Ηράκλειο: Κραυγή αγωνίας για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων στο παλιό Γερωνυμάκειο

Κρήτη
Ηράκλειο: Κραυγή αγωνίας για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων στο παλιό Γερωνυμάκειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στενάζουν» Δημοτικό Ωδείο και τα σχολεία στο παλιό Γερωνυμάκειο - Παραστάσεις διαμαρτυρίας και εντάσεις σημειώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, οπότε συζητήθηκε το σοβαρό στεγαστικό ανοικτό θέμα των δημοτικών σχολείων, με συνέπεια να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση

Το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό μετά τον σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου, τα δύο Δημοτικά Σχολεία στο παλιό Γερωνυμάκειο στο κέντρο του Ηρακλείου, αλλά και το Δημοτικό Ωδείο ,κέντρισαν το ενδιαφέρον κατά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, όπου είχαμε δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας και εντάσεις, με αποτέλεσμα μάλιστα να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση.

Στο επίκεντρο της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και των Εκπαιδευτικών των 24ου και 31ου Δημοτικών Σχολείων βρέθηκαν τα αιτήματα για άμεση προμήθεια και εγκατάσταση κανονικών λυόμενων αιθουσών (αντί για τους ακατάλληλους, όπως ειπώθηκε, εργοταξιακούς οικίσκους), για άμεση αποκατάσταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τού κεντρικού πετρόκτιστου κτηρίου και για δρομολόγηση του έργου ανέγερσης νέου, σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος.

Τα σχετικά αιτήματα έχουν διατυπωθεί και εγγράφως το τελευταίο διάστημα από τη σχολική κοινότητα του Γερωνυμάκειου προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Δήμο Ηρακλείου, υπουργείο Παιδείας, ΚΤΥΠ Α.Ε. (Κτηριακές Υποδομές) κ.τ.λ.

Στην επιστολή προς την ΚΤΥΠ επισημαίνονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Δυστυχώς, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές στο κτήριο αυτό, με αποτέλεσμα να κριθεί από τον Δήμο Ηρακλείου ως μη κατάλληλο για τη χρήση του από μαθητές και εκπαιδευτικούς, έως την εκπόνηση στατικής μελέτης και την αποκατάσταση των ζημιών.

Με πολύ κόπο και αγώνα, οι Σύλλογοί μας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη δωρεά εργοταξιακών οικίσκων, από τεχνικές-κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε αίθουσες και στέγασαν τους μικρούς μαθητές για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Όμως, η λύση αυτή, παρότι λειτούργησε έως σήμερα ως λύση ανάγκης, δεν μπορεί να παραμείνει εσαεί και να καταστεί μόνιμη.

Οι εργοταξιακοί οικίσκοι, όπου σήμερα στεγάζονται οι μαθητές μας, δε διαθέτουν επαρκείς διαστάσεις, κατάλληλο ύψος, και ασφαλείς εισόδους-εξόδους. Περαιτέρω, τίθενται θέματα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας, ενώ η ηχομόνωση και η θερμομόνωσή τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Για τους ανωτέρω λόγους, φρονούμε ότι επείγει η αποστολή 7 αιθουσών διδασκαλίας, με τις προδιαγραφές που εσείς γνωρίζετε».

Στην επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, οι Σύλλογοι Γονέων των δύο Δημοτικών Σχολείων σημείωναν: «Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του κεντρικού πετρόκτιστου κτηρίου. Αιτούμαστε την ολοκληρωμένη μελέτη νέου σχολικού κτηρίου στον ήδη υπάρχοντα χώρο του σχολείου, αξιοποιώντας τη μορφολογία του εδάφους, διευθετώντας το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και αποχαρακτηρίζοντάς τον από χώρο πρασίνου.

Τέλος, απαιτούμε την ανέγερση ενός νέου σχολικού κτηρίου, ικανό να καλύψει τις πολλαπλές παιδαγωγικές ανάγκες μόρφωσης και άθλησης».

