Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τον Σεπτέμβριο παραδίδονται τα νέα σχολεία στην Ανώπολη

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, είναι έτοιμο να λειτουργήσει με την έναρξη της νέας σχολικής σεζόν το νέο σχολικό συγκρότημα στον Κοψά

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για 300 μαθητές δημοτικού και για 50 νήπια από την ευρύτερη περιοχή του Κοκκίνη Χάνι και όχι μόνο, καθώς μετά από πολυετή αναμονή και υπομονή, μια νέα υπερσύγχρονη στέγη τούς περιμένει με την έναρξη της νέας σχολικής σεζόν, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και διαδοχικές παρατάσεις, το νέο σχολικό συγκρότημα στον Κοψά Ανώπολης, που θα φιλοξενεί το 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο είναι πλέον στα τελειώματά του, καθώς έχει ολοκληρωθεί πλήρως το κατασκευαστικό κομμάτι και ουσιαστικά την περίοδο αυτή τακτοποιούνται κάποιες τελευταίες εργασίες, που αφορούν σε δοκιμές του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και σε κάποιες τελευταίες πινελιές στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι τελευταίες αυτές εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο ένα μήνα (ο Δήμος Χερσονήσου έχει δώσει μια τελευταία παράταση εργασιών έως τις 15 Ιουνίου), κάτι που σημαίνει πως από τη νέα σχολική σεζόν, και κοντά μια 5ετία μετά την έναρξη του έργου, το νέο σχολικό συγκρότημα θα είναι σε θέση να λειτουργεί.

Θυμίζουμε ότι κομβικής σημασίας σε επίπεδο σχολικής στέγης έργο για τον Δήμο Χερσονήσου, που αποτελούσε πάγιο αίτημα χρόνων για την τοπική κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή Κοκκίνη Χάνι- Βαθειανού Κάμπου- Ανώπολης, ξεκίνησε στα τέλη του 2017. Το υπό ανέγερση σχολικό συγκρότημα, με βάση τη σύμβαση, προβλεπόταν αρχικώς να ολοκληρωθεί στους 30 μήνες, και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2020. Για διάφορους λόγους, δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις, με την τελευταία παράταση που χορήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο να μεταθέτει την ημερομηνία παράδοσης του έργου στις 15 Ιουνίου.

Η νέα παράταση δόθηκε από τον Δήμο Χερσονήσου κατόπιν αιτήματος του ανάδοχου εργολάβου και αφού κρίθηκε ότι δε συντρέχουν λόγοι δικής του υπαιτιότητας για τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στην πορεία εκτέλεσης της εργολαβίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, «χορηγείται παράταση της συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “Ανέγερση σχολικού συγκροτήματος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (12θέσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι) στη θέση Κοψάς Δ.Κ. Ανώπολης”, με αναθεώρηση (χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου) μέχρι 15/6/2022, λόγω των καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του έργου και να αποπερατωθούν οι απαιτούμενες δοκιμές των Η/Μ εγκαταστάσεων».

Οι λόγοι της παράτασης

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του Δήμου Χερσονήσου για τη χορήγηση νέας παράτασης της συμβατικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, «το εσωτερικό των κτηρίων και στεγασμένων χώρων έχει σχεδόν αποπερατωθεί, απομένει όμως η ολοκλήρωση των ανελκυστήρων και οι δοκιμές των ανελκυστήρων, καθώς και των λοιπών μηχανημάτων, που δε μπορούν να γίνουν με την υπάρχουσα παροχή του εργοταξιακού ρεύματος, καθόσον η παροχή αυτή δεν επαρκεί. Για τον σκοπό αυτό, ο ανάδοχος έχει αιτηθεί επαύξηση της εργοταξιακής παροχής, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όλες οι δοκιμές. Επιπροσθέτως, λόγω της χειμερινής περιόδου και των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν κατά τη διάρκειά της, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο».

Το προφίλ του νέου σχολικού συγκροτήματος

Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός 12θέσιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και ενός 2θέσιου Νηπιαγωγείου, δυναμικότητας 300 μαθητών και 50 νηπίων αντίστοιχα, στα οποία θα μεταστεγαστούν οι κατακερματισμένες υποδομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου. Το Δημοτικό θα περιλαμβάνει 13 αίθουσες διδασκαλίας και 39 βοηθητικούς χώρους. Το Νηπιαγωγείο θα περιλαμβάνει 6 αίθουσες και 9 βοηθητικούς χώρους. Πρόκειται να ανεγερθεί σε ακίνητο εκτάσεως 7.844,42 τ.μ., με τη δομημένη επιφάνεια των κτηρίων να ανέρχεται σε 4.200 τ.μ. (με το υπόγειο), οι ημιυπαίθριοι χώροι σε 200μ2 και οι εξώστες σε περίπου 230 τ.μ. Το συγκρότημα των κτηρίων αποτελείται από 6 ανεξάρτητους όγκους (4 κτήρια και 2 κλιμακοστάσια), που αναπτύσσονται σε διαφορετικές στάθμες, αλλά συνδέονται εσωτερικά μεταξύ τους.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες: ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εποπτικά μέσα. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή 2 γηπέδων συνολικής επιφάνειας 830 τ.μ., καλοθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια