Φονική συμπλοκή στα Μάλια: Ένοχος ο ένας, αθώος ο δεύτερος νεαρός για το θάνατο του 19χρονου Burton

Κρήτη
Φονική συμπλοκή στα Μάλια: Ένοχος ο ένας, αθώος ο δεύτερος νεαρός για το θάνατο του 19χρονου Burton

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση που εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ήταν δύο 27χρονοι - σήμερα - Βρετανοί, οι οποίοι είχαν κριθεί πρωτόδικα ένοχοι για την πράξη της συνέργειας στην ανθρωποκτονία του αδικοχαμένου Burton

Αθώος ο ένας, ένοχος ο άλλος. Αυτή ήταν σήμερα Τετάρτη η ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αναφορικά με την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Tyrell Matthews Burton, τον Ιούλιο του 2013, στα Μάλια Ηρακλείου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση που εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ήταν δύο 27χρονοι - σήμερα - Βρετανοί, οι οποίοι είχαν κριθεί πρωτόδικα ένοχοι για την πράξη της συνέργειας στην ανθρωποκτονία του αδικοχαμένου Burton, ο οποίος είχε πέσει νεκρός μετά από μαχαιριά που δέχτηκε στο στήθος, κατά τη διάρκεια συμπλοκής που είχε σημειωθεί, έξω από μπαρ των Μαλίων, μεταξύ νεαρών τουριστών από τη Βρετανία.

Ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το Νοέμβριο του 2019 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου (Νεάπολη) σε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Ο εν λόγω νεαρός αθωώθηκε σήμερα Τετάρτη κατά πλειοψηφία (6-1). Μειοψήφησε μια ένορκος η οποία είχε την άποψη ότι ο 27χρονος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος. 

Στον αντίποδα, ο έτερος 27χρονος που δικάστηκε σήμερα, καταδικάστηκε για συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών, καθώς του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο του αναγνώρισε και δεύτερο ελαφρυντικό, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του. Τελικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών. 

Επισημαίνεται ότι ο τελευταίος κατηγορούμενος δεν είχε εκδοθεί στην Ελλάδα. Κατά τη σημερινή δίκη εκπροσωπήθηκε δια του πληρεξουσίου συνηγόρου του.

Πλέον, όπως προβλέπεται από το νόμο, οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να ζητήσουν την έκδοσή του εν λόγω καταδικασθέντα στη χώρα μας, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.

Ας σημειωθεί ότι ο 27χρονος Βρετανός που αθωώθηκε σήμερα, είναι ο μοναδικός από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ο οποίος είχε εκδοθεί στη χώρα μας. Ο συγκεκριμένος νεαρός εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο και μεταφέρθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα της Ελλάδας. Πλέον, μετά την απαλλακτική σημερινή απόφαση, αναμένεται να αποφυλακιστεί άμεσα. 

Ο ίδιος κατά την απολογία του ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών, υποστήριξε ότι είναι αθώος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρνήθηκε ότι βρισκόταν στα Μάλια. Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν συμμετείχε στη συμπλοκή.

Είπε ακόμη ότι είχε καταλύσει στο ίδιο ξενοδοχείο με κάποιους από τους φερόμενους δράστες. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο εν λόγω νεαρός είχε κριθεί ένοχος για συμπλοκή πριν από μερικά χρόνια, στην πρώτη δίκη που είχε λάβει χώρα για την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο άνθρωπος ο οποίος έχει κριθεί ένοχος ως αυτουργός της ανθρωποκτονίας του Burton, βρίσκεται εκτός φυλακής. Πρόκειται για -επίσης- 27χρονο Βρετανό, ο οποίος τον Μάρτιο του 2018 καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης σε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν.Κ.», οι βρετανικές Αρχές δεν έχουν προβεί στην έκδοσή του συγκεκριμένου νεαρού στην Ελλάδα, καθώς φέρεται να μην είχε λάβει γνώση του ότι είναι κατηγορούμενος σε δίκη. Υπενθυμίζεται ότι ο 27χρονος είχε δικαστεί και καταδικαστεί το 2018 ερήμην. 

Η χαροκαμένη μητέρα

Στη σημερινή δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες αστυνομικοί που είχαν ασχοληθεί την υπόθεση, αλλά και η μητέρα του 19χρονου Burton.

Η γυναίκα παρά την ανείπωτη οδύνη εξαιτίας του χαμού του παιδιού της ανήμερα των 19ων γενεθλίων του, έδωσε το «παρών» -και- στη σημερινή δίκη, με περισσή αξιοπρέπεια μέσα στο βουβό της πόνο, όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες δίκες για την υπόθεση δολοφονίας του γιου της. 

Ανήλικος

Τον Φεβρουάριο του 2020, είχε λάβει χώρα στο Ηράκλειο μια ακόμη δίκη που σχετίζεται με τη δολοφονία του Tyrell Matthews Burton. Ένας νεαρός Βρετανός, ο οποίος κατά το χρόνο τέλεσης του εγκλήματος, ήταν ανήλικος, δικάστηκε και καταδικάστηκε από το αρμόδιο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου για «απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία».

Ο 26χρονος -σήμερα- άνδρας δεν είχε έρθει στην Κρήτη για τη δίκη και παραστάθηκε δια πληρεξουσίου συνηγόρου. Η δίκη εκδικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών - όπως προβλέπει ο νόμος για δίκες με ανήλικους κατηγορούμενους - στο ακροατήριο του Μονομελούς, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υποστήριξε διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του ότι είναι αθώος και δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Ωστόσο, το δικαστήριο είχε άλλη γνώμη και τον έκρινε ένοχο επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή. 

Η φονική συμπλοκή

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια συμπλοκής ομάδων νεαρών τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία, τον Ιούλιο του 2013, περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα, έξω από μπαρ των Μαλίων.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι νεαροί Βρετανοί πιάστηκαν στα χέρια και συνεπλάκησαν μεταξύ τους. Κάποια στιγμή, ο Burton δέχτηκε πλήγμα στο στήθος από μαχαίρι κι έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Λίγο αργότερα, ο 19χρονος νεαρός θα άφηνε την τελευταία του πνοή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News