Κρήτη: Αγωνία για την ελλιπή αστυνόμευση σε τουριστικές περιοχές (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Αγωνία για την ελλιπή αστυνόμευση σε τουριστικές περιοχές (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη δυσαρέσκεια για τη μη ενίσχυση με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών σε αεροδρόμιο Ηρακλείου, Χερσόνησο και Μαλεβίζι

Έκπληξη αλλά και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των αστυνομικών - και όχι μόνο - σε επίπεδο Ηρακλείου, εξαιτίας της μη ενίσχυσης με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι, ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι - σε αντίθεση με αστυνομικά τμήματα άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας - οι αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές που «ασφυκτιούν κάθε καλοκαίρι από τουρισμό στον νομό Ηρακλείου, όπως τα Α.Τ. Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, καθώς και ο πρώτος σταθμός υποδοχής του νησιού μας και πρώτος σε πτήσεις τσάρτερ αερολιμένας Ηρακλείου δεν ενισχύθηκε ως έπρεπε».

Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι οι δόκιμοι αστυφύλακες δεν μπορούν να «καλύπτουν τρύπες και τις άδειες του μόνιμου προσωπικού», ενώ τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε για την εν λόγω εξέλιξη και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

«Είναι απορίας άξιον το ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τουλάχιστον σε πρώτη φάση (κι ελπίζουμε να ανακρούσει πρύμναν αυτό) δεν ενισχύει (σ.σ. με αστυνομικό προσωπικό) τουριστικές περιοχές, μεταξύ άλλων και του δήμου Χερσονήσου. Δεν το περιμέναμε αυτό και μας ενοχλεί βαθύτατα», δήλωσε με νόημα στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Σέγκος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η συνεργασία της δημοτικής Αρχής με το οικείο αστυνομικό τμήμα «είναι άριστη, αλλά οι άνθρωποι αριθμητικά δεν μπορούν να υπερβούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής τους».

Επισημαίνεται ότι, σε αντίθεση με φέτος, τις προηγούμενες χρονιές το Α.Τ. Χερσονήσου ενισχυόταν από την άνοιξη, προκειμένου να ανταπεξέλθει κατά το δοκούν στην τουριστική περίοδο, οπότε και η ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου και των Μαλίων κατακλύζεται από εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών.

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών, έχοντας στο πλευρό τους, μεταξύ άλλων, τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τους ντόπιους κατοίκους, ζητούν την άμεση ενίσχυση με μόνιμους αστυνομικούς των Α.Τ. Αερολιμένα Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, με το θέμα να φτάνει μέχρι τη Βουλή μέσω κοινοποίησης της ανακοίνωσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Φόβοι για ουρές και συμφόρηση στο αεροδρόμιο

Όπως ανέφερε μιλώντας στη «ΝΚ»  και την ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ηρακλείου κ. Νίκος Καλομοίρης, μέχρι στιγμής «έχουν αποσπαστεί 58 δόκιμοι αστυφύλακες και περίπου 6 έως 10 μόνιμοι αστυνομικοί!». Εξάλλου, η πρώτη σημαντική δυσάρεστη επίπτωση που αναμένεται να προκύψει σχετίζεται με τον έλεγχο των διαβατηρίων των εκατομμυρίων αλλοδαπών τουριστών που αναμένεται να βρεθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Για τον εν λόγω έλεγχο, αρμόδιο είναι πλέον μόνο το μόνιμο αστυνομικό προσωπικό. «Δεν μπορούν να αναλάβουν πλέον οι δόκιμοι για να βοηθήσουν. (...) Οι ουρές θα είναι ατελείωτες και θα υπάρξει πολύ μεγάλη συμφόρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Κώστας Ανθουλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2019 το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου είχε ενισχυθεί με 38 αστυνομικούς. Φέτος, στο εν λόγω Α.Τ. χρειάζονται τουλάχιστον 25 αστυνομικοί, δεδομένου ότι αναμένονται περισσότεροι από 5 εκατομμύρια τουρίστες.

Όπως επισήμανε ο κ. Καλομοίρης, «σε έναν αστυνομικό αναλογούν από 70.000 έως 100.000. Είναι σαν να έχουμε, δηλαδή, στο Ηράκλειο τρεις αστυνομικούς για να αστυνομεύουν όλη την πόλη!».

Το πρόβλημα αναμένεται μεγάλο και στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου και των Μαλίων. «Είναι μια τεράστια έκταση. Από τον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων μέχρι τον Καρτερό και μέχρι την Κερά και τον Μοχό, είναι μια τεράστια έκταση (...), οπότε σίγουρα δημιουργείται πρόβλημα. Είναι πάρα πολύ καλά τα στελέχη στο Αστυνομικό Τμήμα, αλλά είναι πάρα πολύ λίγα», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Ηλίας Αραμπατζής, επιχειρηματίας της περιοχής.

Εξάλλου, και στο Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου (όπου υπάγεται η ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου επίσης αναμένεται κοσμοσυρροή από τουρίστες), οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν στο 50%!

«Διερωτόμαστε: Το ήδη επιβαρυμένο και υποστελεχωμένο οργανικά προσωπικό των παραπάνω τμημάτων θεωρείτε ότι είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες εκατομμυρίων τουριστών που αναμένονται στο νησί και στον νομό μας την τρέχουσα τουριστική περίοδο (;) ή μήπως οι δόκιμοι αστυφύλακες, που η πρακτική τους εκπαίδευση είναι καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα και όχι για να καλύπτουν “τρύπες” και τις άδειες του μόνιμου προσωπικού;

Ο τουρισμός είναι το κύριο έσοδο και η “βαριά βιομηχανία” του τόπου μας, και είναι ΧΡΕΟΣ όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το αγαθό. Μία αρνητική εικόνα όμως αποτρέπει τους τουρίστες να επισκεφτούν ξανά τη χώρα μας και μεταφέρουν αρνητικές εμπειρίες στους υπόλοιπους συμπατριώτες τους, που είχαν πρόθεση να το πράξουν, στρέφοντάς τους σε άλλους προορισμούς εκτός Ελλάδος και η ασφάλεια είναι ένα από τα κυριότερα κίνητρα επισκεψιμότητας για τους τουριστικούς προορισμούς.

Για τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε και ζητάμε την άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών αυτών με αστυνομικούς εκτός Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, και ελπίζουμε στην άμεση διόρθωση αυτής της αδικίας, είτε με τροποποίηση της παραπάνω σχετικής διαταγής είτε με έκδοση νεότερης, που θα περιλαμβάνει τις παραπάνω υπηρεσίες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News