Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου: Καταγγελίες για απειλές, βία και χειροδικία

Κρήτη
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου: Καταγγελίες για απειλές, βία και χειροδικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου για τις συνθήκες γαλέρας σε ξενοδοχεία

Με μελανιές στα χέρια της από τα χέρια της προϊσταμένης, που την έσφιξαν για να «καταλάβει» την εντολή που πήρε, εμφανίστηκε πρόσφατα στο Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου αλλοδαπή γυναίκα, που εργαζόταν σε πολυτελέστατο, πεντάστερο ξενοδοχείο του νομού.

Ένας άλλος εργαζόμενος άλλου ξενοδοχείου, όταν πήγε στον ξενοδόχο να ζητήσει τα δεδουλευμένα του, αντί για τα λεφτά του, δέχτηκε ύβρεις και προσβολές... Εξάλλου, πάρα πολλοί εργαζόμενοι, σε πολλά ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου, αντί να πιάσουν δουλειά από τις 7, ξεκινούν μισή ώρα πριν και σχολάνε αργότερα από το νόμιμο ωράριο εργασίας τους, χωρίς ποτέ να πληρωθούν ούτε ευρώ τον παραπάνω χρόνο που προσφέρουν στην επιχείρηση!

Τις καταγγελίες αυτές αποκάλυψε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. Και αν όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που οι ξενοδόχοι δε βρίσκουν προσωπικό, μπορούμε κάλλιστα να φανταστούμε τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν σε άλλα χρόνια με επάρκεια προσωπικού και με δυνατότητες των ξενοδόχων να επιλέγουν αυστηρά το προσωπικό που θα προσλάβουν.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις περιπτώσεις που αποκάλυψε ο Νίκος Κοκολάκης: «Εργαζόμενη ήρθε στο Σωματείο μας και κλαίγοντας μας έδειξε τις μελανιές στο χέρι της, που δημιουργήθηκαν από την πίεση που της άσκησε η προϊσταμένη. Εμείς τη συμβουλέψαμε ότι πρέπει άμεσα να το καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας και την Αστυνομία, όπως και έπραξε. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε σε πορεία εξελίξεων. Να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες»!

«Η γυναίκα είναι ξένη. Και για τους δικούς της λόγους η προϊσταμένη την έσφιξε δυνατά. Και πρέπει να το τονίσουμε: Ο κάθε εργαζόμενος, είτε είναι Έλληνας είτε είναι ξένος, είναι άνθρωπος, έχει την αξιοπρέπειά του και πρέπει να τον σεβόμαστε. Προφανώς κάτι της είπε. Εγώ σας λέω ότι δεν ήταν σωστή η εργαζόμενη και ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Όχι να φτάνουμε σε αυτό το σημείο, που θίγεται η αξιοπρέπεια και η υπόληψη του κάθε εργαζόμενου»... Στην ερώτηση μας, δε, αν αυτό έγινε σε ξενοδοχείο του νομού Ηρακλείου, ο συνδικαλιστής μας είπε ότι «ναι, αυτό έγινε σε πολυτελέστατο, πεντάστερο ξενοδοχείο του νομού μας»!

«Είσαι και τυχερός που... δουλεύεις»!

Μία άλλη καταγγελία που αποκαλύπτει ο Νίκος Κοκολάκης είναι «σε ξενοδοχείο πάλι του νομού Ηρακλείου. Ένας εργαζόμενος πήγε στον εργοδότη για να ζητήσει απλά τα δεδουλευμένα και κάποιες υπερωρίες. Και άρχισε το αφεντικό και τον έβριζε, κι αν δεν ήταν εκεί και κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι, θα πιάνονταν και στα χέρια. Και αυτό το ζήτημα έχει δρομολογηθεί. Και το έχει καταγγείλει ο ίδιος ο εργαζόμενος στην Επιθεώρηση Εργασίας»!

Ο συνδικαλιστής συνέχισε λέγοντας: «Μάλιστα, εκτός από το γεγονός ότι τον έβρισε, του είπε επίσης και τη φράση “είσαι τυχερός που δουλεύεις”! Εκεί έχουμε φτάσει»!

Δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται

Εξάλλου, πάρα πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι καταγγέλλουν καθημερινά και το εξής στο Σωματείο τους: «Εκεί που είναι να πιάσουν δουλειά στις 7 το πρωί, πάνε από τις 6:30 και σχολάνε αργότερα. Δουλεύουν δηλαδή παραπάνω ώρες, χωρίς δυστυχώς να τις πληρώνονται. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αποδεκατισμένοι. Έτσι δεν υπάρχουν οι έλεγχοι εκείνοι που θα βοηθούσαν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων».

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κοκολάκης λέει για άλλη μια φορά ότι «οι τοπικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να στελεχωθούν άμεσα για να μπορέσουν να ελέγξουν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης στον χώρο των ξενοδοχείων του νομού Ηρακλείου, αλλά και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει από την πλευρά του Σωματείου σχετική ενημέρωση και της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης, ο Νίκος Κοκολάκης ανέφερε: «Ενημερώσαμε και τον πρόεδρο των ξενοδόχων Νίκο Χαλκιαδάκη. Μας είπε λοιπόν ότι συμφωνεί μαζί μας και μας ζήτησε αυτά τα περιστατικά, όταν συμβαίνουν, να καταγγέλλονται»...

Σωματική και λεκτική βία - Γαλέρα στον ξενοδοχειακό χώρο

Εξάλλου χθες, η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου προχώρησε σε σχετική καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί, κάνοντας λόγο για συνθήκες γαλέρας σε βάρος των εργαζομένων, πίσω από τις... βιτρίνες:

«Νομός Ηρακλείου, ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος και δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες που πληρώνουν αδρά για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Πίσω από τη λάμψη του χρήματος και τις βιτρίνες των καλαίσθητων ξενοδοχείων, εξελίσσεται ένα δράμα για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων.

Και φέτος παρατηρούνται φαινόμενα από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Η εντατικοποίηση χτυπάει “κόκκινο” σε πολλές περιπτώσεις, εργασία χωρίς ρεπό, υπερεργασία και υπερωρίες απλήρωτες, καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας... Ωστόσο δε φτάνουν όλα αυτά, έχουμε πλέον και περιπτώσεις καταγγελιών λεκτικής και σωματικής βίας από προϊσταμένους τμημάτων σε βάρος εργαζομένων.

Καλούμε τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όταν διαπιστώνουν τέτοιου είδους φαινόμενα, να τα καταγγέλλουν στο Σωματείο μας για να παρεμβαίνουμε άμεσα.

Σχετικά με το μείζον πρόβλημα της ανεπάρκειας εποχικού προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, φέτος είναι εντονότερο και οι αιτίες είναι πολλές.

Τις έχουμε επισημάνει και αναδείξει όπου και όποτε έχει χρειαστεί. Δυστυχώς, όμως, η θέση και η στάση της κυβέρνησης, από τη μια, και κάποιοι επιχειρηματίες στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, από την άλλη, δίνουν την εύκολη απάντηση ότι οι εργαζόμενοι βαριούνται και οι νέοι δηλώνουν απρόθυμοι.

Εμείς από την πλευρά μας τους καλούμε να επιδείξουν - όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κομμάτι του τουρισμού και η Πολιτεία - την απαιτούμενη σοβαρότητα, γιατί εκτιμούμε ότι το πρόβλημα θα είναι εντονότερο χρόνο με τον χρόνο, με τις όποιες συνέπειες για το τουριστικό προϊόν.

Δυστυχώς, αν δε βάλουμε τα πράγματα σε διαφορετική βάση, κατ’ εμάς θα διογκωθεί το πρόβλημα με τραγικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα της απασχόλησης των εργαζομένων, όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουμε», όπως καταλήγει το κείμενο του Σωματείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News