Ηράκλειο

Μαμουλάκης: Το Αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης προορίζεται για στρατιωτική βάση, αντί για αναπτυξιακό κέντρο;

«Ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα επιχειρησιακής αναβάθμισης του Ελληνικού Στρατού στο νησί, η παραπάνω είδηση αποτελεί αρνητική εξέλιξη στην προοπτική πολεοδομικής αποσυμφόρησης του Ηρακλείου και τον μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, βιώσιμη και πράσινη πόλη» τονίζει ο βουλευτής

Τον κίνδυνο μετατροπής της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» σε στρατιωτική βάση, αντί για αναπτυξιακό κέντρο, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 16 ακόμη Βουλευτών.

«Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να αρνείται να φέρει στη Βουλή την σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ και την οποία έχουμε ζητήσει με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται να μετατρέψει την έκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου σε βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μια στρατιωτική εγκατάσταση με πυκνή, καθημερινή δραστηριότητα, μέσα σε κατοικημένη περιοχή» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα επιχειρησιακής αναβάθμισης του Ελληνικού Στρατού στο νησί, η παραπάνω είδηση αποτελεί αρνητική εξέλιξη στην προοπτική πολεοδομικής αποσυμφόρησης του Ηρακλείου και τον μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, βιώσιμη και πράσινη πόλη. Ταυτόχρονα, δεσμεύει μια πολύ σημαντική έκταση και, ενδεχομένως, μια τέτοια εξέλιξη να αποτελεί παραβίαση της σύμβασης χρηματοδότησης του αεροδρομίου Καστελίου, μέσω την ΕΤΕπ.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Η ελληνική Πολιτεία αναλάμβανε την υποχρέωση να προωθήσει την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ηρακλείου με στόχο να συμβάλει στην διεύρυνση των χώρων πρασίνου, των ελεύθερων χώρων και εν γένει να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εγκατάλειψης. Απαντώντας μάλιστα στις επανειλημμένες Επίκαιρες Ερωτήσεις που έχει καταθέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει υπόψιν τις προτεραιότητες της κοινωνίας της Αλικαρνασού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την μορφή και το μοντέλο της αξιοποίησης που θα επιλεγεί. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα Νέα» που αναπαράχθηκαν και από τον τοπικό τύπο, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εγκατάσταση βάσης στρατιωτικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στην εν λόγω περιοχή.

Γι’ αυτό και ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει απαντήσεις από τον Υπουργό σχετικά με το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να χωροθετήσει βάση ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», καθώς και εάν αυτό συνιστά, κατά την Κυβέρνηση, παραβίαση των όρων της σύμβασης με την ΕΤΕπ σχετικά με την χρηματοδότηση του αεροδρομίου Καστελίου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια