Μεσαρά: «Τρέχουν» για το δρόμο που ενώνει το Ηράκλειο - Το χρονικό των καθιζήσεων

Κρήτη
Μεσαρά: «Τρέχουν» για το δρόμο που ενώνει το Ηράκλειο - Το χρονικό των καθιζήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με διαδικασίες εξπρές έγινε η ανάθεση των αναγκαίων ειδικών μελετών, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες αποκατάστασης των κατολισθήσεων και να ανοίξει ο οδικός άξονας μέσα στο καλοκαίρι

Με την ταλαιπωρία να έχει χτυπήσει ήδη «κόκκινο» αφού ο καινούργιος δρόμος της Μεσαράς έκλεισε λόγω των καθιζήσεων στις 8 Μαρτίου και θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου, και την αγωνία των αυτοδιοικητικών, παραγωγικών αλλά και τουριστικών φορέων της περιοχής να είναι έκδηλη, είναι σε εξέλιξη πλέον ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να ετοιμαστούν οι ειδικές μελέτες, να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και να ανοίξει ξανά με ασφάλεια ο σημαντικός κάθετος οδικός άξονας που ενώνει την περιοχή της Μεσαράς με τον βόρειο νομό Ηρακλείου.

Στην κατεύθυνση αυτή γίνεται τώρα ένα σημαντικό βήμα, με την ανάθεση των προαπαιτούμενων μελετών από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. στο ανάδοχο μελετητικό γραφείο. Ο σχετικός διαγωνισμός για τις εξιδεικευμένες μελέτες (γεωτεχνικές, υδρογεωλογικές κ.λπ.), λόγω ακριβώς της πίεσης του χρόνου δεν έγινε με τη γνωστή πρακτική ενός ανοιχτού διαγωνισμού, αλλά έγινε με ειδικές διαδικασίες-εξπρές, που προβλέπονται σε κατεπείγουσες περιπτώσεις από την κείμενη νομοθεσία για τα δημόσια έργα. Εν προκειμένω, ακολουθήθηκε η διαδικασία της λεγόμενης απευθείας διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση, στην οποία προχώρησε ο ΟΑΚ Α.Ε. με μελετητικά γραφεία, επιλέγοντας ήδη μεταξύ τριών γραφείων που κάλεσε σε διαπραγμάτευση το ανάδοχο γραφείο που θα “τρέξει” τις μελέτες για να ανοίξει ο δρόμος, για τις εργασίες αποκατάστασης των κατολισθητικών φαινομένων.

Ζητούμενο κι εδώ είναι η ταχύτητα, ώστε να μη χαθεί τελείως το καλοκαίρι, ενώ το θετικό είναι ότι έχουν εξασφαλιστεί και δεσμευτεί ήδη κονδύλια ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, τόσο για τις μελέτες όσο και για αυτές καθαυτές τις παρεμβάσεις που θα γίνουν προς αποκατάσταση-αντιμετώπιση των προβλημάτων κατολισθήσεων σε διάφορα σημεία του δρόμου.

Η απόφαση

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΚ Α.Ε. Αριστείδη Παπαδογιάννη, «εγκρίνεται το υπ’ αριθμ. 6870/26-05-2022 Πρακτικό αποσφράγισης και αξιολόγησης προσφορών της Επιτροπής Διαγωνισμών της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την ανάθεση Υποέργου 2: “Προαπαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή των έργων αποκατάστασης” “Επείγουσες εργασίες πρόληψης και αποκατάστασης κατολισθήσεων του έργου Αγ. Βαρβάρα- Απομαρμά- Αγ. Δέκα (Καστέλι) στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης”, αναδεικνύοντας προσωρινό ανάδοχο τον οικονομικό φορέα “ΓΕΩ.ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.”, με οικονομική προσφορά ποσού 321.087,20 ευρώ με ΦΠΑ».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο προτάθηκε και ζητήθηκε από το ΥΥΠΟΜΕ να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 32 παρ. 2(γ) του Ν. 4412/2016, όπως και στο σχετικό με αρ. πρωτ. 5822/05-05-2022 έγγραφο αναλύεται, είναι ότι δεν είναι δυνατό να ακολουθηθούν και να τηρηθούν οι προθεσμίες που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση για την εκτέλεση των εργασιών, για τους λόγους που αναφέρονται παρακάτω. Προς τεκμηρίωση της επιλογής της ειδικής διαδικασίας, επισημαίνεται ο κατεπείγων χαρακτήρας που έχει η ανάθεση εκπόνησης των προαπαιτούμενων μελετών για την εκτέλεση των εργασιών αποκαταστάσεων των κατολισθήσεων που εκδηλώθηκαν. Κι αυτό διότι:

α) Ο οδικός άξονας Αγία Βαρβάρα- Απομαρμάς- Μοίρες είναι καθολικά κλειστός σε κυκλοφορία με βάση τη με αρ. 2501/1/494-ζ/5-4-2022 απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, με συνέπεια να υφίστανται ταλαιπωρία πέραν των 50.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς Ηρακλείου και με παράλληλη υποβάθμιση της οδικής ασφάλειας με τη χρήση της παλιάς εθνικής οδού.

β) Πρέπει να αποτραπεί περαιτέρω σημαντική βλάβη των έργων, σημαντικές ζημιές σε τρίτους και κυρίως να αποτραπεί κίνδυνος για την ασφάλεια προσώπων από την περαιτέρω εξέλιξη των κατολισθητικών φαινομένων.

γ) Έχει εκκινήσει η τουριστική περίοδος με εξυπηρετούμενους προορισμούς τη Φαιστό, τα Μάταλα, την Αγία Γαλήνη κ.ά., των οποίων η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη από τη συνεχιζόμενη διακοπή κυκλοφορίας στη νέα ε.ο.».

Το χρονικό

Μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο του Μαρτίου 2022, παρουσιάστηκαν σοβαρά και επικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα σε πέντε θέσεις του περαιωμένου έργου “Ολοκλήρωση κατασκευής της οδού Αγ. Βαρβάρα-Απομαρμάς”, που είχαν ως αποτέλεσμα την καθολική διακοπή της κυκλοφορίας στον σημαντικό αυτό οδικό άξονα από τις 8/3/2022 έως και σήμερα, για την πρόσβαση από και προς Ηράκλειο που γίνεται μέσω του παλιού δρόμου.

Η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων ΟΑΚ Α.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά, συνέταξε και υπέβαλε στο ΥΥΠΟΜΕ από τις 12/04/2022 Τεχνικό Δελτίο, προκειμένου να συμπεριληφθούν και να εγκριθούν οι δαπάνες που απαιτούνται για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, αλλά και οι δαπάνες για την εκτέλεση των αντίστοιχων εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του οδικού τμήματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του τεχνικού δελτίου είναι συνολικού ποσού 9.500.000,00 ευρώ, το οποίο και εγκρίθηκε.

Ακολούθησε η με αρ. πρωτ. 133640/04-05-2022 Απόφαση του υπουργού Υποδομών-Μεταφορών, με την οποία εγκρίθηκε η ένταξη της Πράξης “Επείγουσες εργασίες πρόληψης και αποκατάστασης κατολισθήσεων του έργου Αγ. Βαρβάρα- Απομαρμάς- Άγιοι Δέκα (Καστέλι) στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου”, συνολικού ποσού 9.500.000,00 €, σε βάρος του ενάριθμου 2022ΝΑ47100001. H Δημόσια δαπάνη που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 327.640,00 € και αφορά στον προϋπολογισμό προπαρασκευαστικών ενεργειών - α’ στάδιο.

Την ίδια ώρα, με νέα απόφαση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. πριν από μερικές ημέρες παρατάθηκαν τα έκτακτα μέτρα κλεισίματος του δρόμου έως το τέλος Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου «δίνεται παράταση έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ισχύουν (σχετική η από 05/04/2022 Ανακοίνωσή μας) επί της νέας εθνικής οδού Αγίας Βαρβάρας- Καστελίου έως την 30ή/06/2022.

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους να συμμορφώνονται στις πληροφοριακές πινακίδες στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων».

Η κινητοποίηση διαμαρτυρίας - Έκλεισαν τον παλιό δρόμο για να ανοίξει ο καινούργιος

Τα σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων, το συνεχιζόμενο κλείσιμο του κομβικής σημασίας κάθετου οδικού άξονα και η παρατεταμένη ταλαιπωρία, έχοντας μάλιστα μπει πλέον και στην τουριστική σεζόν, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Πριν από δύο εβδομάδες, οι Δήμοι Γόρτυνας-Φαιστού, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και απλοί πολίτες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του παλιού δρόμου Ηρακλείου-Μεσαράς, στο ύψος του κόμβου Καστελίου, διατρανώνοντας τη διαμαρτυρία και αγωνία τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποκατάσταση των ζημιών στο νέο οδικό δίκτυο Ηρακλείου-Μοιρών.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με σκοπό, όπως επισημάνθηκε στις σχετικές ανακοινώσεις, «την αφύπνιση των συναρμόδιων υπηρεσιών για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποκατάσταση των ζημιών στη νέα ε.ο. Ηρακλείου-Μοιρών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News