Ηράκλειο: Εκπαιδευτική ενημερωτική ιατρική ομιλία Γ. Επιτροπάκη

Κρήτη
Ηράκλειο: Εκπαιδευτική ενημερωτική ιατρική ομιλία Γ. Επιτροπάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόµενα νοσήµατα, αποτελούν οµάδα λοιµώξεων που οφείλονται σε διάφορους µικροοργανισµούς που µεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένων του κολπικού σεξ, του στοματικού σεξ και του πρωκτικού σεξ

Εκπαιδευτική Ενημερωτική Ιατρική Ομιλία πραγματοποιήσε ο Ειδικός Ιατρός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, μέλος της ΕΔΑΕ, της ΕΛΕΔΕ, και της ΕΕΔΧ,  Γ. Επιτροπάκης με θέμα «Σεξουαλική Αγωγή-Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις επιπτώσεις στην δημόσια Υγεία, πρόληψη, συμπτώματα και Θεραπεία» στο 6ό ΕΠΑΛ Ηρακλείου. 

Η πρόσκληση έγινε από την κ. Λίβα Αννα, διευθύντρια του 6ού ΕΠΑΛ, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων της σχολικής μονάδας.

H ομιλία του κ. Επιτροπάκη αποτελεί μια από τις πολλές ομιλίες που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα εθελοντικά σε σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δήμους, δημόσιους φορείς και Εθελοντικές οργανώσεις.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα (ΣΜΝ) (ή Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις ή αφροδίσια νοσήματα), αποτελούν οµάδα λοιµώξεων που οφείλονται σε διάφορους µικροοργανισµούς που µεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένων του κολπικού σεξ, του στοματικού σεξ και του πρωκτικού σεξ.

Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδίδονται και μέσω της χρήσης βελονών μετά τη χρήση τους από ένα μολυσμένο άτομο, καθώς και μέσω της γέννας ή του θηλασμού.

Τα ΣΜΝ απαντώνται σε όλο τον κόσµο αλλά εµφανίζονται πιο συχνά σε χώρες µε χαµηλό υγειονοµικό επίπεδο. Από τα ΣΜΝ, κάποια µπορεί να αποτελέσουν σηµαντικό κίνδυνο για τη ζωή αφού δε θεραπεύονται (π.χ. HIV λοίµωξη/AIDS, ηπατίτιδα Β,C), άλλα είναι θεραπεύσιµα, αλλά είναι εξαιρετικά µεταδοτικά (π.χ. σύφιλη, γονόρροια) και άλλα µπορεί να προκαλέσουν µόνιµες επιπλοκές (π.χ. έρπης, χλαµύδια).

Όπως τόνισε ο κ. Επιτροπάκης Γεώργιος, ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας αλλά και της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοσκόπησης, τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Τα συνηθέστερα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων(HPV-Κονδυλώματα), τις ηπατίτιδες(B,C) και την ιδιαίτερα σημαντική HIV(AIDS) λοίμωξη.

Σε περίπτωση που βρεθεί ότι ένας από τους δύο σεξουαλικούς συντρόφους πάσχει από κάποιο από αυτά τα νοσήματα, πρέπει να δοθεί θεραπευτική αγωγή και στους δύο. Θεωρούμε σίγουρο ότι ο ένας το έχει μεταδώσει στον άλλον. Παρόλα αυτά, είναι δυνατό η λοίμωξη να προϋπάρχει από προηγούμενο σύντροφο.

Δοθείσης της ευκαιρίας να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, αν όχι επικίνδυνο, να λέμε στους ασθενείς ότι κόλλησαν με άλλο τρόπο -π.χ. από το καπάκι της τουαλέτας- προσπαθώντας να χρυσώσουμε το χάπι και να αποφύγουμε διένεξη μεταξύ των συντρόφων.

Για την καλύτερη προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Επιτροπάκης, επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη και κάθε σεξουαλική επαφή. Επίσης, είναι αναγκαίο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες -σε συνεργασία με ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟ- να κάνουν συστηματικά εξετάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News