Ηράκλειο: Απόψε η μουσική διαμαρτυρία από το Αρχαιολογικό Μουσείο

Κρήτη
Ηράκλειο: Απόψε η μουσική διαμαρτυρία από το Αρχαιολογικό Μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόψε Παρασκευή 29 Απριλίου, θα ακουστεί μια ηχηρή μουσική φωνή διαμαρτυρίας με μια συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν γνωστοί καλλιτέχνες

Σε αναβρασμό παραμένουν οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία για τους σχεδιασμούς στα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, ανάμεσά τους και του Ηρακλείου, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Βλέποντας μπροστά τους τα επερχόμενα δεινά, συνεχίζουν τον κύκλο διαμαρτυριών σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν όλους όσοι με τη φωνή τους μπορούν να πιέσουν το υπουργείο Πολιτισμού να μην προχωρήσει στους ολέθριους, όπως φοβούνται, σχεδιασμούς. Έτσι απόψε Παρασκευή 29 Απριλίου, θα ακουστεί μια ηχηρή μουσική φωνή διαμαρτυρίας με μια συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν γνωστοί καλλιτέχνες και πιο συγκεκριμένα οι Βασίλης Σταυρακάκης, Γιώργης Ξυλούρης-Ψαρογιώργης, Στέλιος Πετράκης, Αντώνης Σταυρακάκης, Γιάννης Κασσωτάκης και Μάνος Παπαδάκης και η “Γύρα” του.

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 8:30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, με τους ανθρώπους του Αρχαιολογικού Μουσείου να καλούν τους Ηρακλειώτες να ενώσουν τη φωνή τους με εκείνη των εργαζομένων για να μην περάσει το σχέδιο που επιφυλάσσει νέα δεινά για το “κόσμημα” ολόκληρης της Κρήτης και της χώρας.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η “Νέα Κρήτη”, το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που συναντά την καθολική αντίδραση επιστημόνων και εργαζομένων, προβλέπει τη μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, μαζί με τέσσερα άλλα, από τα μεγαλύτερα της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Οι εργαζόμενοι, όπως και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, καταγγέλλουν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει νέα, αντί να επιλύσει χρόνια προβλήματα. Όπως διαπιστώνουν, αυτό που στην ουσία επιχειρεί να κάνει το υπουργείο με το νέο νομοθέτημα που βρίσκεται προ των πυλών είναι να “βαπτίζει” ως «αποκέντρωση» την εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη γραφειοκρατία και εξάρτηση, και ως «αυτονομία» την πολλά υποσχόμενη διαχείριση με ίδιους πόρους των εν λόγω πέντε μουσείων, σε οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο, προθέσεις που περικλείονται στη νέα μορφή που θέλει να προσδώσει στα πέντε μουσεία. Διαπιστώνοντας τις παθογένειες χρόνων που επιδεινώνονται με το νέο σχέδιο, το τοπικό παράρτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζει τον κύκλο διαμαρτυριών που έχει ξεκινήσει, διοργανώνοντας τη μεγάλη συναυλία για απόψε Παρασκευή 29 Απριλίου. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «οι αρχαιολόγοι και το προσωπικό του Μουσείου, στις 8:30 μ.μ., ενώνουμε τις φωνές μας με τους καλλιτέχνες της Κρήτης και τραγουδάμε για να μη μετατραπούν τα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ενώνουμε τις φωνές μας για να υπερασπιστούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού».

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News