Γούβες: Τι ζητά ο σύλλογος Γονέων μετά τον βανδαλισμό του σχολικού κτιρίου

Κρήτη
Γούβες: Τι ζητά ο σύλλογος Γονέων μετά τον βανδαλισμό του σχολικού κτιρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο Χερσονήσου να προσληφθεί σχολικός φύλακας, ώστε να μπορεί να γίνεται επίβλεψη του σχολείου και τις απογευματινές ώρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Για επαναλαμβανόμενο περιστατικό κάνει λόγο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γουβών μετά τον βανδαλισμό που υπέστη το σχολικό κτίριο κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.

Ακόμη, ο σύλλογος αναφέρει πως «έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο Χερσονήσου να προσληφθεί σχολικός φύλακας, ώστε να μπορεί να γίνεται επίβλεψη του σχολείου και τις απογευματινές ώρες, που οι εξωτερικοί χώροι μπορούν να αξιοποιηθούν από τους μαθητές για άθληση. Δυστυχώς το αίτημά μας απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή με κριτήριο το κόστος».

Υπενθυμίζεται ότι με εικόνες χάους ήρθαν αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου Γουβών, όταν κατέφθασαν την Δευτέρα 2 Μαΐου στον χώρο του σχολείου και αντίκρισαν εκτεταμένες ζημιές σε συνολικά οχτώ αίθουσες του κτηρίου.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, άγνωστοι δράστες, εισέβαλαν στο χώρο του σχολείου και πραγματοποίησαν φθορές σε παράθυρα, πόρτες, κλιματιστικά και θρανία των τάξεων. Το περιστατικό πιθανολογείται πως συνέβη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ σημειώνεται πως το σχολείο έχει ξαναγίνει στόχος βανδαλισμού.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, μίλησε στο Neakriti.gr αναφέροντας πως «Πρόκειται για μια σημαντική ζημιά. Ωστόσο έγινε κανονικά μάθημα, εργάτης καθάρισε τα σπασμένα γυαλιά απο τα  παράθυρα για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των μαθητών». Στις λυόμενες αίθουσες του σχολείου, στις οποίες δεν υπάρχει συναγερμός, υπήρξαν αρκετές ζημιές, σύμφωνα με τον Δήμαρχο.

Ωστόσο, ο κ. Σέγκος επισήμανε πως οι φθορές, οι οποίες αγγίζουν το ποσό των 3.500 ευρώ, αναμένεται να επιδιορθωθούν αύριο το πρωί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γουβών:

«Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γουβών καταδικάζουμε τον βανδαλισμό που υπέστη από αγνώστους το σχολικό κτίριο κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στο σχολείο μας. Μάλιστα αυτός ήταν ένας από τους πολλούς λόγους που εμείς οι γονείς έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο Χερσονήσου να προσληφθεί σχολικός φύλακας, ώστε να μπορεί να γίνεται επίβλεψη του σχολείου και τις απογευματινές ώρες, που οι εξωτερικοί χώροι μπορούν να αξιοποιηθούν από τους μαθητές για άθληση. Δυστυχώς το αίτημά μας απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή με κριτήριο το κόστος.

Επιπλέον, το σχολείο βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που χωρίς επίβλεψη μπορεί εύκολα να παραβιαστεί. Μάλιστα το γεγονός ότι η ίδια του η περίφραξη είναι εντελώς πρόχειρη με συρματόπλεγμα και όχι με φράχτη με κάγκελα βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τους μαθητές, καθώς μπορεί να μπαινοβγαίνει ο καθένας ακόμα και σε ώρες λειτουργίας του σχολείου. Η ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση είναι που δημιουργεί αντικειμενικά το έδαφος για τα απαράδεκτα περιστατικά βανδαλισμών.

Η δημοτική αρχή έχει ευθύνες για αυτή την κατάσταση συνολικής έλλειψης οποιασδήποτε φύλαξης του σχολείου, που οι γονείς έχουμε επισημάνει πολλές φορές.

Απαιτείται εδώ και τώρα η δημοτική αρχή να πάρει μέτρα για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και όλων όσοι το επισκέπτονται για να αθληθούν, δεδομένης και της έλλειψης χώρων άθλησης στην περιοχή. Και σίγουρα η λύση δεν είναι ούτε οι κάμερες ούτε οι ιδιωτικές εταιρείες security. Είναι επιτακτική ανάγκη να φωτιστεί επαρκώς ο χώρος με ρευματοδότηση από το δίκτυο δημόσιου φωτισμού και όχι από τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Να προσληφθούν σχολικοί φύλακες σε 24ωρη βάση, με προσωπικό αποτελούμενο από εργαζόμενους του Δήμου και όχι εταιρείες security. Να γίνει άμεσα η περίφραξη του σχολείου.

Η ασφάλεια των παιδιών μας και του σχολείου είναι ζητήματα πρώτης γραμμής! Δεν χωρούν αναβολή και δικαιολογίες.

Το ίδιο ισχύει και για τα ζητήματα συντήρησης του σχολικού κτιρίου που λειτουργεί στα κτίρια της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, χωρίς καμία σύγχρονη και ασφαλή υποδομή, χωρίς συντήρηση των κτιρίων για χρόνια, με χώρους εντελώς ακατάλληλους για σχολική στέγη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών για την εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφάλεια των παιδιών μας. Έχουμε την πεποίθηση ότι κάθε σχολείο πρέπει να έχει λυμένα τα παραπάνω ζητήματα, ως τα πλέον αυτονόητα σε μια σύγχρονη κοινωνία που η επιστήμη και η τεχνολογία κάνουν άλματα, για να επιτελέσει το μορφωτικό του ρόλο και τη διαπαιδαγωγητική του αποστολή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News