Το ξέσπασμα της προέδρου Γονέων

Μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του 24ου Δημοτικού Σχολείου, η πρόεδρός του, Αναστασία Λιάγκου, ανέφερε σε φορτισμένο ύφος: «Έχουν περάσει 8 μήνες από τον σεισμό. Η σχολική χρονιά τελειώνει. Και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτε.

Θέλουμε απαντήσεις σε δύο καίρια ερωτήματα:

  1. Πρώτον, πότε θα έρθουν σωστές προκάτ αίθουσες με σωστές προδιαγραφές υγιεινής; Αυτή τη στιγμή τα παιδιά είναι σε εργοσταξιακούς οικίσκους, που μας έγιναν δωρεά. Τριακόσια ογδόντα παιδιά με δύο τουαλέτες. Ήρθαν πριν ένα μήνα τουαλέτες και συνδέθηκαν... ξέρετε πότε; Μόλις σήμερα! Και αυτό μόνο γιατί ο Σύλλογος πίεζε καθημερινά Δήμο και ΔΕΥΑΗ.

    Ξέρουμε ότι υπάρχουν κενές λυόμενες αίθουσες από το Λύκειο Καστελίου και περιμένουμε. Τον Σεπτέμβριο δε θα δεχτούμε πάντως τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε εργοταξιακούς οικίσκους.

  2. Δεύτερο ερώτημα, σοβαρό: Γιατί τα σχολεία μας είναι εκτός της εργολαβίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου στα σχολεία που έβγαλε ο Δήμος;».

«Στον Δήμο μας τα σχολεία που είχαν προβλήματα ήταν το 7ο Δημοτικό και τα 24ο και 31ο Δημοτικά. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη εργολαβία, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που ανατέθηκε με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση, η οποία ως εκ θαύματος, όμως, δεν περιλαμβάνει τα 24ο και 31ο Δημοτικά. Η διαδικασία ήταν μεγάλη, λόγω ύψους προϋπολογισμού. Θα μπορούσε η υπηρεσία να κάνει τρεις μικρότερες εργολαβίες που χρειάζονταν λιγότερες εγκρίσεις και διαδικασίες. Αυτή η γνώμη μας δεν ακούστηκε. Και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, δυστυχώς», ανέφερε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλίας Λυγερός.

«Κάθε χρόνο στο τεχνικό πρόγραμμα ρωτάμε πού είναι τα κονδύλια για την αντισεισμική προστασία... Τζάμπα μαλλιάζει η γλώσσα μας», τόνισε καυστικά ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μιχάλης Κασαπάκης.

«Μαθαίνω ότι στο Λύκειο Καστελίου υπάρχουν 8 διαθέσιμες αίθουσες πλέον. Γιατί δεν κυνηγάμε να τις πάρουμε;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης, με την αντιδήμαρχο Παιδείας, Στέλλα Καλογεράκη-Αρχοντάκη, να απαντά ότι η ΚΤΥΠ έχει ενημερώσει τον Δήμο Ηρακλείου πως δε δίνει τις εν λόγω αίθουσες.

«Αδιανόητο, τόσους μήνες μετά τον σεισμό να μην έχουμε βρει ακόμα σωστές προκάτ αίθουσες..! Τεράστιο το θέμα της σχολικής στέγης. Πρέπει να γίνει ειδική συζήτηση εδώ, και να έρθουν και οι εκπαιδευτικοί φορείς», επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Ευαγγελία Σχοιναράκη.

«Μα, είναι δυνατόν να λέτε ως δημοτική Αρχή ότι έχετε εξαντλήσει τις πιέσεις στην ΚΤΥΠ ή δεν μπορείτε να βρείτε μερικές αίθουσες λυόμενες; Δώστε λύση έστω στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα στα σχολεία στο Γερωνυμάκειο», τόνισε από την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” ο Νίκος Γιαλιτάκης.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ξανά η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων, η οποία ζήτησε επιτακτικά να δοθούν απαντήσεις. Απαντήσεις δε δόθηκαν, δεδομένου μάλιστα ότι απουσίαζε για προσωπικούς λόγους ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αναστασάκης. Κάπου εκεί, μάλιστα, τα “αίματα” άρχισαν να “ανάβουν” για τα καλά και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη, ο οποίος διέκοψε προσωρινώς τη συνεδρίαση, η οποία συνεχίστηκε λίγο μετά, και αφότου αποχώρησαν οι παρευρισκόμενοι από τα σχολεία του Γερωνυμάκειου.

Σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα για το Ωδείο

Πριν την παράσταση διαμαρτυρίας για τα δύο Δημοτικά Σχολεία στο Γερωνυμάκειο, είχε προηγηθεί αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας για το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Ωδείο. Τα προβλήματα παρέθεσε εκ μέρους των γονέων σπουδαστών και φίλων του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου η Ελεονώρα Βασιλάκη, διαβάζοντας στο Σώμα σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και αγωνίας, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, που οι μαθητές - χωρίς καν να έχει αυξηθεί ο αριθμός τους - επέστρεψαν κανονικά πλέον στο Ωδείο, οι διαθέσιμες αίθουσες δεν επαρκούσαν και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων του Ωδείου επεκτάθηκε και τις Κυριακές, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες διδασκαλίας. Το κυριότερο όμως είναι ότι, λόγω επικάλυψης ωρών, γίνονται μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους, αφού στην κύρια αίθουσα προβών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου, ελλείψει άλλων χώρων, γίνονται πολλά θεωρητικά μαθήματα, φιλοξενούνται πολλά πολυμελή τμήματα του Ωδείου και επίσης γίνονται πια και όλες οι εκδηλώσεις του Ωδείου (συναυλίες μουσικής δωματίου και παρουσιάσεις της μουσικής κατάρτισης των μαθητών του). Αυτό συμβαίνει γιατί δεν παραχωρούνται άλλοι χώροι για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Ωδείου από τους συναυλιακούς χώρους που διαθέτει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο.

Στους χώρους του Πολιτιστικού βρίσκουν φιλοξενία μουσικές δραστηριότητες συλλόγων που δεν ανήκουν στον Δήμο. Αυτά όλα είναι απολύτως συμβατά με τους στόχους που θα έπρεπε να θέτει ένας τέτοιος χώρος πολιτισμού και να βρίσκουν σκέπη καλλιτεχνικές δραστηριότητες των δημοτών της πόλης μας. Όμως εύλογα αναρωτιέται κανείς: Με ποια μέτρα και σταθμά γίνεται η επιλογή από τους ιθύνοντες για τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων του Πολιτιστικού και μέσα από ποιες διαδικασίες; Στη λήξη της χρονιάς τα προβλήματα έχουν επιταθεί και υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη χρονιά, για το αν και κατά πόσον θα δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις. Θα δοθούν χώροι στο Ωδείο από τους υπευθύνους του Πολιτιστικού ή θα μισθωθεί άμεσα νέος χώρος για τις ανάγκες του;».

Η απάντηση της προέδρου της ΔΗΚΕΗ

Απαντώντας εκ μέρους της δημοτικής Αρχής η πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ και αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ρένα Παπαδάκη, ανέφερε:

«Έχουν δίκιο οι γονείς σε σχέση με το κτήριο. Είναι πολλά τα παιδιά, γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο στο Ωδείο, και όντως ο χώρος δε μας καλύπτει πλέον. Εδώ και ένα χρόνο, από όταν ανέλαβα τη ΔΗΚΕΗ, έχω ξεκινήσει με τους συνεργάτες μου να ψάχνουμε κτήρια. Έχουμε δει ορισμένα κτήρια. Δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση, όμως. Το κτήριο πρέπει να είναι μεγάλο, χρειάζεται να έχει μεγάλες αίθουσες, ενώ υπάρχουν και προϋποθέσεις όπως οι ράμπες για ΑμεΑ. Δεν το έχουμε αμελήσει, σας διαβεβαιώ. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News