Επέστρεψαν στη Βουλή οι «ανοιχτές πληγές» του Αρκαλοχωρίου (βίντεο)

Ηράκλειο
Επέστρεψαν στη Βουλή οι «ανοιχτές πληγές» του Αρκαλοχωρίου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τους 4.300 κατοίκους στο Αρκαλοχώρι το 2011, σήμερα σύμφωνα με το βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, ο αριθμός δεν ξεπερνά τους 2700 με αρκετά χωριά να βυθίζονται στην απόλυτη εγκατάλειψη

Για σοβαρές ελλείψεις, απουσία πολιτικής βούλησης και ενδιαφέροντος για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και συνολικά της περιοχής, κάνει λόγο ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ανέφερε ότι παρά τις όποιες δεσμεύσεις για την πολεοδομική και χωροταξική συγκρότηση της σεισμόπληκτης περιοχής, οι καθυστερήσεις είναι σε πρώτο πλάνο. Για υψίστης σημασίας υπόθεση έκανε λόγο ο κ. Μαμουλάκης που ανέφερε ότι οκτώ μήνες μετά το σεισμό, πολλά χωριά έχουν ερημώσει, ενώ και το Αρκαλοχώρι μαστίζεται από εγκατάλειψη.

Μετά το σεισμό και τις καταστροφές, η εικόνα στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά που επλήγησαν δεν είναι μόνο δραματική λόγω των καταστροφών, αλλά και της ερήμωσης που υφίστανται η περιοχή ως συνέπειά του. Από τους 4.300 κατοίκους στο Αρκαλοχώρι το 2011, σήμερα σύμφωνα με το βουλευτή Ηρακλείου ο αριθμός δεν ξεπερνά τους 2700 με αρκετά χωριά να βυθίζονται στην απόλυτη εγκατάλειψη.

Ο κ. Μαμουλάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση που δήλωνε ότι έχουν συλλεγεί οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων μελετητών και εκτιμούσε πως το 2022 θα είχαμε την ολοκλήρωσή τους, τελικά προωθεί την υπογραφή της σύμβασης τον Ιούνιο, με διάρκεια 10 μήνες και ολοκλήρωση το 2023.

Ο κ. Μαμουλάκης ανέφερε προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά ότι πρέπει από τις δηλώσεις να περάσουμε στην πράξη, και από την ασάφεια στα αποτελέσματα, με επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων, χωρίς άλλες καθυστερήσεις σε βάρος μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του κ. Μαμουλάκη:

«Με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο, αποδείχθηκε ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ΝΔ για την πολεοδομική και χωροταξική συγκρότηση της σεισμόπληκτης περιοχής του Αρκαλοχωρίου που είχαν αναληφθεί από το βήμα της Βουλής τον Νοέμβριο του 2021, ήταν χωρίς αντίκρισμα.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την συζήτηση της επίκαιρης Ερώτησης του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη και τις απαντήσεις που εκ νέου έδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Ο ίδιος Υφυπουργός που στις 15/11/21 δήλωνε ότι έχουν συλλεγεί οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων μελετητών και εκτιμούσε πως το 2022 θα είχαμε την ολοκλήρωσή τους, τελικά αποκάλυψε ότι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης πηγαίνει για τον Ιούνιο του 2022, με διάρκεια 10 μηνών και ολοκλήρωση το 2023!

Ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού ανέφερε στοιχεία που δείχνουν την πληθυσμιακή συρρίκνωση που παρατηρείται στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου από τους περίπου 4.300 κατοίκους το 2011, σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί στους 2700, ενώ οικισμοί όπως ο Σαμπάς, το Αρχοντικό, η Βόνη, ο Γαλατάς, κ.α. επί της ουσίας ερημώθηκαν, τόνισε: «8 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου, 8 μήνες από την ημέρα που ο χρόνος πάγωσε και χιλιάδες συμπολίτες μας έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανήμπορη να δώσει λύσεις στα σημαντικά προβλήματα των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας.

Ας το αντιληφθούν επιτέλους: Απαιτείται ένα χωροταξικό σχέδιο Μάρσαλ! Η πολεοδομική και χωρική ανασυγκρότηση της περιοχής είναι υψίστης σημασίας και η Πολιτεία έχει τα απαραίτητα εργαλεία, όπως τον νόμο 4447 της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που παρέχει τις λύσεις για να προχωρήσει σε ad hoc χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Όσο όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ καθυστερεί, τόσο ο κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής παραμένει ορατός. Είναι απαράδεκτο να έχουμε χάσει 6 ολόκληρους μήνες, να μην υπάρχει καν σύμβαση σήμερα και κατά συνέπεια να χάνουμε το 2022.

Περιμένουμε - και εξακολουθούμε να πιέζουμε - για να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες τις ευθύνες τους. Για να περάσουμε από τις δηλώσεις στην πράξη, από την ασάφεια στα αποτελέσματα. Απαιτούμε άμεσες, επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων, με μελέτες ολοκληρωμένες, με επικαιροποιημένα σεισμικά δεδομένα. Δεν επιτρέπονται άλλες καθυστερήσεις σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, εκτός από τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής και από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και των πληθωριστικών πιέσεων!».»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News