«Μαϊάμι» ο Μασταμπάς: Τα ενοίκια για ένα σπίτι 75 τ.μ. - Τιμές πώλησης για 10 περιοχές του Ηρακλείου (Πίνακες)

Κρήτη
«Μαϊάμι» ο Μασταμπάς: Τα ενοίκια για ένα σπίτι 75 τ.μ. - Τιμές πώλησης για 10 περιοχές του Ηρακλείου (Πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλησίαστες οι τιμές στο κέντρο του Ηρακλείου - Ποιες περιοχές αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στις τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων στην Κρήτη - Οι περιοχές στην Κρήτη με τη μεγαλύτερη αύξηση ή μείωση στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας

Αύξηση 15% που σε κάποιες περιοχές της Κρήτης «αγγίζει» και το 25%, καταγράφεται στις τιμές των ενοικίων κατά το πρώτο δίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Οι τιμές των ενοικίων καταγράφουν συνεχιζόμενη ανοδική πορεία, παρά τους επιβαρυντικούς παράγοντες των χαμηλών εισοδημάτων, του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων και αγαθών και, εσχάτως, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εφόσον τα χαρακτηριστικά αυτά συνδυαστούν με την «στροφή» που κάνουν οι ιδιοκτήτες στην βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους, τότε δημιουργείται ένα σκηνικό κρίσης στέγης στην Κρήτη.

«Λόγω της πανδημίας, αρκετοί απέσυραν το 2020 τα ακίνητα τους από την βραχυχρόνια μίσθωση λόγω έλλειψης ζήτησης. Από το καλοκαίρι του 2021 όμως και έπειτα, όταν καταγράφηκε σημαντική αύξηση του τουρισμού, αρκετοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να επαναφέρουν τα ακίνητα τους από την μακροχρόνια στην βραχυχρόνια μίσθωση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία διαθεσιμότητας ακινήτων λόγω του φρένου που είχε μπει στην οικοδομική δραστηριότητα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ενοικίων», επεσήμανε στο neakriti.gr ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «αρκετοί είναι αυτοί που, λόγω των αυξήσεων στα ενοίκια, επιλέγουν να στραφούν στην λύση του δανείου με μειωμένα επιτόκια και να στραφούν είτε στην αγορά ακινήτου είτε οικοπέδου».

Ενοίκια: Απλησίαστο το κέντρο του Ηρακλείου - Οι τιμές για 10 περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο neakriti.gr η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για το πρώτο δίμηνο του 2022 στο κέντρο του Ηρακλείου, έφτασε τα 8,18 ευρώ το τετραγωνικό, κάτι που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 50 τ.μ. το ενοίκιο θα φτάσει τα 409 ευρώ, ενώ για ένα μέσο σπίτι 75 τ.μ. μπορεί να ζητηθούν 613,5 ευρώ.

«Πρωταθλήτρια» στις τιμές ενοικίασης αναδεικνύεται η Χερσόνησος, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης είναι τα 8,25 ευρώ το τετραγωνικό. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για ένα σπίτι 50 τ.μ. το ενοίκιο θα φτάσει ακόμα και τα 412,5 ευρώ, την στιγμή που για ένα μέσο σπίτι 75 τ.μ. μπορεί να ζητηθούν 618,75 ευρώ.

Στον «αντίποδα», φθηνότερη από τις 10 εξεταζόμενες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, είναι οι Βασιλείες. Ειδικότερα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην περιοχή είναι 5 ευρώ το τετραγωνικό, κάτι που σημαίνει πως το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 250 ευρώ για ένα σπίτι 50 τ.μ. και στα 375 ευρώ για ένα μέσο σπίτι 75 τ.μ.

Ακολουθούν τα στοιχεία για τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας το α' δίμηνο του 2022 για τις εξής δέκα περιοχές: Κέντρο Ηρακλείου, Καμίνια, Βασιλειές, Ατσαλένιο, Θέρισος, Μασταμπάς, Χανιόπορτα, Γάζι, Νέα Αλικαρνασσός και η Χερσόνησος.

«Φωτιά» ο Μασταμπάς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα στοιχεία που παραχώρησε στο neakriti.gr η ιστοσελίδα Spitogatos, για τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στο πρώτο δίμηνο του 2022.

H μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στο κέντρο του Ηρακλείου, έφτασε τα 1481,5 ευρώ το τετραγωνικό, κάτι που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 50 τ.μ. η πώληση θα διαμορφωθεί στα 74.075 ευρώ, ενώ για ένα μέσο σπίτι 75 τ.μ. μπορεί να ζητηθούν 111.112,5 ευρώ.

Ως πιο ακριβή περιοχή στην πώληση ακινήτων αναδεικνύεται ο Μασταμπάς, με 1601,6 ευρώ ανά τετραγωνικό ακινήτου. Συνεπώς, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης για ένα ακίνητο 50 τ.μ. διαμορφώνεται στα 80.080 ευρώ, ενώ για ένα μέσο σπίτι 75 τ.μ. μπορεί να ζητηθούν 120.120 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο πως ενώ οι Βασιλειές είναι η φθηνότερη από τις 10 εξεταζόμενες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στην ενοικίαση ακινήτων, η περιοχή αποτελεί την δεύτερη ακριβότερη στην τιμή πώλησης. Ειδικότερα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 1600 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ένα ακίνητο 50 τ.μ. να κοστίζει 80.000 ευρώ και ένα σπίτι 75 τ.μ. 120.000 ευρώ.

