Ευγένιος από Χανιά: Η συλλογή Κρασάκη μας δίνει μαθήματα αληθινής φιλοπατρίας και όχι πατριδοκαπηλίας

Κρήτη
Ευγένιος από Χανιά: Η συλλογή Κρασάκη μας δίνει μαθήματα αληθινής φιλοπατρίας και όχι πατριδοκαπηλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων όπου φιλοξενείται η έκθεση «Η Ελλάδα μετά την επανάσταση - καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη» βρέθηκε σήμερα σήμερα Τρίτη 3 Μαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος - Ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης από τον Μιχάλη και την Τίνα Κρασάκη

την σπάνια συλλογή έργων τέχνης της Τίνας και του Μιχάλη Κρασάκη που φιλοξενήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος.

Στην πρώτη του επίσκεψη στα Χανιά μετά την ενθρόνιση του, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης έκανε λόγο για την ανάγκη μιας σύγχρονης αντίστασης, που όπως τόνισε μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τον πολιτισμό.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε στην είσοδο της Πινακοθήκης ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος τόνισε πως πρόκειται μακράν για την πιο επιτυχημένη έκθεση που έχει φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη, η αυλαία της οποίας έπεσε με την παρουσία του σεβασμιότατου. Συγκινημένοι εμφανίσθηκαν οι συλλέκτες Τίνα και Μιχάλης Κρασάκης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στον κ.κ. Ευγένιο.

Μετά την ξενάγηση του στην έκθεση με τίτλο «η Ελλάδα μετά την Επανάσταση», ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της επένδυσης στον πολιτισμό, ενώ υπογράμμισε πως μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, όταν έχουμε τέτοιες πνευματικές αφετηρίες. Χαρακτήρισε δε τον Μιχάλη Κρασάκη ως έναν αληθινό ευπατρίδη. «Μέσα στην άλωση ή στην αλλοίωση της παγκοσμιοποίησης, που στον οδοστρωτήρα της δε μένει τίποτα όρθιο από τοπικές ιστορίες και παραδόσεις ,νομίζω ότι απαιτείται μια εθνική αντίσταση σύγχρονης μορφής κι αυτή γίνεται μόνο με τον πολιτισμό στον οποίο όλοι πρέπει να επενδύουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Ευγένιος.

Νωρίτερα, συνομιλώντας με τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη σημείωσε ότι «δράσεις σαν αυτήν στη Δημοτική Πινακοθήκη, μας δίδουν και μαθήματα αληθινής φιλοπατρίας και όχι πατριδοκαπηλίας που την βλέπουμε συχνά πυκνά να εκφράζεται με διάφορες εκδηλώσεις στους καιρούς μας».   

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης ξεναγήθηκε από την Τίνα και τον Μιχάλη Κρασάκη στα σπάνια έργα ζωγραφικής που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν δημοσίως. Ο Κρητικής καταγωγής συλλέκτης, απευθυνόμενος στον κ.κ. Ευγένιο δήλωσε ότι από την πρώτη κιόλας γνωριμία μαζί του, εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις του για τον πολιτισμό και τις καλές τέχνες. «Δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Και γι’ αυτό, μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά η παρουσία σας σήμερα εδώ» τόνισε ο κ. Μιχάλης Κρασάκης.

Σημανδηράκης: Ολοκληρώνεται ίσως η πιο επιτυχημένη έκθεση συλλογής

Στην αυλαία της έκθεσης με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης. «Ολοκληρώνεται ίσως η πιο επιτυχημένη έκθεση συλλογής, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ εδώ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Μια συλλογή, που απέδειξε ότι μεγάλες παραγωγές πολιτισμού έχουν και βρίσκουν σπουδαία ανταπόκριση στους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες των Χανίων και της Κρήτης. Σήμερα, με την εξαιρετικά τιμητική παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ευγένιου, κλείνουμε την έκθεση αυτή, που παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου και κυρίως χιλιάδες μαθητών, η οποία κατάφερε να αναδείξει έργα, που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μαθητές από σχολεία ολόκληρης της Κρήτης επισκέφθηκαν την έκθεση θαυμάζοντας τον πολιτιστικό θησαυρό της συλλογής Κρασάκη. Σημείωσε μάλιστα πως «ίσως είναι αυτό το σημαντικότερο γεγονός ,γιατί πάντα φωνάζω ότι απαιτούνται μαθήματα τοπικής ιστορίας για να μάθουμε όλοι μας την κληρονομιά μας και τον πολιτισμό μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News