Βαρδάκης: Τιμούμε σήμερα τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού

Κρήτη
Βαρδάκης: Τιμούμε σήμερα τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δικαίωση όλων όσων έπεσαν θύματα ολικού αφανισμού, βιώνοντας τον πόνο του βίαιου ξεριζωμού, δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Τιμούμε σήμερα τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, και ευχόμαστε να μην ξαναβρεθούμε μάρτυρες παρόμοιων στυγερών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η ανέλιξη στην εξουσία των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ το 1908 στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη, θεωρείται η απαρχή συστηματικών και οργανωμένων διωγμών εξαντλητικών πορειών, εγκλεισμών σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού), λεηλασιών και βιαιοτήτων σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Η άνοδος του Τουρκικού Εθνικισμού αφανίζει χιλιάδες Αρμένιους (1915) και Πόντιους, μετά την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα (19/5/1919). Η ωμή βαρβαρότητα απέναντι στους ανθρώπους δεν έχει τέλος.

Το 1923 ολοκληρώθηκε με πρωτοφανή αγριότητα, η επιχείρηση αφανισμού και εκτοπισμού των Ποντίων από τι πατρογονικές τους εστίες. Όσοι γλίτωσαν από τη φρίκη, κατέφυγαν πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ περίπου 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα. Η Δικαίωση όλων όσων έπεσαν θύματα ολικού αφανισμού, βιώνοντας τον πόνο του βίαιου ξεριζωμού, δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News