Βαρδάκης: Να αξιοποιηθεί τμήμα του ακινήτου Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών

Κρήτη
Βαρδάκης: Να αξιοποιηθεί τμήμα του ακινήτου Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχουν περάσει ήδη δύο περίπου έτη, χωρίς να υπάρξει κάποια ενέργεια, που να γνωρίζουμε τουλάχιστον, προς ικανοποίηση του αιτήματος» τόνισε ο κ. Βαρδάκης

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με το αίτημα Δήμου Χερσονήσου για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης τμήματος του ακινήτου Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, προχώρησαν οι Βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου «αναπάντητο παραμένει το αίτημα του Δήμου Χερσονήσου για την δωρεάν παραχώρηση χρήσης τμήματος του ακινήτου της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το οποίο εξαιρείται του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Δήμος Χερσονήσου έχει ήδη καταθέσει πρόταση αξιοποίησης αναφορικά με το τμήμα που διεκδικεί, σχεδιάζοντας να το αξιοποιήσει για κοινωφελείς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός αφορά αξιοποίηση σύμφωνα με το θεσμοθετημένο σχέδιο χωροταξικής και οικιστικής οργάνωσης του Δήμου, (ΣΧΟΟΑΠ) και σκοπό τη μετατροπή του σε κοινωνικό – πολιτιστικό – παιδαγωγικό πνεύμονα, που θα εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, η οποία αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη μετά την υλοποίηση του ΕΣΧΑΔΑ.

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση του αιτήματος του Δήμου Χερσονήσου προς την ΕΤΑΔ (αρ. πρωτ: 3412/2020), το συγκεκριμένο διεκδικούμενο τμήμα του ακινήτου, επιλέχθηκε λόγω συμπληρωματικότητας των δύο ανωτέρω σχεδίων, αλλά και των ήδη παραχωρημένων εκτάσεων (άμεσα ή έμμεσα) στον φορέα τους. (Σημειώνουμε ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο προς ΕΤΑΔ περιλαμβάνεται σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., όπου φαίνεται σκιαγραφημένο το συγκεκριμένο διεκδικούμενο τμήμα.)

«Το σχέδιο χωροταξικής και οικιστικής οργάνωσης του Δήμου Χερσονήσου ήδη έχει θεσμοθετηθεί, συμπεριλαμβάνοντας την αξιοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, αλλά και πολλαπλασιαστικά για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, Κρητών και τουριστών. Έχουν περάσει ήδη δύο περίπου έτη, χωρίς να υπάρξει κάποια ενέργεια, που να γνωρίζουμε τουλάχιστον, προς ικανοποίηση του αιτήματος» τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του συγκεκριμένου τμήματος του ακινήτου Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, για το οποίο κατατέθηκε το σχετικό αίτημα από τον Δήμο Χερσονήσου και εάν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την δωρεάν παραχώρηση του συγκεκριμένου τμήματος από την ΕΤΑΔ προς τον Δήμο.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News