Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Το ΠΑΓΝΗ τιμά τους αφανείς ήρωες της υγείας

Κρήτη
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Το ΠΑΓΝΗ τιμά τους αφανείς ήρωες της υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους ήρωες της πανδημίας - Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου και αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά τους

Ημέρα-σταθμός χαρακτηρίζεται η σημερινή (Πέμπτη 12 Μαΐου) για τους ήρωες της πανδημίας, τους νοσηλευτές/τριες, καθώς γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών. Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών/τριών εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses), και αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο εορτασμού της συγκεκριμένης μέρας, η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ εύχεται χρόνια πολλά σε όλους τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, που σήμερα, παρά τις δύσκολες εργασιακές και υγειονομικές συνθήκες, αγωνίζονται καθημερινά βελτιστοποιώντας και προσφέροντας ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στην κοινωνία και στους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ αναφέρει: «Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε τον καθοριστικό και ουσιαστικό ρόλο των νοσηλευτών στη διαχείριση και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Οι νοσηλευτές σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με αυτοθυσία, επιστημονικότητα και ανθρωπισμό εργάζονται αδιάλειπτα, παρέχοντας υψηλού επιπέδου, εξειδικευμένη και ασφαλή νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς, σε όλα τα πεδία παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το φετινό θέμα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Νοσηλευτή, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών ICN (www.icn.ch), είναι:

“Νοσηλευτές: μια φωνή που καθοδηγεί. Επενδύστε στη Νοσηλευτική και σεβαστείτε το δικαίωμα για εξασφάλιση Παγκόσμιας Υγείας. Δώστε έμφαση στην ανάγκη να προστατευτεί και να υποστηριχθεί το επάγγελμα του νοσηλευτή, προκειμένου να ενδυναμωθούν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο”.

Η υπάρχουσα παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού συνεχίζει να αποτελεί μείζονα πρόκληση για την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων υγείας. Χρειάζεται μια σοβαρή και ρεαλιστική επένδυση στο νοσηλευτικό επάγγελμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η Παγκόσμια Υγεία. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλιστούν και να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα, η ασφάλεια και η ευημερία των νοσηλευτών, να αναπτυχθούν τα συστήματα υγείας με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων και των κοινωνιών τώρα και στο μέλλον».

Μουσική εκδήλωση στο προαύλιο του ΠΑΓΝΗ

Παράλληλα, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τη 12η Μαΐου, διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών, διοργανώνει μουσική εκδήλωση-συναυλία στο προαύλιο του Β και Γ κτηρίου, σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 11 π.μ. Παράλληλα, για να τιμήσει το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Επίσης, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και σε όλο το μαιευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, με αφορμή την 5η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα εορτασμού της μαίας και του μαιευτή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «είναι μέρες αγώνων για εμάς τους χιλιάδες μάχιμους νοσηλευτές και μαίες, που εργαζόμαστε εντατικά με αυταπάρνηση κάθε μέρα, με χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά μας αρνούνταν την ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και την ένταξη στα ΒΑΕ.

Το χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας, διαχρονική πολιτική επιλογή και ευθύνη, παραμένει και επιφέρει την εξουθένωση του προσωπικού. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που διορίστηκαν κατά την πανδημία, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά. Η κυβέρνηση όχι μόνο τους κρατάει σε «ομηρία», δίνοντάς τους άλλη μια ολιγόμηνη παράταση, αλλά φτάνει στο σημείο να απολύει πάνω από 30 εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ και πάνω από 20 στο Βενιζέλειο, θεωρώντας ότι το ήδη εξαντλημένο προσωπικό (που του χρωστάνε χιλιάδες μέρες άδεια και ρεπό) επαρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και τα σοβαρά κενά που υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες. Πρόκειται για πρόκληση-κοροϊδία, όταν ακόμα και με τους συμβασιούχους οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 300 στο ΠΑΓΝΗ.

Στον τομέα της Υγείας γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να δουλεύουμε αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, για 6ημέρα την εβδομάδα με ένα ρεπό και να έχουμε δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας. Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο!

Σήμερα, όπου το νέο ΕΣΥ προωθεί ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων, όπως και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών και των μαιών, που να συμβάλουν στην ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Επιβάλλεται ο νοσηλευτής να αποκτήσει ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό ρόλο στον χώρο της Υγείας.

Επομένως, για εμάς η 5η και η 12η του Μάη δεν είναι και δε θα γίνουν ποτέ γιορτή. Ήταν, είναι και θα είναι μέρες τιμής και αγώνων.

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Σύστημα Υγείας, που θα έχει τις κατάλληλες υποδομές και το επαρκές προσωπικό προκειμένου να είναι πάντα έτοιμο να ανταποκριθεί στην πλήρη κάλυψη των αναγκών, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης. Διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. Όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ορισμός ως επαγγελματική ασθένεια η νόσηση από COVID-19 λόγω έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού (νοσηλευτών, βοηθών θαλάμου, τραυματιοφορέων, φυσικοθεραπευτών, καθαριστριών) και κατάλληλη εκπαίδευσή του για την πλήρη στελέχωση της ΜΕΘ. Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές να μην υποκαθιστούν το μόνιμο προσωπικό, να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη επαρκούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News