Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Κρήτη
Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ότι οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, την ανθρώπινη τραγωδία σε όλες τις διαστάσεις, εγκαταστάθηκαν στις νέες πατρίδες και αποτέλεσαν δύναμη δημιουργίας και προόδου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού, στη συμβολή των λεωφόρων Κνωσσού και Ιωνίας.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Μηνά επίσημη δοξολογία όπου χοροστάτησε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης. Για το ιστορικό των δραματικών ημερών μίλησε η γενική γραμματέας του Συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου» Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλη Κουτουλάκη, βουλευτές του Ηρακλείου, τον αντιπεριφερειάρχη, εκπρόσωπο του δημάρχου και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, ποντιακών Σωματείων-Συλλόγων, Μικρασιατών και ενώσεων αποστράτων.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ότι οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, την ανθρώπινη τραγωδία σε όλες τις διαστάσεις, εγκαταστάθηκαν στις νέες πατρίδες και αποτέλεσαν δύναμη δημιουργίας και προόδου. «Διατήρησαν, παράλληλα, ζωντανή την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού. Τιμώντας σήμερα, τον ποντιακό Ελληνισμό, αναδεικνύουμε την ιστορική αλήθεια και συμβάλλουμε στη διατήρηση της ιστορικής γνώσης σημαντικών γεγονότων της νεότερης ιστορίας μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News