Χερσόνησος: Το αγίασμα της Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολύτριας

Κρήτη
Χερσόνησος: Το αγίασμα της Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολύτριας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο πασχαλινό πανηγύρι στο Καινούριο Χωριό και οι ιστορίες γύρω από τα θαύματα και την εικόνα της Αγίας

Κάθε χρόνο στο Καινούργιο Χωριό του δήμου Χερσονήσου ένα ιδιαίτερο πανηγύρι συγκεντρώνει γύρω από το γραφικό σπηλαιοεκκλησάκι της περιοχής τους πιστούς όχι μόνο της περιοχής, αλλά από πολλές περιοχές της Κρήτης, ακόμη και την υπόλοιπη Ελλάδα την Τρίτη του Πάσχα. Πιστούς που έχουν ακούσει για τα πολλά θαύματα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και σπεύδουν για το ετήσιο τάμα τους, να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίας, να πάρουν λίγο από το αγίασμά της, που στάζει από την οροφή του σπηλαίου, και να προσευχηθούν για τη βοήθειά της, καθένας για τους δικούς του λόγους.

Μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο, η ομορφιά που προσφέρει απλόχερα η ανοιξιάτικη φύση στο φαράγγι της Αγίας Αναστασίας στο Καινούργιο Χωριό γαληνεύει τις ψυχές και μαγεύει όσους καταφτάνουν εκεί για το ετήσιο τάμα τους στη θαυματουργή Αγία Αναστασία Φαρμακολύτρια. Αγία που, όπως λέει και το όνομά της, μπορεί να δώσει τη γιατρειά στο σώμα και την ψυχή. Άνθρωποι πονεμένοι, που αναζητούν ένα θαύμα, πιστοί που ζητούν την ελπίδα, εκείνοι που είδαν τις προσευχές τους να εισακούονται ζώντας ο καθένας το δικό του θαύμα από τη Χάρη της Αγίας.

Τα βήματα οδηγούν κάθε χρόνο την Τρίτη του Πάσχα τούς πιστούς στο εκκλησάκι που περικλείει ένα σπήλαιο με τη δική του ιστορία, συνδεδεμένη με τα θαύματα της Αγίας Αναστασίας, η φήμη των οποίων συνεχίζει να συγκινεί όλο και περισσότερους πιστούς. Η ηχώ στους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής ανακαλεί ψαλμωδίες από τα βάθη των αιώνων, τις ιστορίες των ανθρώπων που γιατρεύτηκαν χάρη στην Αγία, αλλά και τους θρύλους οι οποίοι συνοδεύουν την ίδρυση του σπηλαιώδους ναού, από τα τοιχώματα του οποίου τρέχει αγίασμα.

Οι πιστοί θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες την πεποίθησή τους ότι την παραμονή και την ημέρα της γιορτής της Αγίας Αναστασίας το αγίασμα είναι περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του χρόνου, καθώς το συλλέγουν με προσοχή με μπαμπάκι από τα τοιχώματα της σπηλιάς ή απλά κάθονται κάτω από τις πέτρες, περιμένοντάς το να κυλήσει πάνω στο πρόσωπό τους. Οι παραδόσεις αρκετές γύρω από το μυστήριο αυτού του ναού, πηγή του οποίου είναι ένα αρχαίο εικόνισμα που φυλάσσεται στην εκκλησία του χωριού για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη από τις διηγήσεις, το σπήλαιο χρησιμοποιείτο σαν στάνη από έναν βοσκό. Μία από τις κατσίκες του άρχισε να σκάβει στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το ιερό, ανακαλύπτοντας το εικόνισμα.

Οι κάτοικοι αναγνώρισαν τη μορφή της Αγίας Αναστασίας και μετέφεραν την εικόνα στο χωριό. Όμως μυστηριωδώς αυτή εξαφανιζόταν από τον ναό το βράδυ και εμφανίζονταν στο σπήλαιο. Το ανεξήγητο αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε αρκετές φορές, έως ότου οι κάτοικοι συνειδητοποιήσουν ότι η Αγία ήθελε να ιδρυθεί στο σπήλαιο ένας ναός στη Χάρη της, την οποία διαιώνιζε η εικόνα της. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτό το κομμάτι της αφήγησης με την εικόνα που επέστρεφε μυστηριωδώς στο σπήλαιο εμφανίζεται σε όλες τις παραλλαγές της ιστορίας.

Μια άλλη εκδοχή φέρει τον βοσκό να έχει δει σε όραμα την Αγία, η οποία του ζήτησε να βγάλει τα αιγοπρόβατα από το σπήλαιο, λέγοντας ότι εκεί ήταν το σπίτι της, και καλώντας τον να σκάψει για να βρει την εικόνα που θα το αποδείκνυε. Το μυστήριο είναι πάντως αρκετά πυκνό, καθώς δεν υπάρχουν μαρτυρίες για λατρεία της Αγίας Αναστασίας στην περιοχή, ενώ η εικόνα δεν έχει χρονολογηθεί επακριβώς, όπως βεβαίως δεν υπάρχουν ιστορικά τεκμήρια για τη θεμελίωση της εκκλησίας. Υπάρχουν απλώς αόριστες «μνήμες», ότι η παράδοση της εύρεσης της εικόνας και ίδρυσης του σπηλαιώδους ναού ανάγονται στη Β’ Βυζαντινή Περίοδο.

Στον ναό, ο οποίος αποτέλεσε και καταφύγιο των χριστιανών από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν καταγραφεί πολλά θαύματα, ενώ η παράδοση της γιορτής την Τρίτη του Πάσχα σχετίζεται με τους εορτασμούς για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Καθώς πάντα γινόταν μεγάλο πανηγύρι στην περιοχή και άναβαν οι φούρνοι, οι κάτοικοι του Καινούργιου Χωριού τιμούσαν και την Αγία Αναστασία τη Φαρμακολύτρια, το όνομα της οποίας παραπέμπει και στην Ανάσταση. Επίσης το Πάσχα ήταν και η καλύτερη χρονικά περίοδος, καθώς τον χειμώνα, όταν είναι η γιορτή της, στις 22 Δεκεμβρίου, συχνά το φαράγγι ήταν αδιάβατο εξαιτίας ενός ποταμιού που περνάει από εκεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News