Καύσιμα: Σπάνε τα ρεκόρ οι τιμές - Αύξηση 6 λεπτά σε ένα 24ωρο η αμόλυβδη στην Κρήτη

Κρήτη
Καύσιμα: Σπάνε τα ρεκόρ οι τιμές - Αύξηση 6 λεπτά σε ένα 24ωρο η αμόλυβδη στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τιμές στην αμόλυβδη κυμαίνονται από 2,11 ευρώ το λίτρο η χαμηλότερη ως 2,34 η υψηλότερη - Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων του Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης

Σε δραματική θέση έχουν περιέλθει οι καταναλωτές και στην Κρήτη, λόγω της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων. Οι αυξήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και ειδικά την Τετάρτη 4 Μαΐου, στα πρατήρια των καυσίμων (από 0,03 έως 0,06 λεπτά σε μία μέρα) στον δήμο Ηρακλείου συγκριτικά με την Τρίτη 3 Μαΐου, πραγματικά... ζαλίζουν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, οι τιμές στην αμόλυβδη την Τετάρτη 4 Μαΐου, κυμαίνονταν από 2,11 ευρώ το λίτρο η χαμηλότερη ως 2,34 η υψηλότερη. Το συγκεκριμένο κύμα ακρίβειας έχει φτάσει στα όριά τους και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και τους οδηγούς ταξί, που βλέπουν τη φετινή τουριστική σεζόν να καταφτάνει εν μέσω ενός τεράστιου κύματος ακρίβειας, που ουσιαστικά τους «δένει» τα χέρια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων του Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης έδωσε τη δική του οπτική για το συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά και τους λόγους που παρατηρείται η συγκεκριμένη ακρίβεια στα πρατήρια, μιλώντας στο neakriti.gr.

«Δεν είναι μόνο σήμερα η αύξηση, γίνεται εδώ και 25 μέρες. Υπάρχει κάθε μέρα αύξηση. Μόνο μια μέρα έγινε μείωση, το οποίο αναπληρώθηκε και με το παραπάνω την επομένη. Η μέση τιμή Ηρακλείου είναι από 2,17 ως 2,20 η αμόλυβδη, ενώ το πετρέλαιο κίνησης είναι στο 1,90 ευρώ. Έχει μάλιστα επιδότηση το πετρέλαιο κίνησης, η οποία αν δεν υπήρχε, η τιμή θα ήταν εξίσου αυξημένη, περίπου στα 2,05 ευρώ και παραπάνω», επισήμανε και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάθε μέρα αύξηση, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η τιμή του αργού πετρελαίου. Είναι και το πρόβλημα ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Το δολάριο αυξάνει τη δύναμή του και μειώνεται του ευρώ. Αυτό, συν τα γεωπολιτικά προβλήματα».

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει βελτίωση το επόμενο διάστημα, ο κ. Σαμόλης ανέφερε: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα υπάρξει βελτίωση. Αν ηρεμήσουν κάποια πράγματα, ίσως και ναι».

«Μειώστε τον ΕΦΚ»

Σχετικά με την επιδότηση καυσίμων που προώθησε σαν μέτρο η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες, ο κ. Σαμόλης θεωρεί ότι πρόκειται για ένα μη ανταποδοτικό μέτρο: «Η μόνη λύση που έπρεπε να εφαρμόσει η κυβέρνηση ήταν να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Τα 50 ευρώ δε σώζουν κανέναν. Είναι 17 ευρώ τον μήνα. Είναι γελοίο το ποσό. Δεν έχει ανταποδοτικότητα. Το έχει “απορροφήσει” αυτό το ποσό που τους δίνει το κράτος η αύξηση των καυσίμων».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Νομού Ηρακλείου υπογράμμισε: «Τώρα υπάρχει κινητικότητα στα πρατήρια λόγω του τουρισμού. Βλέπουμε ότι ο κόσμος, ενώ βλέπει πως η τιμή ανεβαίνει, μετά την απελευθέρωση των μέτρων ζητάει να πάει τη βόλτα του, την εκδρομή του...».

Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος

Σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου, αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το περίγραμμα της εθνικής παρέμβασης για τους λογαριασμούς του ρεύματος, έτσι ώστε να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η εξειδίκευση των μέτρων.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αιτηθεί συζήτηση στη Βουλή για την ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπιση της μεγάλης ανόδου των τιμών. Συγκεκριμένα, πρόκειται να φέρει προς συζήτηση τα ενεργειακά θέματα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία θα πραγματοποιηθεί, ως γνωστόν, 16-18 Μαΐου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων σχεδιάζεται:

  • H επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο, με το κράτος να επιδοτεί πλήρως ή μέρος του κόστους αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ώστε να μπει «φρένο» στους υπέρογκους λογαριασμούς που έχουν φέρει τους πολίτες σε απόγνωση.
  • Επιπλέον, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συζητείται να συνεχιστεί η υπάρχουσα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται για συζήτηση πρόταση για αναδρομικότητα της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου από τις αρχές του έτους.

Το εθνικό σχέδιο αναμένεται, σε πρώτη φάση, να έχει εξάμηνο ορίζοντα, δηλαδή ως τον Δεκέμβρη του 2022, και εφόσον χρειαστεί να επεκταθεί τον Μάρτιο του 2023, ειδικά σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε τολμηρές αποφάσεις η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος υπολογίζεται στα 4 δισ. και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Πετρέλαιο: Το Brent πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, ωθούμενο κυρίως από το σχεδιαζόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας

Οι τιμές του πετρελαίου απογειώνονται σήμερα, εξαιτίας της αναγγελίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στον μαύρο χρυσό που εξάγει η Ρωσία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που θα αυξήσει τα προβλήματα και τις εντάσεις στην πλευρά της προσφοράς.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς για το βαρέλι Brent Βόρειας Θάλασσας προς παράδοση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,92% κι έκλεισε στα 110,14 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων. Το βαρέλι West Texas Intermediate (WTI, αμερικανική ποικιλία αναφοράς) προς παράδοση τον Ιούνιο ανέβηκε 5,27%, έκλεισε στα 107,81 δολάρια.

Για τον Άντι Λίπαου της Lipow Oil Associates, η άνοδος των τιμών οφείλεται «στη μείωση των αμερικανικών στοκ» πετρελαϊκών προϊόντων, όμως πάνω απ’ όλα εξαιτίας «της απόφασης της ΕΕ να προχωρήσει προς την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διένειμε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη την πρότασή της στους 27 για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Συμπεριλάμβανε την πλήρη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αργού (σε έξι μήνες) και διυλισμένων προϊόντων (ως τα τέλη του 2022).

Αρκετά κράτη-μέλη της εξέφρασαν χθες την «ανησυχία» τους για την πρόταση, εμπιστεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αν και της προτάθηκε εξαίρεση, όπως και στη Σλοβακία, η Ουγγαρία απέρριψε την πρόταση, τονίζοντας πως δεν μπορεί να την υποστηρίξει «με την τρέχουσα μορφή της», όπως το έθεσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, ο Πέτερ Σιγιάρτο.

«Καθώς απαιτείται ομοφωνία (για την υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν), πιθανόν η τελική της μορφή θα είναι πολύ αμβλυμένη, λαμβανομένης υπόψη της σημερινής θέσης της Ουγγαρίας», εκτίμησε σε σημείωμά του ο Μπγιόρναρ Τονχάουγκεν, αναλυτής της Rystad Energy.

Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν εξίσου για μια ακόμη πτυχή του σχεδίου, που προβλέπει την απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν αργό ή διυλισμένα προϊόντα από τη Ρωσία. «Οι κυρώσεις στα πλοία θα βαρύνουν πολύ περισσότερο στις ρωσικές εξαγωγές», προειδοποιεί ο Άντι Λίπαου.

Διότι το μέτρο εκτείνεται πολύ παραπέρα από τις παραδόσεις φορτίων στην ΕΕ, αφορά μεγάλο μέρος του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία προς κάθε προορισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, τη μεταφορά του οποίου εγγυώνται ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια.

Για τον κ. Λίπαου, οι τιμές ανεβαίνουν επίσης εξαιτίας της αξιοσημείωτης μείωσης των στοκ αργού στις ΗΠΑ. Τα στοκ μπορεί να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο ως τα τέλη Μαΐου, προειδοποιεί, καθώς αρκετά αμερικανικά διυλιστήρια εκτελούν εργασίες συντήρησης.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News