Κρήτη: Σημαντική καθυστέρηση στην έγκαιρη πρόληψη σοβαρών ψυχικών νοσημάτων

Κρήτη
Κρήτη: Σημαντική καθυστέρηση στην έγκαιρη πρόληψη σοβαρών ψυχικών νοσημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποστελεχωμένη η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ - Σε ποια ηλικία γίνεται κατά μέσο όρο η διάγνωση στο Ηράκλειο

Σοβαρή καθυστέρηση στην έγκαιρη πρόληψη σοβαρών ψυχικών νοσημάτων παρουσιάζει η Κρήτη, γεγονός που οφείλεται τόσο στην οικογένεια που προτιμάει να κρατήσει το ψυχικά ασθενές άτομο στην αφάνεια, όσο και στην έλλειψη δημόσιων δομών, που θα κάνουν εύκολη την πρόσβαση του πολίτη στον χώρο της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με πορίσματα, η διάγνωση μιας σοβαρής ψυχικής νόσου στο Ηράκλειο για έναν ασθενή γίνεται στα 42 έτη ζωής του, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης η διάγνωση εντοπίζεται στα 29 έτη ζωής. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται ψυχικά νοσήματα, όπως κρίσεις πανικού ή μια ελαφριά μορφή κατάθλιψης, με τους ασθενείς “να τρέχουν” πιο έγκαιρα για την πρόληψη και τη μη διόγκωσή τους. Την ίδια στιγμή, σημαντικό πρόβλημα αναδεικνύεται και η έλλειψη προσωπικού, αλλά και ο μη επαρκής αριθμός κλινών που βρίσκονται στο ΠΑΓΝΗ.

Πιο συγκεκριμένα, μείζονος σημασίας αναδεικνύονται τα ψυχικά νοσήματα που αφορούν τη συμπεριφορά και τη συνείδηση του πολίτη. Όσο πιο βαρύ είναι ένα ψυχικό νόσημα, τόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του πολίτη και εντέλει την καθημερινότητά του, καθιστώντας τον μη παραγωγικό τόσο στον τομέα εργασίας του, όσο και στις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις που συνάπτει.

Σύμφωνα με δεδομένα που έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, η πρόληψη σοβαρών ψυχικών νοσημάτων στην Κρήτη καθυστερεί δραματικά. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξης Βγόντζας, η διάγνωση μιας σοβαρής ψυχικής νόσου, όπως είναι η διπολική διαταραχή ή η κατάθλιψη, στο Ηράκλειο θα διαγνωστεί στα 42 έτη ζωής, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης θα διαγνωστεί στα 29 έτη ζωής. Η χρονική αυτή καθυστέρηση είναι σημαντική, καθώς σε περίπτωση που το άτομο-φορέας ψυχικού νοσήματος δεν έχει διαγνωστεί έγκαιρα και μη λαμβάνοντας έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακοθεραπεία, οι επιπλοκές του ψυχικού νοσήματος ενδέχεται να είναι σοβαρές.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, η πρώτη εισαγωγή στο νοσοκομείο για τις σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως είναι η ψύχωση ή η διπολική διαταραχή, είναι αρκετά αργότερα σε σχέση με τα δεδομένα της Αθήνας. Ο μέσος όρος διάγνωσης είναι 42 χρονών για τους άνδρες στην Κρήτη, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι 29 χρονών. Αυτό δείχνει ότι υστερούμε στην ανίχνευση του ψυχικού νοσήματος. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στην έλλειψη μονάδων εύκολης πρόσβασης για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη υποστήριξης και πιο συγκεκριμένα δημόσιων δομών, και αφετέρου στο γεγονός πως η οικογένεια θέλει να κρατήσει το ασθενές άτομο εκτός των δημόσιων δομών. Αυτά παρατηρούνται στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνή η επίσκεψη σ’ έναν ιδιώτη γιατρό, για να μη το μάθει η Εκκλησία, η κοινωνία κ.λπ. Σκοπός είναι η διατήρηση ανωνυμίας. Και το αποτέλεσμα είναι να μη λαμβάνεται καθόλου φαρμακευτική αγωγή. Αυτό το υποστηρίζω με βάση τα δεδομένα που έχω στην Κρήτη», ανέφερε ο κ. Βγόντζας, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «σε ασθένειες όπως ελαφριά μορφή κατάθλιψης ή μια απλή διαταραχή άγχους, γνωρίζουμε από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ότι προστρέχουν πιο γρήγορα σ’ έναν ειδικό. Αυτό οφείλεται στη γενικότερη ευαισθητοποίηση από τα Μέσα Ενημέρωσης. Το 70-80% των ασθενών με κατάθλιψη, όπως παρατηρείται από την Κινητή Μονάδα, είναι μεγάλης ηλικίας, με αποτέλεσμα οι μικρότερες ηλικίες να αντιμετωπίζουν το άγχος και την κατάθλιψη με άλλους τρόπους, όπως το αλκοόλ κ.λπ.».

