Πλημμύρισε το Εργαστήριο Τοξικολογίας - Εικόνες από την επίσκεψη του neakriti.gr πριν την καταστροφή

Κρήτη
Πλημμύρισε το Εργαστήριο Τοξικολογίας - Εικόνες από την επίσκεψη του neakriti.gr πριν την καταστροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το neakriti.gr επισκέφτηκε το εργαστήριο μία εβδομάδα πριν από τις ζημιές που υπέστη και ξεναγήθηκε στους χώρους του από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό - Εικόνες και βίντεο από τους χώρους του

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που υπέστη τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα το Εργαστήριο Τοξικολογίας κι Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς ουκ ολίγοι χώροι των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων που στεγάζονται, στις Βούτες Ηρακλείου, πλημμύρισαν!

Στελέχη του Εργαστηρίου, που μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα, επέστρεψαν σήμερα το πρωί στην εργασία τους, έμειναν άναυδοι αντικρίζοντας τους κόπους δεκαετιών ολόκληρων, να έχουν χαθεί!

Ο καθηγητής Τοξικολογίας, Αριστείδης Τσατσάκης στην ΚΡΗΤΗ TV. Μίλησε για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το Εργαστήριο: 

Ο Αριστείδης Τσατσάκης, ο ιθύνων νους του Εργαστηρίου, ο άνθρωπος ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησε στην ανάδειξή του ως ενός εκ των «διαμαντιών» της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο, έκανε λόγο για «σχεδόν ολική καταστροφή!».

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Φιλίας Σαριδάκη, το οποίο προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

Επισημαίνεται ότι μερικές ημέρες νωρίτερα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, επισκεφτήκαμε στο Εργαστήριο, συνομιλώντας με τον κ. Τσατσάκη και τους συνεργάτες του, αλλά και απαθανατίζοντας τα υπερσύγχρονα μηχανήματα και τους χώρους του.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα στο neakriti.gr από το πώς ήταν μέχρι πρότινος και το πώς είναι σήμερα το Εργαστήριο, είναι ενδεικτικές του μεγέθους της καταστροφής που έλαβε χώρα...

Ο καθηγητής Τοξικολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου, κ. Τσατσάκης ανέφερε σήμερα ότι «Έχουμε μια σχεδόν ολική καταστροφή των χώρων του εργαστηρίου, ιδιαίτερα των χώρων που έχουν μηχανήματα ευαισθησίας, τα οποία με πάρα πολύ κόπο τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κατορθώσει να συμπεριλάβουμε στις υποδομές του».

Όπως επεσήμανε ο Προϊστάμενος της Κεντρικής Γραμματείας του Εργαστηρίου, κ. Μανόλης Δολαψάκης, φαίνεται να προκλήθηκε διαρροή από το σύστημα πυρασφάλειας. «Από ότι ενημερωθήκαμε από τους τεχνικούς του κτιρίου υπάρχει μια διαρροή στο σύστημα πυρασφάλειας, το οποίο διοχέτευσε το νερό σε όλα τα εργαστήρια… Η βλάβη είναι τεράστια!» μας εξηγεί ο κ. Δολαψάκης.

«Ήμουν δυστυχώς ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισα την καταστροφή. Δεν μπορώ να περιγράψω πως ένιωσα… Άνοιξα το παράθυρο και ούρλιαζα στους τεχνικούς να τρέξουν γρήγορα» μας είπε εμφανώς φορτισμένη συγκινησιακά η Γραμματέας του Εργαστηρίου, Μαρία Καμπουράκη.

Μιλώντας για τις υποδομές που καταστράφηκαν, η περιβαλλοντολόγος του Εργαστηρίου, Ευαγγελία Γιατρού, ανέφερε ότι  «δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να αντικατασταθούν. Είναι και στους δύο χώρους μέσα. Έχει πέσει το ταβάνι!».

Οι επιπτώσεις, μετά την άκρως αυτή δυσάρεστη εξέλιξη, στην λειτουργία του Εργαστηρίου είναι άμεσες, καθώς «παγώνουν» οι υπηρεσίες που αυτό παρείχε σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ανακριτικές Αρχές, αλλά και ιδιώτες.

Τη σημερινή ημέρα, κατέφταναν δείγματα προς εξέταση στο εργαστήριο, τα οποία δεν μπορούν πλέον να αναλυθούν. Ας σημειωθεί ότι είναι άγνωστο εάν έχουν καταστραφεί δείγματα που φυλάσσονται σε χώρους του εργαστηρίου.

 «Δεν γνωρίζουμε για την κατάσταση των δειγμάτων . Φυσικά τα δείγματα είναι στο ψυγεία. Το θέμα είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να παρέχουμε άμεσα τις υπηρεσίες που παρέχουμε» μας είπε ο κ. Τσατσάκης.

Στο Εργαστήριο μετέβη χθες και ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Κτενιαδάκης για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής.

Πλέον το ζητούμενο για την ομάδα του Εργαστηρίου Τοξικολογίας είναι να μπορέσει  το συντομότερο δυνατό να στηθεί και να λειτουργήσει ξανά, με την συνδρομή του Π.Κ., του ΠΑΓΝΗ, αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης.

«Ό,τι δημιούργησα 35 χρόνια με τους συνεργάτες μου και τη συμμετοχή όλων, είναι εκτός λειτουργίας! Δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός αλλά και το στήσιμο, η τεχνογνωσία, όλες οι καινοτομίες!» ανέφερε ο κ. Τσατσάκης, ο οποίος ζητά τη στήριξη, μεταξύ άλλων, της Περιφέρειας Κρήτης, «ώστε αυτό το κόσμημα που είχε παγκόσμια αναγνώριση και προβολή, να μην "ενταφιαστεί"!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News