Πέτρος Μηλιαράκης: Το τελευταίο άρθρο του Ηρακλειώτη συγγραφέα στο neakriti.gr

Κρήτη
Πέτρος Μηλιαράκης: Το τελευταίο άρθρο του Ηρακλειώτη συγγραφέα στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πέτρος Μηλιαράκης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής - Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη

Θλίψη προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος του Πέτρου Μηλιαράκη, του γνωστού δικηγόρου και συγγραφέα, σε ηλικία 74 ετών, τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Μαΐου. Η ημερομηνία της κηδείας του αναμένεται να ανακοινωθεί από την οικογένεια του με το πέρας της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, με καταγωγή από τη Βιάννο Ηρακλείου. Ο νομικός και συγγραφέας αρθρογραφούσε παράλληλα στο neakriti.gr και στη «ΝΚ».

Ο ξαφνικός και αδόκητος θάνατος του Πέτρου Μηλιαράκη συγκλόνισε την τοπική κοινωνία αλλά και το neakriti.gr και τη «ΝΚ», που φιλοξενούσαμε κάθε Σάββατο το τακτικό άρθρο του στις στήλες μας. Δημοσιεύουμε σήμερα Σάββατο 7 Μαΐου, το τελευταίο του άρθρο, το οποίο μας έστειλε πριν 3 μέρες.

Το τελευταίο άρθρο του Πέτρου Μηλιαράκη

Η κρίση, ο εκλογικός αιφνιδιασμός και το «πολιτικό μας πρόβλημα»

Όταν το «ευρωβαρόμετρο» διαπιστώνει ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, βέβαιο είναι ότι το «πολιτικό σύστημα» που πολιτεύεται είτε «εντός» είτε «εκτός» του «μνημονιακού τόξου» έχει διαπιστώσει ότι η κοινωνία βρίσκεται σε απόκρημνη κατάσταση από άποψη διαβίωσης. Ενόψει αυτού διαμορφώνεται το «πολιτικό πρόβλημα» ως έχει, με στοιχεία τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα για την εγκυρότητά τους!

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε μία κυριολεκτική περιδίνηση. Η κοινωνία βιώνει ακραία επίπεδα πληθωρισμού, που αφορούν σε βάθος περίπου τριακονταετίας. Για να διαπιστωθεί δε η κρίση αυτή, αρκεί προσφυγή στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., όπου (βλ. σε PDF 689 ΚΒ) καταγράφεται η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία.

Αυτή, όμως, η κατάσταση αφενός δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει, και αφετέρου δεν μπορεί να είναι άμοιρη πολιτικών εξελίξεων. Επειδή δε ο χρόνος των εκλογών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τις 16 περίπου μήνες από τον παρόντα χρόνο, και επειδή κατ’ ουσίαν η χώρα έχει εισέλθει σε κατ’ ουσίαν προεκλογική περίοδο, δεν αποκλείεται - πάρα τις αντίθετες «διαβεβαιώσεις» του κ. πρωθυπουργού - εκλογικός αιφνιδιασμός! Όπερ έδει δείξαι, κύριε πρωθυπουργέ!

Άλλωστε, η οριακή κατάσταση της οικονομίας με ασύμμετρες πρακτικές αισχροκέρδειας και πλουτισμού ελαχίστων έναντι του συνόλου της κοινωνίας, αλλά και της λοιπής πραγματικής οικονομίας, προοιωνίζεται σοβαρή αντίδραση της κοινωνίας, η οποία οπωσδήποτε θα κορυφωθεί, αν όχι εντός του θέρους, σίγουρα με την έναρξη του φθινοπώρου, όπου τότε τα προβλήματα θα έχουν σωρευτεί. Τότε θα κάνει ταμείο η κοινωνία... Υπ’ όψιν δε ότι ο χειμώνας αναμένεται με «βαρύ οικονομικό χαμηλό»!

Να μην παραγνωρίζεται ο θυμός της κοινωνίας

Όποιος παραγνωρίζει τον θυμό (!) που σωρεύεται στο κοινωνικό σώμα, την απογοήτευση που δημιουργεί την επιλογή της κυβέρνησης να μην αντιμετωπίζει σε βάρος της πλουτοκρατίας και υπέρ των φτωχών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης την κατάσταση που δημιουργείται, είναι μακράν της κοινωνικής πραγματικότητας. Η πραγματικότητα δε καθορίζεται από αδιάσειστα στοιχεία, με προσφυγή στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ουδείς αμφισβητεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 78,5% και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 71,4%... Και αυτό εξαιτίας του “Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας”, όπου οι “παίκτες” είναι μόλις τέσσερις! Χρηματιστήριο δε με τέσσερις “παίκτες” σημαίνει μονοπώλιο, δεσπόζουσα θέση στην αγορά και εμπαιγμό!

Στα είδη δε διατροφής, οι αυξήσεις 16,8%, που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στα έλαια και λίπη, 15,2% στα λαχανικά, 14,4% στο αρνί και το κατσίκι, δημιουργούν και ζητήματα συντήρησης.

Ο πλουτισμός των ολίγων σε βάρος της πραγματικής οικονομίας

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα έπρεπε να δείχνει αιφνιδιασμένος και προδήλως αμήχανος απ’ αυτήν την εξέλιξη. Και τούτο διότι, πέραν του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, από τα μέσα του έτους 2021, υπήρχαν οι έντονες «προειδοποιήσεις» των ανατιμήσεων και η κυβέρνησή του δεν έδειχνε, όπως αποδεικνύεται, ότι λαμβάνει τις πρόνοιες που απαιτούνται. Αντιθέτως, έχει αφήσει στο έλεος της κοινωνίας τη λειτουργία του «Χρηματιστήριου της Ενέργειας», που αφορά στην αιτιώδη σχέση ασύμμετρου πλουτισμού των ολίγων εις βάρος της κοινωνίας συνολικώς, αλλά εντέλει και της εν συνόλω πραγματικής οικονομίας !.. Αναντιρρήτως η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την κοινωνία και την παραγωγική οικονομία στα αδιέξοδά της.

Τίθενται ζητήματα κοινωνικής συνοχής

Επ’ ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, έγινε γνωστό ότι στην κοινωνία διαβιούν 1.744.962 δικαιούχοι επιδομάτων, δηλαδή χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα που διαβιούν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άτομα με αναπηρία. Ειδικότερα, η κοινωνική διαστρωμάτωση των ατόμων που διαβιούν στα όρια της επιβίωσης, οι απολύτως δηλαδή φτωχοποιημένοι, αφορούν: α) σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες, β) σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ και γ) σε 241.281 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Δηλαδή 448.227 συμπολίτες μας διαβιούν σε απόκρημνη κατάσταση.

Πέραν, όμως, αυτών, οι μη προνομιούχοι Έλληνες (για να θυμηθούμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι το «μετα-ΠΑΣΟΚ» του ΚΙΝ.ΑΛ.) αφορούν στο 83% της ελληνικής κοινωνίας.

Και τούτο διότι, μετά από δώδεκα (12) έτη λιτότητας, ισχύουν τα εξής:

  • 3,75 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες ή το 59% του συνόλου των φορολογούμενων πολιτών δηλώνει εισόδημα έως και 10.000 ευρώ. Επ’ αυτού δε, εάν αθροιστεί και το 1,75 εκατομμύριο δικαιούχων επιδομάτων, συνάγεται ότι 5.500.000 Έλληνες πολίτες αφορούν εν τοις πράγμασι “συγκροτημένη φτωχοποιημένη κοινωνία”.
  • Και 1,55 εκατομμύριο ή το 24% του συνόλου των φορολογούμενων πολιτών δηλώνει εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
  • Σε κρίση το 83% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Εξ αυτών των λόγων, αποδεικνύεται ότι πράγματι είναι ακριβή τα στοιχεία ότι το ιδιωτικό χρέος προς τους ιδιώτες - υπόψιν δε ότι ιδιώτες είναι και οι τράπεζες - αλλά και προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 243 δισ. ευρώ, λόγω ακριβώς της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις υποχρεώσεις. Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε μία «φυλακή ιδιωτικού και δημόσιου χρέους». Άλλωστε, δεν είναι μόνο το 1.744.962 πολίτες που έχουν φτωχοποιηθεί, και 448.227 συμπολίτες μας που διαβιούν στο περιθώριο διαβίωσης, αλλά εν συνόλω τα 4.278.506 Ελλήνων πολιτών, ο περίπου δηλαδή μισός ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας, που αδυνατεί να αντεπεξέλθει:

α) σε υποχρεώσεις που έχει συνομολογήσει σε ιδιωτικό επίπεδο - συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, και

β) σε υποχρεώσεις που αφορούν στο κράτος. Αυτό, όμως, το αδιέξοδο συνεπάγεται και τη δημιουργία του πολιτικού μας προβλήματος. Στο πρόβλημα αυτό προστίθεται και το δημόσιο χρέος - το κρατικό χρέος - προς τους δανειστές, που σήμερα ανέρχεται στα 413 δισ. ευρώ. Πραγματικά υφίσταται και «φυλακή δημοσίου-κρατικού χρέους» της τάξης του 223,01% του ΑΕΠ. Το κρίσιμο όμως πολιτικό ζήτημα που εγείρεται είναι ότι «στη φυλακή των μνημονίων» εντάχθηκε η Ελλάδα όταν το χρέος ήταν 140% στο ΑΕΠ. Ωστόσο το χρέος, αντί να μειωθεί, με 12 χρόνια λιτότητας αυξήθηκε περίπου στο διπλάσιο! Το ιστορικό, όμως, δίδαγμα είναι ότι με μνημονιακές πολιτικές δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση... Εάν η Ελλάδα δε θέσει βέτο (veto) σε εταίρους και δανειστές ότι μόνο με αύξηση του ΑΕΠ θα αποπληρώνεται το κρατικό χρέος και όχι με αιματηρά υπερπλεονάσματα που είναι μοναδικά στην παγκόσμια ιστορία της οικονομίας - γιατί περί αυτού πρόκειται - έξοδος από την κρίση δε θα υπάρξει! Απεναντίας θα υπάρχει επιδείνωση, γιατί θα αυξάνεται διαρκώς το δημόσιο χρέος και το ιδιωτικό χρέος!

Το διέξοδο στα αδιέξοδα μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδιεξόδων. Όσοι διεκδικούν τον «καλύτερο διαχειριστή» εντός του «μνημονιακού τόξου», επουδενί συμβάλλουν στην επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος - που ως προϋπόθεσή του έχει το κοινωνικό πρόβλημα ουσιαστικής επιβίωσης του 83% του ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News