Ηράκλειο

Οι πιο συχνές απάτες: Έτσι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κρήτη - Πώς να προστατευτείτε (βίντεο)

Το τελευταία διάστημα μάλιστα επιτήδειοι έχουν καταφέρει να αποσπάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εξαπατώντας Κρητικούς, που πέφτουν στα δίχτυα τους με την παραμικρή απροσεξία, με τελευταίο έναν 60χρονο άνδρα από τις Γούβες Ηρακλείου

 

  • Νέα απάτη: Ηρακλειώτης έχασε πάνω από 14 χιλιάδες ευρώ ποντάροντας σε «μαϊμού» επενδυτή
  • Δελεάστηκε από ηλεκτρονική πλατφόρμα που υποσχόταν κερδοφόρα επένδυση
  • 41χρονος στα Χανιά πλήρωσε πάνω από 4 χιλιάδες ευρώ για ανύπαρκτο μεταχειρισμένο ΙΧ

Δεν έχουν τέλος οι διαδικτυακές απάτες με θύματα Κρητικούς και λεία χιλιάδες ευρώ. Μετά τον «μαϊμού» λογιστή, χτυπήσαν στις Γούβες επενδυτικοί σύμβουλοι που έπεισαν 60χρονο να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα.

Οι επιτήδειοι το τελευταίο διάστημα έχουν καταφέρει να αποσπάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εξαπατώντας πολίτες που πέφτουν στα δίχτυα τους με την παραμικρή απροσεξία.

Αντί για επένδυση, μετρά απώλειες ο 60χρονος που πίστευε ότι θα πολλαπλασίαζε τις οικονομίες του αν μετέτρεπε τα χρήματα σε… bit coin.

Ο 60χρονος σερφάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπεσε πάνω σε παρελκυστική διαφήμιση την οποία θέλησε να εξετάσει αναλυτικά και αφού συμπλήρωσε μια ηλεκτρονική φόρμα αναφέροντας ότι ενδιαφέρεται να μάθει πληροφορίες για επενδύσεις σε bit coin.  

Άμεσα χτύπησε το τηλέφωνο του. Στη άλλη γραμμή του τηλεφώνου - στο τηλεφώνημα που έγινε από χώρα του εξωτερικού -, μέλος του κυκλώματος του παρουσίασε μια υποτιθέμενη καλή προσφορά για επένδυση σε κρυπτονόμισμα.

Ο 60χρονος πείστηκε από τα κέρδη που του έταξαν ότι θα αποκόμιζε και μέσα σε διάστημα 10 ημερών απέστειλε με τρία διαφορετικά εμβάσματα σε τράπεζα του εξωτερικού περισσότερα από 14.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού.

Λίγο μετά την τελευταία πληρωμή έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, καταλαβαίνοντας ότι εξαπατήθηκε, ωστόσο ήταν ήδη αργά για να μπλοκάρει τις μεταφορές των χρημάτων.

Ο 60χρονος κάτοικος Γουβών κατέφυγε στο αστυνομικό τμήμα καταγγέλλοντας την απάτη ενώ με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζητούνται τα ίχνη των απατεώνων.

Στη αστυνομία κατέφυγε και 41χρονος Χανιώτης που αντί να πάρει αυτοκίνητο βρέθηκε με άδειο τραπεζικό λογαριασμό.

Ο άτυχος Χανιώτης είδε μια αγγελία για την πώληση ενός 4Χ4 και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τη γυναίκα που εμφανίστηκε να το πουλάει, έστειλε σε τραπεζικό λογαριασμό 4.200 ευρώ. Αυτοκίνητο όμως είδε μόνο σε φωτογραφία, αφού οι δράστες πήραν τα χρήματα και έγιναν καπνός.

Οι πιο συχνές απάτες - Πώς να προστατευτείτε

Έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για να μην πέσουν θύματα οικονομικής απάτης έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. Σε αυτόν αναλύονται οι πλέον συνηθισμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούν διάφοροι επιτήδειοι και περιέχονται οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει έναν απατεώνα, πώς θα πρέπει να του μιλήσει και τι να αποφεύγει.

Ειδικότερα:

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο ή να αναμένουν στην οικία τους, όπου άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, μεταβαίνει να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.

Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

Απάτες σε επιχειρήσεις

Οι δράστες πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και

προσποιούνται εκπροσώπους εταιρειών, οργανισμών, Σωμάτων Ασφάλειας και άλλων Κρατικών Υπηρεσιών

με το πρόσχημα παραγγελίας προϊόντων (όπως μάσκες, αντισηπτικά, εκτυπωτές, αναλώσιμα κ.α.) ζητούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας του χρήστη (αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας CVV , που αναγράφεται στην πίσω πλευρά της κάρτας)

Με τον αριθμό, τον κωδικό και τα στοιχεία του θύματος αιτούνται μεταφορά χρημάτων ή πραγματοποίηση συναλλαγής με αποδέκτες των χρημάτων τους ίδιους,

Στη συνέχεια ζητούν από το θύμα να τους πει τον εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης συναλλαγής (OTP) που στέλνει η τράπεζα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος και αφαιρούν τα χρήματα.

Προσοχή,

Μην δίνετε ποτέ τηλεφωνικά σε τρίτους τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας ( CVV ).

Μην δίνετε ποτέ με τρίτους τον εξαψήφιο αριθμό επιβεβαίωσης συναλλαγής OTP, που σας στέλνει η τράπεζα σας στο κινητό σας τηλέφωνο.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια