Τσικαλάς: Τον Μάιο φτάνουν στην Κρήτη οι 50 δασοκομάντος

Κρήτη
Τσικαλάς: Τον Μάιο φτάνουν στην Κρήτη οι 50 δασοκομάντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, έχουν βρεθεί κτίρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν τις ειδικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για τα οποία όμως απαιτούνται οικονομοτεχνικές μελέτες και στην συνέχεια να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι χρίζουν επισκευών πριν την φιλοξενία της μονάδας

Προς την λύση του οδεύει σταδιακά το πρόβλημα που έχει προκύψει, σχετικά με την στέγη που θα φιλοξενήσει την ΕΜΟΔΕ Κρήτης, τη νέα μονάδα των 50 δακοκομάντος που θα συνδράμουν στο δύσκολο έργο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Το προσεχές διάστημα θα εκκινήσει η διαδικασία της πρόσληψης και εκπαίδευσης των Πυροσβεστών της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ η υπηρεσία αναμένεται να είναι λειτουργική και πλήρως στελεχωμένη σε περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, έχουν βρεθεί κτίρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στα οποία όμως απαιτούνται οικονομοτεχνικές μελέτες και στην συνέχεια να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι χρίζουν επισκευών πριν την φιλοξενία της μονάδας.

Ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς, ανέφερε σύμφωνα με το ertnews.gr πως δε θα υπάρξει καμία ελαστικότητα σε υπαίθριες καύσεις από την Πρωτομαγιά και εξής, με τις περιπολίες της Πυροσβεστικής και τα πρόστιμα να είναι αυστηρά.

Όσο για τις ψησταριές της Πρωτομαγιάς, στην ύπαιθρο, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης τόνισε ότι επιτρέπεται η χρήση συσκευών για το ψήσιμο της ημέρας. Υπογράμμισε όμως ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρανομίες, το χαμηλότερο πρόστιμο ξεκινάει από 200 ευρώ και ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς κάθε ημέρας, το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται. «Δεν είναι ένα απλό πρόστιμο, σχηματίζεται και δικογραφία», τόνισε.

Τέλος, ο ίδιος εξήγησε πως οι περισσότερες πυρκαγιές που σημειώνονται είναι από αμέλεια και πως η Πυροσβεστική από την πλευρά της προσπαθεί με δράσεις της να ενημερώσει το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αλέξιος Ράπανος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κρήτη, έκανε αναφορά και στη νέα μονάδα του Σώματος, τις ΕΜΟΔΕ (Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων), για τις ανάγκες στελέχωσης της οποία θα φτάσουν στην Κρήτη περίπου 50 δασοκομάντος, από τις αρχές Ιουνίου και θα αποτελέσουν μόνιμο προσωπικό.

Το Ηράκλειο και η Κρήτη συνολικά θα ενισχύθει με ένα ακόμη ελικόπτερο, εκτός από τα άλλα δύο ελικόπτερα που επιχειρούν σε Χανιά και Ηράκλειο, το οποίο θα προορίζεται τόσο για τη μεταφορά προσωπικού, αλλά θα διαθέτει και δεξαμενή νερού.

Δασοκομάντος, εθελοντές και εναέρια μέσα στο σχεδιασμό – Ειδική μονάδα στο Ηράκλειο

Με 590 δασοκομάντος, 200 Ευρωπαίους πυροσβέστες, 93 εναέρια μέσα, κι εθελοντές, σχεδιάζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να μπει στην αντιπυρική περίοδο.

Οι 500 νεοπροσληφθέντες δασοκομάντος θα έχουν ως συντονιστές 90 έμπειρα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις του Σώματος (ΕΜΑΚ, πεζοπόρα τμήματα).

Οι δασοκομάντος αντλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών ενώ μεταξύ των κριτηρίων μοριοδότησής τους θα είναι η εμπειρία τους στην πυρόσβεση, η κατοχή πτυχίου υποβρύχιου καταστροφέα ή πτυχίου σχολής αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά, και η κατάρτισή τους στο αντικείμενο της δασολογίας, δασοπονίας.

Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) θα έχουν ως έδρες 6 πόλεις της χώρας -συγκεκριμένα, την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα. Από τους 90 συντονιστές/επικεφαλής των πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων, 15 θα βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια που θα εδρεύουν οι ΕΜΟΔΕ.

Οι ομάδες θα είναι αερομεταφερόμενες και καθεμία, που θα επιχειρεί στα δάση, θα αποτελείται περίπου από 12 άτομα.

Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι ειδικότητας Πυροσβεστικού Τεχνικού Προσωπικού, θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους ενώ οι υποψήφιοι στην ειδικότητα του Πυροσβεστικού Επιστημονικού Προσωπικού, καθώς και οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 31ο έτος της ηλικίας τους.

Η υποβολή των δικαιολογητικών ξεκινά τουλάχιστον 5 μέρες μετά την ανάρτηση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του ΠΣ (αναρτήθηκε σήμερα) και θα διαρκέσει 5 μέρες. Για τις ιατρικές και αθλητικές εξετάσεις όμως θα εκδοθεί πιθανότατα σήμερα διευκρινιστική ανακοίνωση που θα ορίζει ακριβώς το χρόνο υποβολής τους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για κανένα ενδιαφερόμενο.

Η υποβολή θα γίνεται στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των νομών (ΔΙΠΥΝ) όπου ανήκει ο καθένας αλλά για κάθε λεπτομέρεια, όπως όλα τα προσόντα και τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψη αλλά και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται.

Κρήτη: Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος  - Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Την 1η Μαΐου 2022 ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος που διαρκεί 6 μήνες, ως την 31η Οκτωβρίου 2022.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Ο Δήμος Κισσάμου ενημερώνει τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών , ότι πρέπει να έχουν προβεί στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους μέχρι την 30η Απριλίου (μια μέρα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου), προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2022 (ΦΕΚ 1301/Β΄/18-03-2022) ως «καθαρισμός», ορίζεται η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κ.λπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Οι ιδιοκτήτες των παρόδιων στην αγροτική οδοποιία καλλιεργειών, υποχρεούνται να προβούν στην κοπή των κλάδων που παρακωλύουν την απρόσκοπτη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται κάθε είδους καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, ο Δήμος  είναι υποχρεωμένος να τους ενημερώσει ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Η Πυροσβεστική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι στατιστικά η πλειονότητα των πυρκαγιών κάθε χρόνο οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος:

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:

  • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.
  • Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News