Νοσεί το σύστημα ψυχικής υγείας

Ο διευθυντής ΕΣΥ στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Βασίλης Κούδας, σχολίασε το σύστημα ψυχικής υγείας στη χώρα μας, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «νοσεί». Για τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός, ώστε οι μηχανισμοί του δημόσιου συστήματος υγείας να είναι κοινωνικά προσβάσιμοι. Πρέπει να υπάρξει ένα ρεαλιστικό και κοινωνικά βιώσιμο σχέδιο.

«Ο χώρος της ψυχικής υγείας έχει πάγια προβλήματα, τα οποία δεν απασχολούν μόνο την κρητική κοινωνία, αλλά γενικότερα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η πρόληψη μιας ψυχικής νόσου είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με τη γενικότερη πρόληψη. Δεν υπάρχουν οργανωμένοι μηχανισμοί δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να προβλεφθούν. Για παράδειγμα, μια σωστή παρέμβαση είναι η καθολική συμμετοχή σχολικών ψυχολόγων στο σχολικό περιβάλλον, που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά. Τα κέντρα ψυχικής υγείας θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και να αγγίξουν τις πτυχές τους στην κοινωνία. Στα κέντρα ψυχικής υγείας πρέπει να γίνεται η δουλειά της αποστιγματοποίησης».

«Το σύστημα ψυχικής υγείας νοσεί στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει το προσωπικό, ούτε έχουν αναπτυχθεί σωστές κινητές μονάδες στην Ελλάδα. Στο Ηράκλειο έχουμε κινητή μονάδα, αλλά δεν υπάρχει το κομμάτι της παιδοψυχιατρικής», υποστήριξε ο κ. Κούδας.

Υποστελέχωση - «Δυσανάλογο το βάρος που σηκώνει η Ψυχιατρική»

Την άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ τόνισε ο κ. Κούδας, αποσαφηνίζοντας πως η συγκεκριμένη κλινική κουβαλάει ένα δυσανάλογο βάρος σε σχέση με το προσωπικό που διαθέτει. Υπάρχουν 5 άτομα, εκ των οποίων οι 4 είναι επιμελητές και η μία είναι διευθύντρια, που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των δύο νομών, του ν. Ηρακλείου και ν. Λασιθίου. Την ίδια στιγμή, υπάρχει απροθυμία από την πλευρά των γιατρών να ενταχθούν στην Ψυχιατρική Κλινική, γεγονός που πρέπει να προκαλεί προβληματισμό.

«Υστερούμε σε επίπεδο νοσηλειών στον ν. Ηρακλείου. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής είτε στον ν. Λασιθίου είτε στον ν. Ηρακλείου πρέπει να νοσηλευτεί, θα νοσηλευτεί στο ΠΑΓΝΗ. Αυτή η κλινική έχει 34 κρεβάτια. Αυτή είναι η δυναμικότητα σε αυτούς του δύο νομούς. Οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Στην Ψυχιατρική Κλινική συνήθως συναντάς νέους ανθρώπους σε καλή κατάσταση, που θέλουν χώρο. Οι υποδομές δεν είναι καλές. Έχουμε λίγους γιατρούς. Προκηρύσσονται θέσεις, αλλά δεν έρχονται γιατροί να ενταχθούν θέσεις στην κλινική. Είμαστε 4 επιμελητές και μία διευθύντρια, και πρέπει να καλύψουμε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στον χώρο της ψυχικής υγείας σε δύο νομούς», κατέληξε ο κ. Κούδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News