Φθηνότερη περιοχή στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης είναι τα Καμίνια με 943,4 ευρώ ανά τετραγωνικό. Οι τιμές διαμορφώνονται στις 47.170 και 70.755 ευρώ, για ένα σπίτι 50 και 75 τ.μ., αντίστοιχα.

Περιοχές στην Κρήτη με τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας

Μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στην Κρήτη για το πρώτο δίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καταγράφεται στη Σητεία.

Συγκεκριμένα, η αύξηση αγγίζει το 24,2% στη Σητεία, το 16,6% στην Αλικαρνασσό, 15,5% στη Χερσόνησο και 15,4% στο Ακρωτήρι Χανίων.

Περιοχές στην Κρήτη με τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας

Μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στην Κρήτη για το πρώτο δίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καταγράφεται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» που υπολογίζεται στο 21,8%, ενδεικτικό στοιχείο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με «φόντο» την κατασκευή του νέου αεροδρομίου αλλά και την μελλοντική αξιοποίηση του υφιστάμενου.

Ακολουθούν τα Χανιά με 21,1%, η Κίσσαμος με 20,2% και ο Μακρύς Γιαλός Λασιθίου με 17,2%.

Περιοχές στην Κρήτη με τη μεγαλύτερη μείωση στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας

Αντιθέτως, μεγαλύτερη μείωση στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας, κατά 26,4%, καταγραφέται στις Βουλοκιές του Νομού Χανίων.

Ακολουθούν ο Φοίνικας Ρεθύμνου με μείωση 19,3%, η περιοχή Νικηφόρος Φωκάς Ρεθύμνου με 8,8% και τα Μάλια κατά 7,7%.

Σε ποιες περιοχές του Ηρακλείου επενδύουν οι ξένοι

«Οι ξένοι επενδύουν κυρίως σε περιοχές της Μεσάρας που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και ιδανικά με θέα σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Καμηλάρι του Δήμου Φαιστού, το Καλαμάκι, οι Βώροι Ηρακλείου. Δευτερευόντως, ενδιαφέρον υπάρχει και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου σε περιοχές γύρω από την Χερσόνησο», επισημαίνει ο κ. Αράπογλου και προσθέτει «ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και περιοχές που δεν είναι δίπλα στην θάλασσα, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Μύρωνας. Η Κρήτη άλλωστε είναι γνωστή για το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα, στοιχείο που προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις».

Το κύριο ηλικιακό προφίλ των ξένων επενδυτών αφορά σε συνταξιούχους που αποφασίζουν να περάσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους στην Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ομορφιά και το κλίμα του νησιού.

Η τάση που διαμορφώνεται από τους ξένους επενδυτές στις αγοραπωλησίες ακινήτων, είναι είτε η αγορά πολυτελών βιλλών, για όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, είτε η αγορά οικοπέδων και στην συνέχεια η δημιουργία πετρόκτιστων κτηρίων, που συνιστά και οικονομικότερη επιλογή.

Σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Χερσόνησος, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ξένοι επενδύουν σε οικόπεδα στα οποία χτίζουν αρκετά κτίσματα και στην συνέχεια εκμισθώνουν κάποια εξ αυτών σε βραχυχρόνιες πλατφόρμες ενοικίασης δωματίων.

Η γεωγραφική κατανομή των ξένων αγοραστών

Στην αγορά ακινήτων του νησιού, τον «πρώτο λόγο» εξακολουθούν να έχουν άτομα που προέρχονται από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές του νησιού.

«Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Ακολούθως, βρίσκονται πολίτες από χώρες όπως είναι η Ολλανδία αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες σε μικρότερο βαθμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερες ισραηλινές επενδύσεις στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Λευκάδα και η Κέρκυρα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών για την Κρήτη, αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων και οικοπέδων στον τομέα της φιλοξενίας.

Το πρώτο μεγάλο «κύμα» αγοραπωλησιών ακινήτων από ξένους επενδυτές, παρατηρήθηκε το 2010 όπου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οι τιμές είχαν μειωθεί αρκετά δημιουργώντας ευκαιρίες. «Παρατηρήθηκε μια μικρή παύση την περίοδο της πρώτης καραντίνας, λόγω της ανησυχίας που υπήρχε στον κόσμο για την πανδημία και στην συνέχεια ο όγκος των αγοραπωλησιών συνέχισε να αυξάνεται», σημειώνει ο κ. Αράπογλου.

Τέλος, σημαντική τάση, εκτός από την ιδιωτική κατοικία, αποτελεί και η εκμετάλλευση οικοπέδων για τουριστική δραστηριότητα κυρίως σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σημειώνεται ότι ο Spitogatos «εγκαινίασε» το Spitogatos Insights, το νέο business unit της ιστοσελίδας, με το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία big data και data intelligence με στόχο τη στήριξη μεγάλων οργανισμών στη λήψη αποφάσεων και την ενίσχυση της διαφάνειας στην ελληνική αγορά real estate. Πώς λειτουργεί το Spitogatos Insights; Αφού επεξεργαστεί στοιχεία από πολλαπλές πηγές, το Spitogatos Insights προχωρά σε καθορισμό, οργάνωση και ανάλυση των δεδομένων με βάση δείκτες όπως η ζήτηση και η προσφορά ακινήτων και εκθέσεις για τη δυναμική της αγοράς.

(Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News