Κρήτη: Παραθεριστικό οικισμό αποκτούν οι εφοριακοί κοντά στον Καρτερό

Κρήτη
Κρήτη: Παραθεριστικό οικισμό αποκτούν οι εφοριακοί κοντά στον Καρτερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βγήκε η βεβαίωση καταλληλόλητας και ξεμπλοκάρει μετά από πολλά χρόνια ο οικοδομικός συνεταιρισμός των υπαλλήλων ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης κοντά στην Ελιά

Επιτέλους «φως» στην άκρη του τούνελ για έναν από τους πολλούς, πολύπαθους οικοδομικούς συνεταιρισμούς στην Κρήτη, που ξεκίνησαν με πολλά όνειρα και προσδοκίες πριν από δεκαετίες, αλλά έμελλε να τραβήξουν τα «πάθη του Χριστού», μπλεγμένοι βαθιά στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των χαμένων στη μετάφραση νομοθετημάτων, εγκυκλίων και υπηρεσιών.

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, ο παραθεριστικός οικοδομικός συνεταιρισμός των εφοριακών της ανατολικής Κρήτης, που φέρει τον τίτλο «Καρτερός», προς τη μεριά της Ελιάς και συγκεκριμένα στη θέση «Κοπράνα», κάνει πλέον ένα αποφασιστικό βήμα προς την πολυπόθητη οικοδόμηση, καθώς πήρε τη λεγόμενη χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας, που ανοίγει οριστικά τον δρόμο για την πολεοδόμηση.

Με την έκδοση της βεβαίωσης καταλληλότητας μπαίνει στις ράγες η οικοδόμηση για τους εφοριακούς, η οποία βρίσκεται πλέον δύο στάδια μακριά από το να ξεκινήσει, καθώς εκκρεμούν πλέον η οριστική περιβαλλοντική μελέτη και η πολεοδομική μελέτη. Βεβαίως, τόσα χρόνια μετά την έναρξη του εγχειρήματος, είναι πραγματικά μεγάλο ερώτημα το πόσοι εκ των υπαλλήλων της εφορίας στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, που είχαν πάρει μερίδια στον εν λόγω οικοδομικό συνεταιρισμό ή τα παιδιά τους, έχουν πλέον τη διάθεση ή τη δυνατότητα να χτίσουν. Ωστόσο, το ξεμπλοκάρισμα του οικοδομικού συνεταιρισμού των εφοριακών πάνω από τον Καρτερό αποτελεί σίγουρα μια ευχάριστη είδηση και γεννά ελπίδες για προσεχή οικιστική αξιοποίηση της έκτασης των 325 στρεμμάτων.

Η υπουργική απόφαση

Τη χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας του άρθρου 4 του Ν. 4280/2014 για πολεοδόμηση έκτασης εμβαδού 325.087,24 τ.μ., ιδιοκτησίας Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης “Καρτερός”, στη θέση “Κοπράνα” της Δ.Ε. Γουβών του Δήμου Χερσονήσου, Π.Ε. Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα», αναφέρει η σχετική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

Οι όροι της πολεοδόμησης

Στην υπουργική απόφαση για την έκδοση καταλληλότητας για την πολεοδόμηση στην έκταση των 325 στρεμμάτων παρατίθενται και οι όροι με τους οποίους εκδίδεται η καταλληλότητα προς πολεοδόμηση, το περίγραμμα των οποίων έχει ως εξής: «Από τη συνολική έκταση των 330.389,29 τ.μ. στην προς πολεοδόμηση έκταση δεν περιλαμβάνονται οι ζώνες των υδατορεμάτων και η κατοπτρική επιφάνεια, κατά μήκος του ρήγματος Ρ1, η οποία σύμφωνα με την έγκριση της Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας αποτελεί μια σπάνια μορφή γεωλογικού ενδιαφέροντος και προτείνεται να διατηρηθεί ως έχει. Επομένως, η προς πολεοδόμηση έκταση έχει εμβαδόν 325.087,24 τ.μ.

Ο ανώτατος συντελεστής δόμησης της πολεοδομικής μελέτης θα είναι 0,4, και η ελάχιστη αρτιότητα κατάτμησης των οικοπέδων 500 τ.μ., όπως προκύπτει από τις διατάξεις του εγκεκριμένου ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Γουβών για τις περιοχές ΠΕΡΠΟ. Στα οικοδομικά τετράγωνα με “χρήση κατοικίας” θα επιτρέπεται μόνο η κατοικία. Το ποσοστό των κοινόχρηστων-κοινωφελών χώρων πρέπει να ανέρχεται στο 50% της πολεοδομούμενης έκτασης. Το προβλεπόμενο οδικό δίκτυο είναι σκόπιμο να μην υπερβαίνει το 18% της πολεοδομούμενης έκτασης. Να προβλέπεται τουλάχιστον 1 θέση στάθμευσης ανά κατοικία εντός του οικοπέδου, καθώς και χώροι στάθμευσης πλησίον των κοινωφελών και ειδικών χρήσεων χώρων. Η τυχόν παρόδια στάθμευση πρέπει να αναφέρεται μόνο στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Να ληφθούν υπόψη οι όροι και περιορισμοί που τίθενται σε όλα τα έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού.

Το τμήμα της έκτασης που, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΦΑ Ηρακλείου, εμπίπτει στη Β’ ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου σπηλαίου Ειλειθυίας, κατά την εκπόνηση/έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης, να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, όπως αναγράφεται στο υπόμνημα του τοπογραφικού διαγράμματος, σε κλίμακα 1:1.000, που συνοδεύει την παρούσα, και οι κορυφές που το ορίζουν περιγράφονται στον σχετικό πίνακα συντεταγμένων.

Να ληφθούν υπόψη οι όροι και περιορισμοί που αναφέρονται στην έγκριση της Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας και ειδικότερα τα αναφερόμενα στις ακατάλληλες προς δόμηση περιοχές:

Να ληφθεί υπόψη ο όρος που έχει τεθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης περί σύνταξης μελέτης κόμβου, που θα επιτρέπει την ασφαλή σύνδεση του παραθεριστικού οικισμού με τον επαρχιακό δρόμο (48) “Καρτερός- Επισκοπή” και θα προβλέπει όλες τις κινήσεις από και προς Ηράκλειο και Επισκοπή. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να έχει συνταχθεί και εγκριθεί αρμοδίως πριν την υποβολή της Πολεοδομικής Μελέτης στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠ.ΕΝ.».

Χρονοδιάγραμμα - Τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση

Πριν την υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠ.ΕΝ., πρέπει να υποβληθούν στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ο χάρτης Πολεοδομικής Οργάνωσης, Έγχρωμο Ρυμοτομικό Σχέδιο και Πολεοδομικός Κανονισμός, προκειμένου η Υπηρεσία να διατυπώσει τις απόψεις της για την πολεοδομική πρόταση.

«Το χρονικό διάστημα μεταξύ της παρούσας βεβαίωσης και της υποβολής προς έγκριση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠ.ΕΝ. της Πολεοδομικής Μελέτης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο της τριετίας. Μετά την τριετία λήγει η ισχύς της βεβαιώσεως», αναφέρεται ακόμη στην υπουργική απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News