντιαία παρέμβαση στο ρεύμα, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε κάθε εβδομάδα να παίρνουμε καινούργια μέτρα. Και με το ρεύμα εξαντλήσαμε το σύνολο των περιθωρίων μας. Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι με τα καύσιμα υπάρχει πρόβλημα - όχι οφειλόμενο στην κυβέρνηση».

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως, βγάζοντας τους φόρους από τα καύσιμα, είμαστε στη 12η-13η θέση στην τιμή της βενζίνης σε επίπεδο Ευρώπης. «Με τους φόρους είμαστε στην 4η θέση, αλλά εκεί ήμασταν πάντα, ποτέ δεν ήμασταν σε χαμηλότερη. Έχουμε υψηλούς φόρους στα καύσιμα από τη δεκαετία του 1990, δεν είναι καινούργιο αυτό», πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι τον Απρίλιο τα έσοδα από τα καύσιμα ήταν λιγότερα από τον στόχο.

«Ο κ. Άδωνις δεν είναι “μέσα” στο πρόβλημα. Η οικογένειά του δε βιώνει τα προβλήματα που βιώνει η μέση ελληνική οικογένεια», σχολίασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Η κατάσταση είναι τραγική. Μόλις τώρα μιλούσα με έναν άνθρωπο που του έχουν κόψει το ρεύμα. Και ζητάει απλά μια λογική προκαταβολή, για να μπορέσει να πληρώσει. Είναι άνεργος. Ήταν εποχικός εργαζόμενος. Και θέλει να πιάσει δουλειά τώρα για να μπορεί να αντεπεξέλθει. Δεν είναι απατεώνας ο άνθρωπος. Είναι νοικοκύρης που του ήρθε απότομα ένα “χαράτσι” από τα 400 ευρώ που πλήρωνε στα 1.500 ευρώ και δεν μπορεί ο άνθρωπος να πληρώσει», λέει ο Στέλιος Βοργιάς και προσθέτει: «Τα μέτρα για τον πληθωρισμό δεν είναι μόνο να παίρνονται... πρέπει να παίρνονται και στην κατάλληλη στιγμή. Γιατί αν δεν τα πάρεις στην κατάλληλη στιγμή και σου ξεφύγει ο πληθωρισμός, μετά δε μαζεύεται. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μέτρα ουσίας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ανεξέλεγκτη αύξηση, η οποία θα συνεχίζεται. Και αυτοί που την πληρώνουν είναι οι χαμηλόμισθοι. Τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα...».

Για δε τις δηλώσεις Γεωργιάδη ο κ. Βοργιάς είπε: «Ο κ. Άδωνις θα πρέπει να καταλάβει πως την κατάσταση που ζουν τα νοικοκυριά δεν τη ζει για να μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Βρίσκεται σε μια γυάλα και δείχνει ότι δεν έχει επαφή με την κοινωνία. Και δεν μπορεί να δεσμεύει ολόκληρη κυβέρνηση με τέτοιες δηλώσεις. Γιατί πραγματικά θα βρει αυτή την αγανάκτηση του κόσμου απέναντί του...».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΚΗ επαναφέρει την ανάγκη αύξησης του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν πριν μπει χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την ανάγκη για ελεύθερη διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η ακρίβεια μεγαλώνει αλλά - «Ο μισθός είναι στα επίπεδα του 2007»

«Αυτή τη στιγμή ο μισθός στη χώρα μας βρίσκεται στα επίπεδα του 2007 και η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη», καταγγέλλει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιάννης Γωνιανάκης. «Τόσο μετά τον πόλεμο όσο και πριν τον πόλεμο, η ακρίβεια μεγαλώνει συνεχώς, οδηγώντας την ελληνική οικογένεια στην εξαθλίωση. Τα μέτρα που ζητούν τα συνδικάτα που βρίσκονται στο ΠΑΜΕ είναι κυρίως να φύγει άμεσα ο ΦΠΑ από τα τρόφιμα “πλατιάς” ανάγκης, να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος στα καύσιμα και να απαγορευτούν και οι διακοπές ρεύματος, νερού και τηλεφώνου στους ανέργους και στους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή, ο μισθός δε φτάνει ούτε για το πρώτο δεκαήμερο, αν υπολογίσουμε και το κόστος των καυσίμων που χρειάζεται καθημερινά ο εργαζόμενος για να πάει στη δουλειά του...».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Γωνιανάκης λέει: «Παράλληλα, διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς. Και ειδικότερα να υπογραφούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία και να παλέψουν για όλα αυτά. Δεν μπορεί από τη μια να γίνεται “χορός” δισεκατομμυρίων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους μεγάλους επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι να είναι με ψίχουλα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News