Ηράκλειο: Οι λογαριασμοί ρεύματος στα ύψη και κάτω από την… «βάση» η εξυπηρέτηση καταναλωτών (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Οι λογαριασμοί ρεύματος στα ύψη και κάτω από την… «βάση» η εξυπηρέτηση καταναλωτών (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό στο μεγαλύτερο μέρος τους να έχουν ήδη αρθεί, σε κάποιες υπηρεσίες όμως η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής τους, έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα
  • Σύνθετη η κατάσταση λένε οι εργολήπτες ηλεκτρολόγοι
  • Καθυστερήσεις εμποδίζουν τους πολίτες να εγκατασταθούν στα νέα τους σπίτια
  • Ετοιμάζονται μαζικές προσφορές από επιχειρήσεις για τα διαφυγόντα κέρδη
  • Πολύπλοκη και δύσκολη η διαδικασία αιτήσεων για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος

Την ώρα που οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν πάρει «φωτιά» και εκατομμύρια πολίτες ζουν υπό το φόβο να βρεθούν δίχως ρεύμα, ο ΔΕΔΔΗΕ κάθε άλλο παρά δείχνει την συνέπεια στην άμεση εξυπηρέτηση, επιλέγοντας να διατηρεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό, όταν αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ήδη αρθεί, οπότε να κρατάει για μια σειρά από λειτουργίες μακριά τους καταναλωτές και να τους παραπέμπει σε τηλεφωνικές συνεννοήσεις και ραντεβού που όχι απλά καθυστερούν, αλλά και κοστίζουν αφού η αναμονή στο πενταψήφιο μπορεί να στοιχίσει μέχρι και 10 ευρώ.

Το πρόβλημα όπως σημειώνουν οι εργολήπτες ηλεκτρολόγοι είναι σύνθετο, καθώς σε συνδυασμό και με άλλες ελλείψεις όπως υλικού, οι καθυστερήσεις στο να μπορέσουν να κατατεθούν και να προχωρήσουν φάκελοι και αιτήσεις για ηλεκτροδότηση ή έγκριση σχεδίων και μελετών για νέες οικοδομές όπως και ανακαινίσεις, είναι μεγάλες και φτάνουν μέχρι και στο 8μηνο.

Αποτέλεσμα, να έχουν συσσωρευτεί φάκελοι, πολλοί ιδιοκτήτες να μένουν επί μήνες στο περίμενε και οι ηλεκτρολόγοι που και οι ίδιοι πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικό ραντεβού, να μένουν επί μήνες απλήρωτοι για εργασίες που έχουν ολοκληρώσει.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων πολλοί επιχειρηματίες των οποίων οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ετοιμάζονται για μαζικές προσφυγές ζητώντας διαφυγόντα κέρδη, την ώρα που και πολλές οικογένειες αδυνατούν να εγκατασταθούν στα σπίτια που έχουν ανακαινίσει ή χτίσει, λόγω αυτών των καθυστερήσεων.

Ακολουθεί ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ράνιας Μωραΐτη το οποίο προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

Πάνω από 50 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά την ημέρα

Από την άλλη έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί τόσο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στους καταναλωτές, με τα νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των καταναλωτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος ούτε με διακανονισμό αυξάνεται συνεχώς, όπως και ο αριθμός των νοικοκυριών που λόγω συσσωρευμένων οφειλών, δεν μπορούν να βρουν πάροχο.

Οι προβλέψεις μάλιστα, και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν απαισιόδοξες, ως προς την ένταση και το χρονικό εύρος της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, έστω και με μικρότερη ένταση, μέχρι τη διετία 2024 - 2025.

Στην αγορά της χώρας καταγράφεται αύξηση των διακανονισμών, ωστόσο και έτσι, μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.

Για καταναλωτές με συσσωρευμένους απλήρωτους λογαριασμούς οι προμηθευτές εκτός από την εντολή διακοπής ρεύματος προχωρούν και σε διακοπή του συμβολαίου προμήθειας, ενημερώνοντας τον ΔΕΔΔΗΕ για την άρση της εκπροσώπησης του μετρητή τους από πελάτη.

Υπενθυμίζεται ότι το «σπάσιμο» των διακανονισμών και η μη αποπληρωμή δύο συνεχόμενων λογαριασμών, οδηγεί σε διακοπές ρεύματος ή και σε διακοπή του συμβολαίου προμήθειας.

Σε επίπεδο Κρήτης, παρατηρείται αύξηση των εντολών διακοπών ρεύματος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, πριν από μερικές ημέρες, o πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλείου, Παύλος Βαρδουλάκης, «στο Ηράκλειο εκκρεμούν 500 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και εκδίδονται περίπου 50-60 εντολές την ημέρα». Όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί εκτελεστικό όργανο και οι αποφάσεις έρχονται από τους παρόχους.

Τον αριθμό των 500 συνολικά εντολών διακοπών ρεύματος επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, μιλώντας στο neakriti.gr, ο οποίος τόνισε  πως πλέον «αποτελεί καθημερινό φαινόμενο να μας καλούν πολίτες προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια για την πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος. Υπάρχουν νοικοκυριά που ζητούν βοήθεια προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμούς των οφειλών και αγωνιούν να μην τους αφαιρέσουν το ρολόι του ρεύματος, έχοντας μάλιστα άρρωστους μέσα στο σπίτι, θέτοντας έτσι και ζήτημα επιβίωσης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε την Τετάρτη 18 Μαΐου για τις διακοπές ρεύματος πως, «για τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, έχουμε δημιουργήσει τον 5ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον 15902, τηλεφωνεί ο πολίτης και επανασυνδέεται το ρεύμα. Η πολιτεία καλύπτει το κόστος επανασύνδεσης και έως 6.000 ευρώ οφειλή, πληρώνουμε το 100% της ληξιπρόθεσμης οφειλής».

Προσφάτως, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη αναστολή λειτουργίας της ρήτρας αναπροσαρμογής με την οποία «κόβονται μαχαίρι τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας».

Τέλος στην ρήτρα αναπροσαρμογής

Για την συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και για τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μίλησε το πρωί του Σαββάτου 21 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα επιδότηση για τα καύσιμα, ο υπουργός τόνισε ότι «είναι νωρίς για να τα συζητήσουμε αυτά. Δε θα απαντήσω για κανένα πρόσθετο μέτρο εκτός αυτών που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Τώρα φτιάχνουμε την πλατφόρμα για να επιδοτήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό, μέχρι να δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News