Ηράκλειο: Τρίτο κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σε λίγους μήνες - «Φιάσκο» ο σχεδιασμός της Περιφέρειας

Κρήτη
Ηράκλειο: Τρίτο κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σε λίγους μήνες - «Φιάσκο» ο σχεδιασμός της Περιφέρειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις εικόνες ντροπής - Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες στην Αλικαρνασσό

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν την Τρίτη 31 Μάιου στο Ηράκλειο, λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης στον κόμβο της Αλικαρνασσού επί της λεωφόρου Καζαντζίδη, προκαλώντας ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο άνευ προηγούμενου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το τρίτο κυκλοφοριακό «έμφραγμα» μέσα σε λίγους μήνες, με το πρώτο να εκτυλίσσεται επί του ΒΟΑΚ, λίγο πριν την έξοδο για τη λεωφόρο Κνωσού, στις 16 Μαρτίου, και το δεύτερο στον κόμβο του Άγιου Ιωάννη Χωστού στις 9 Μαΐου. Μάλιστα, η Εισαγγελία Ηρακλείου θα διερευνήσει αν έχει τελεστεί το αδίκημα της παρακώλησης συγκοινωνιών από αμέλεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν σε νευραλγικά σημεία και σε δεκάδες ουρές χιλιομέτρων, με την πόλη κυριολεκτικά να παραλύει. Οργισμένοι οδηγοί χαρακτήρισαν ως αποτυχημένους τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες τουρίστες κατέβαιναν από τα λεωφορεία για να κατευθυνθούν πεζή προς το αεροδρόμιο, για να μη χάσουν τις πτήσεις τους.

ΒΙ.ΠΕ., Ικάρου, κόμβοι αεροδρομίου και Καλλιθέας και η ευρύτερη περιοχή της Αλικαρνασσού μέχρι το αεροδρόμιο βρέθηκαν στο έλεος του μποτιλιαρίσματος... με το «καλημέρα» και χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές! Μάλιστα, η ταλαιπωρία των οδηγών θα έχει διάρκεια 7 ημέρες, οπότε θα ολοκληρωθεί το επίμαχο έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Ζήτησε συγνώμη

Με φόντο την κατάσταση, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης, ζήτησε εκ των υστέρων συγνώμη από τους οδηγούς, δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι... καλύτερο. Όπως είπε, δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, με τους οδηγούς ωστόσο να στρέφουν τα “βέλη” τους εναντίον των αρμοδίων κάνοντας λόγο για “τρύπιους” σχεδιασμούς.

Παράλληλα, ο κ. Συριγωνάκης ξεκαθάρισε πως, για να υλοποιηθεί ένα δημόσιο έργο, ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία. Δηλαδή, καταρχάς, προτείνεται η κυκλοφοριακή ρύθμιση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, αμέσως μετά πηγαίνει στην Τροχαία και, αφού εγκριθεί και από την τελευταία, τοποθετείται η σχετική σήμανση και ξεκινάει η διαδικασία της υλοποίησης. «Θεωρώ ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο κόσμος, ωστόσο η αυριανή (σ.σ. σημερινή) μέρα ευελπιστούμε ότι δε θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή», τόνισε ο κ. Συριγωνάκης.

«Δε γινόταν σαββατοκύριακο»

Όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, «το έργο δε γινόταν να υλοποιηθεί το σαββατοκύριακο, διότι χρειάζονται επτά εργάσιμες ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, εργασίες οι οποίες δεν μπορούν να διακόπτονται τις καθημερινές και να πραγματοποιούνται τα σαββατοκύριακα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν οδοί σε αυτούς τους άξονες για να κατευθυνθούν οι οδηγοί και να επέλθει σχετική ισορροπία στην κυκλοφορία.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Μιχάλης Ψαρουδάκης δήλωσε ότι δεν έγινε δεκτό οι εργασίες να γίνουν το βράδυ για λόγους ασφαλείας. Πάντως, από χθες το απόγευμα η εικόνα βελτιώθηκε. Οι ουρές έγιναν μικρότερες λόγω και του γεγονότος ότι οι περισσότεροι οδηγοί είχαν σχολάσει, ενώ ενημερώθηκαν για να επιλέξουν εναλλακτικές διαδρομές. Σημειώνεται ότι η παρουσία των ανδρών της Τροχαίας ήταν έντονη. Μάλιστα, από σήμερα, μέχρι και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, σύσσωμες Αστυνομία και Τροχαία θα βρίσκονται επί ποδός, με 14 τροχονόμους και τον διοικητή, για τη ρύθμιση και τη βελτίωση της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης.

Αλλαγή σε δρομολόγιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου, εξαιτίας των εργασιών επί της λεωφόρου Καζαντζίδη τροποποιήθηκε η διαδρομή του δρομολογίου “ΒΙΠΕΗ-Καλλιθέα”. Συγκεκριμένα, για την περίοδο που θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος, το δρομολόγιο διαμορφώνεται ως εξής:

- Από Γιόφυρο έως και Καλλιθέα το λεωφορείο θα ακολουθεί την πορεία του ως είχε.

- Κατά την επιστροφή, εξερχόμενο από την Καλλιθέα, θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: οδός Μιλτιάδη Καράτζη, δεξιά από την οδό Β, αριστερά επί της οδού Ρ, και θα διέρχεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου (Αστυνομικό Μέγαρο) την παλαιά εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου και τη λεωφόρο Ικάρου.

Εργασίες και στον Καρτερό

Παράλληλα από το Τμήμα Οδοποιίας του Δήμου Ηρακλείου γίνεται γνωστό ότι από σήμερα ξεκινούν εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης επί της οδού Αγίου Αλεξάνδρου στον Καρτερό, από τη συμβολή της με την οδό Σεκέρη και σε μήκος 2 χιλιομέτρων προς το φαράγγι του Καρτερού.

Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών θα διαρκέσει περίπου δέκα εργάσιμες ημέρες.

«Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμβουλεύονται τη σήμανση που θα καθορίζει την πορεία των οχημάτων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κλείνει η Μαυσώλου - Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες στην Αλικαρνασσό

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε ότι και σήμερα από 8:30 πρωί έως 6 το απόγευμα θα είναι κλειστή η οδός Μιλτιάδη Καράτζη (πρώην Μαυσώλου) στο σημείο όπου διασταυρώνεται με τη λεωφόρο Στ. Καζαντζίδη και για τμήμα 50 μέτρων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «οι οδηγοί που θέλουν να κατευθυνθούν προς ΒΙΠΕΗ, ερχόμενοι από Ηράκλειο και λιμάνι, θα εξυπηρετούνται από τη λεωφ. Στ. Καζαντζίδη και μέσω του κόμβου Καλλιθέας. Αντίστοιχα όσοι θέλουν να κατευθυνθούν από ΒΙΠΕΗ προς Ηράκλειο και λιμάνι θα το κάνουν μέσω του κόμβου Καλλιθέας και της λεωφ. Στ. Καζαντζίδη. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να τηρούν την εγκεκριμένη από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου εργοταξιακή σήμανση».

Εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης στον Καρτερό

Παράλληλα από το Τμήμα Οδοποιίας του Δήμου Ηρακλείου γίνεται γνωστό ότι από την Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ξεκινούν εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης επί της οδού Αγίου Αλεξάνδρου στον Καρτερό  από τη συμβολή της με την οδό Σεκέρη και σε μήκος 2 χιλιομέτρων προς το φαράγγι του Καρτερού.

Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών θα διαρκέσει περίπου δέκα (10) εργάσιμες ημέρες.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμβουλεύονται την σήμανση που θα καθορίζει την πορεία των οχημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News