Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μάχη με την άνοια σε καιρό πανδημίας

Lockdown και κοινωνική απομόνωση επέδρασαν αρνητικά στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι ανοϊκοί ασθενείς στον νομό Ηρακλείου σε σχέση με τους μήνες πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Δ.Σ. της «Αλληλεγγύης» του Ηρακλείου, Εταιρείας για τη Νόσο Alzheimer και την Υγιή Γήρανση, Ιωάννα Κορτσιδάκη, υποστηρίζοντας πως ο κορωνοϊός άφησε το στίγμα του και σε αυτήν την κατηγορία των ευάλωτων ασθενών.

Η απομόνωση, σε συνδυασμό με τις ήδη περιορισμένες γνωστικές λειτουργίες των ασθενών, δημιούργησε πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και πολλοί συγγενείς των ασθενών να έχουν σκεφτεί σοβαρά τη μεταφορά των ηλικιωμένων και ανοϊκών ασθενών σε νοσοκομειακές μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου, όπως επίσης και το συναίσθημα και την ικανότητα αντίληψης. Σε περίπτωση που ένα άτομο διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο, το άτομο πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία που στόχο έχει τη νοητική εκγύμναση. Παράλληλα, το άτομο καλείται από τον θεράποντα ιατρό, πέραν της ιατρικής συνταγής που θα ακολουθήσει, να ελέγχει συνεχώς τις γνωστικές του ικανότητες. Τον ρόλο αυτό τον αναλαμβάνουν επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι στοχεύουν στη βελτίωση της μνήμης.

Όπως κατά καιρούς έχει αναφερθεί σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και σε ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη νόσος είναι μη ιάσιμη, αλλά σε περίπτωση που ο ασθενής παρακολουθήσει από την αρχή μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε η έκπτωση των γνωστικών του ικανοτήτων θα καθυστερήσει με σταδιακό τρόπο.

Ο κορωνοϊός όμως λειτούργησε αρνητικά για την πορεία των ασθενών αυτών. Ο κορωνοϊός επέβαλλε μια κατάσταση απομόνωσης, που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα ο ασθενής να απομονωθεί τόσο από τον επαγγελματία υγείας, όσο και από συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα. Η κατ’ ανάγκη αντι-κοινωνικοποίηση του ασθενούς είχε αρνητικά αποτελέσματα, όπως αναφέρει η κ. Κορτσιδάκη, με τον αντίκτυπο των συναισθηματικών και σωματικών προεκτάσεων να είναι ηχηρός.

«Η πανδημία έχει επηρεάσει τους ανοϊκούς ασθενείς στον ν. Ηρακλείου. Έχει επηρεάσει την οικονομική, σωματική και συναισθηματική ύπαρξη του κάθε ανθρώπου. Οι γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων έχουν περιοριστεί και μιλάμε για μια χειρότερη κατάσταση σε σχέση με την περίοδο πριν τον Μάρτιο του 2020. Έρχονταν δύο-τρεις φορές στο κέντρο, με αποτέλεσμα η απουσία εξαιτίας του κορωνοϊού να ήταν καταλυτική για τους ίδιους. Όλα σταμάτησαν», αναφέρει η κ. Κορτσιδάκη.

Υψηλή επικινδυνότητα

Η κ. Κορτσιδάκη, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως νευρολογικά νοσήματα όπως το Αλτσχάιμερ συνοδεύονται από υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας του κορωνοϊού. Όπως σημείωσε η ίδια, σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται και οι συγγενείς των ασθενών, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν το συγκεκριμένο βάρος.

«Οι ανοϊκοί ασθενείς αντιμετωπίζουν υψηλή επικινδυνότητα λόγω του COVID-19. Πολλοί από αυτούς έχουν δυσκολίες στην ανάμνηση γεγονότων και να ακολουθήσουν κανόνες ασφαλείας. Πολλοί αγνοούν τα μέτρα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο. Και αναμφισβήτητα και οι οικογένειές τους επηρεάζονται. Είναι εκείνοι που φροντίζουν τους συγκεκριμένους ασθενείς και βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, με πολλούς εξ αυτών να σκέφτονται την εισαγωγή των συγγενών τους σε νοσοκομειακές μονάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Περίθαλψη - Σε δύσκολη θέση και οι φροντιστές

Η κ. Κορτσιδάκη ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης υπήρξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που σκοπό είχε τη στήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή κάποια παρόμοια νευρολογική διαταραχή. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, ένας κλινήρης ασθενής μπορούσε να δεχτεί υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη. Ήταν ένα πρόγραμμα που σημείωσε αξιοθαύμαστη επιτυχία.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κορτσιδάκη σημείωσε πως οι φροντιστές, δηλαδή το εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό που ασχολείται με την περίθαλψη των ασθενών, βρίσκονται επίσης σε δεινή θέση. Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού θα είναι εμφανής και έντονος σε αυτήν την κατηγορία των ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας.

«Παγκοσμίως, η πανδημία έχει επιφέρει πολλές αλλαγές, οδηγώντας τους ασθενείς σε αυτο-απομόνωση. Στην άνοια, πλήττονται δύο κατηγορίες ανθρώπων: ο ανοϊκός ασθενής και ο φροντιστής. Οι φροντιστές χρειάζεται να επανεκτιμήσουν τους τρόπους φροντίδας και να επιστρατεύσουν περισσότερο συναίσθημα, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με πρακτικά προβλήματα. Αναμένεται να δούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα, και πιο συγκεκριμένα μετά την πανδημία, τον αντίκτυπο που είχε στην ψυχική και σωματική υγεία», κατέληξε η κ. Κορτσιδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια