Κρήτη: Βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων και UAVs αποκτά το Ηράκλειο - Πού θα δημιουργηθεί

Κρήτη
Κρήτη: Βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων και UAVs αποκτά το Ηράκλειο - Πού θα δημιουργηθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε φάση πλήρους ενεργοποίησης μπαίνει η περαιτέρω στρατιωτική - γεωστρατηγική αξιοποίηση της Κρήτης, με συνδυασμένες δυνάμεις ταχείας αντίδρασης -

Μια διπλή «φωλιά» στρατιωτικών ελικοπτέρων διαφόρων τύπων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (των λεγόμενων UAVs - Unmanned Aerial Vehicle) θέλουν να δημιουργήσουν στο Ηράκλειο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων, προσδοκώντας με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσουν, μαζί φυσικά με τάγματα υψηλής ετοιμότητας, έναν ικανό συνδυασμό δυνάμεων και μέσων ταχείας αντίδρασης.

Ο σχετικός σχεδιασμός για τη βάση ελικοπτέρων και UAVs δεν προέκυψε, βεβαίως, τώρα. Η ιδέα υπάρχει εδώ και καιρό και μάλιστα έχουν γίνει προεργασίες, ωστόσο τώρα φαίνεται - σύμφωνα τουλάχιστον με κεντρικά δημοσιεύματα - να μπαίνει πλέον σε φάση πλήρους ενεργοποίησης, στην κατεύθυνση αξιοποίησης της μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας της Κρήτης.

Άλλωστε, τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι αυτό της στρατιωτικής ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου της Κρήτης, με σημείο αναφοράς, πέραν των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης και επιτήρησης με τη βάση ελικοπτέρων και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη σταδιακή μετεξέλιξη της Σούδας σε έναν δεύτερο βασικό ναύσταθμο της χώρας μετά από αυτόν της Σαλαμίνας. Παράλληλα, λοιπόν, με το σχέδιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Σούδας ώστε να μπορούν να φιλοξενούν μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου, στο κάδρο της περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης και ενεργοποίησης της Κρήτης φαίνεται ότι θα μπει δυναμικά και το κομμάτι της ενίσχυσης των δυνάμεων της Αεροπορίας Στρατού και της από αέρος εποπτείας της ευρύτερης περιοχής. Στην κατεύθυνση ακριβώς αυτή, φαίνεται ότι “κλείδωσε” η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, καθώς το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης της Κρήτης με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και του θαλάσσιου και εναέριου χώρου στα νότια του νησιού.

Οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς, φέρονται να έχουν ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό του χώρου όπου θα εγκατασταθεί η βάση ελικοπτέρων. Μάλιστα, έχει επιλεγεί και η ακριβής τοποθεσία που είναι προς την ανατολική πλευρά του σημερινού αεροδρομίου του Ηρακλείου, δηλαδή πλησίον της παλιάς στρατιωτικής αεροπορικής βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας (πρώην 126 Σμηναρχία).

Σημειώνεται ότι το πολιτικό αεροδρόμιο του Ηρακλείου αναμένεται να μεταφερθεί εντός των επόμενων ετών στο Καστέλι και συνακόλουθα απελευθερώνονται χώροι προς χρήση και για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η δημιουργία της βάσης εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του ΓΕΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων για τη μετατροπή της Κρήτης σε “φρούριο”, για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη δε και τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια στόχευση υπηρετεί, εξάλλου, και η δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σούδας, εφάμιλλου της Σαλαμίνας - που έχει ήδη δρομολογηθεί - αλλά και η εγκατάσταση ραντάρ προηγμένων δυνατοτήτων στα ανατολικά.

Με τη βάση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των UAVs στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, τα επιτελεία επιδιώκουν να έχουν και ταχύτατη αντίδραση και μεταφορά δυνάμεων σε περίπτωση που απαιτηθεί, αλλά και αποτελεσματικότερο έλεγχο με τους “ιπτάμενους” κατασκόπους, τα UAVs. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχεδιασμός, η βάση θα διαθέτει όλους τους τύπους ελικοπτέρων, δηλαδή Chinook, Kiowa, Apache και NH-90, ενώ δεν αποκλείεται και Black Hawk μελλοντικά, εφόσον αποκτηθούν από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, εδώ και αρκετά χρόνια ανώτατοι επιτελείς είχαν επισημάνει τη χρησιμότητα των ελικοπτέρων στην Κρήτη, καθώς στο νησί υπάρχουν αερομεταφερόμενα τάγματα και μονάδες αλεξιπτωτιστών. Μια βάση θα προσέδιδε ταχύτητα σε επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η βάση θα διαθέτει, βέβαια, και τις απαιτούμενες υποδομές για τη συντήρηση των ελικοπτέρων.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη - Ένα σύγχρονο όπλο για την επιτήρηση της περιοχής

Στον ίδιο χώρο δημιουργείται και βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs). Τα επιτελεία θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το σύγχρονο όπλο που προσφέρει αποτελεσματικές δυνατότητες στον έλεγχο και την επιτήρηση της περιοχής. Το πιθανότερο είναι ότι σταθμεύουν κάποια από τα UAVs Sperwere του Στρατού Ξηράς, τα οποία αυτό το διάστημα αναβαθμίζονται. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, ο Στρατός Ξηράς θα διαθέτει ολοκαίνουργια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ενδέχεται όμως να σταθμεύουν στη βάση και UAVs ΜQ-9, καθώς έχει δρομολογηθεί η απόκτησή τους από τις ΗΠΑ. Ακόμη, η βάση θα διαθέτει και μια αντιαεροπορική μονάδα για την προστασία της, όπως και την προστασία της περιοχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Κρήτης, την οποία υλοποιούν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ.

(Φωτογραφία AP/Danial Hakim)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News