Χερσόνησος: Στο σκαμνί σήμερα οι δύο κατηγορούμενοι για τον βιασμό της 19χρονης τουρίστριας

Κρήτη
Χερσόνησος: Στο σκαμνί σήμερα οι δύο κατηγορούμενοι για τον βιασμό της 19χρονης τουρίστριας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδικάζεται σήμερα σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση ομαδικού βιασμού νεαρής τουρίστριας από την Ισλανδία, το 2019, στη Χερσόνησο

Στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να «αναβιώσει» σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου, η φρικιαστική υπόθεση βιασμού μιας νεαρής φοιτήτριας, η οποία πριν από περίπου τρία χρόνια είχε έρθει από το εξωτερικό στην Κρήτη και τη Χερσόνησο για διακοπές μαζί με συμφοιτητές της.

Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αναμένεται να καθίσουν δύο άνδρες ηλικίας - σήμερα - 37 και 41 ετών, οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για βιασμό από κοινού της 22χρονης - σήμερα - κοπέλας.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το οποίο έκρινε ένοχους αμφότερους τους κατηγορούμενους που είναι κάτοχοι γερμανικού διαβατηρίου και οι οποίοι - επίσης - βρίσκονταν τότε για διακοπές στη Χερσόνησο. Παρά το ότι οι δύο τουρίστες είχαν αρνηθεί πεισματικά ότι βίασαν την κοπέλα, το δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους για βιασμό από κοινού, ωστόσο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Στον 37χρονο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών και στον 41χρονο φυλάκιση 4 ετών. Ας σημειωθεί ότι οι εφέσεις τους είχαν αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ από τον καθένα. Έτσι, μετά την καταδίκη τους σε πρώτο βαθμό, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2019 στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Η 19χρονη τότε κοπέλα, ισλανδικής εθνικότητας, σπούδαζε Κοινωνικές Επιστήμες και είχε μεταβεί στην Κρήτη μαζί με περίπου 180 συμφοιτητές της. Οι ημέρες περνούσαν ευχάριστα για την κοπέλα, η οποία όταν ξεκινούσε το μακρινό ταξίδι από την πατρίδα της σε καμία περίπτωση δε φανταζόταν το τι επρόκειτο να βιώσει.

Μετά το καταγγελλόμενο συμβάν, οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί και είχαν οδηγηθεί ενώπιον των ανακριτικών Αρχών. Μετά τις απολογίες τους, είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και βρίσκονταν στη φυλακή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε και εκδικάστηκε η υπόθεση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.

Επισημαίνεται ότι, εκτός από την πράξη του ομαδικού βιασμού, ο ένας εκ των δύο Γερμανών (ο 37χρονος) είχε καταδικαστεί και για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 37χρονος είχε τοποθετήσει μετά τον βιασμό στα γεννητικά όργανα της κοπέλας ένα χαρτονόμισμα και κέρματα!

Ένοχοι αλλά ελεύθεροι οι δύο Γερμανοί

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταθέσει ενώπιον της Έδρας η ίδια η παθούσα, η οποία - προκειμένου να παραστεί στη δίκη - είχε κάνει ένα ταξίδι δύο πτήσεων και διάρκειας άνω των 7 ωρών από την άλλη πλευρά της Ευρώπης, αναζητώντας δικαίωση για τα όσα φέρεται να έζησε. Η κοπέλα είχε μεταβεί στην Κρήτη από την Ισλανδία μαζί με τη μητέρα της.

Η κατάθεση της 22χρονης - σήμερα - Ισλανδής ήταν «μαραθώνια», αφού διήρκεσε τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Στο μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσής της, η 22χρονη δέχτηκε σειρά ερωτήσεων, πολλές φορές επαναλαμβανόμενων από την πλευρά της υπεράσπισης, αναφορικά με το τι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου του 2019. Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια της δίκης, η κοπέλα αναγνώρισε με βεβαιότητα τους κατηγορούμενους ως τα άτομα που τη βίασαν. Εξάλλου, η νεαρή γυναίκα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πώς άλλαξε η ζωή της προς το χειρότερο μετά τα όσα συνέβησαν τον Ιούνιο του 2019.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι είχαν ισχυριστεί ότι δε βίασαν την 22χρονη, υποστηρίζοντας επίμονα ότι είναι αθώοι κι έχουν κατηγορηθεί άδικα. Οι απολογίες των κατηγορουμένων δεν έπεισαν, πάντως, την εισαγγελέα της Έδρας, η οποία κατά την αγόρευσή της είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι και οι δύο άνδρες. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας ανέφερε ότι η κοπέλα δεν είχε κανέναν λόγο να κατηγορήσει άδικα τους δύο τουρίστες.

Τελικά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε ένοχους - κατά πλειοψηφία (5-2) - τους δύο Γερμανούς για βιασμό από κοινού της 22χρονης Ισλανδής. Μειοψήφησαν δύο ένορκοι που είχαν την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να αθωωθούν. Εξάλλου, ο 37χρονος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος επιπρόσθετα και για επικίνδυνη σωματική βλάβη, αφού φέρεται να τοποθέτησε στον κόλπο της κοπέλας, αμέσως μετά τον βιασμό, ένα χαρτονόμισμα και κάποια κέρματα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Τελικά, ο 41χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών, ενώ ο 37χρονος σε φυλάκιση 4,5 ετών. Πάντως, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου αποφάσισε οι εφέσεις των καταδικασθέντων να έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Έτσι, αμφότεροι παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News