Ηράκλειο: Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα – Πού εντοπίζονται παραβάσεις

Κρήτη
Ηράκλειο: Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα – Πού εντοπίζονται παραβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ενδιαφέρον των αρμόδιων υπηρεσιών εστιάζεται κυρίως στις αγορές τροφίμων, στα ζαχαροπλαστεία και τις λαϊκές αγορές

Σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων εντοπίζονται μέχρι στιγμής οι παραβάσεις στην αγορά του νομού Ηρακλείου, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, τονίζοντας πως οι έλεγχοι ενόψει του Πάσχα εντατικοποιούνται, με το ενδιαφέρον των αρμόδιων υπηρεσιών να εστιάζεται κυρίως στις αγορές τροφίμων, στα ζαχαροπλαστεία και τις λαϊκές αγορές.

Μάλιστα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τους επόπτες δημόσιας υγείας, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, στη σωστή λειτουργία των ψυγείων και στις συνθήκες διατήρησης των αγαθών, ενώ από οικονομικής άποψης γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι από υγειονομικής άποψης δίνεται μεγάλο βάρος στη σωστή συντήρηση των τροφίμων αλλά και στη σήμανσή τους. Και, σύμφωνα με τον Αντώνη Παπαδάκη, υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τον ευαίσθητο αυτό τομέα, αλλά είναι ουσιαστικά απλές παραβάσεις οι οποίες δεν επισύρουν ποινές εξοντωτικές που θα μπορούσαν να έφταναν ακόμα και στο κλείσιμο μιας επιχείρησης.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Στο μεταξύ, σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, που φέρνει στη δημοσιότητα η “Νέα Κρήτη” σήμερα, δίνεται προς τις κατά τόπους περιφερειακές Αρχές της χώρας σαφέστατη και αυστηρότατη εντολή για ελέγχους όχι μόνο στην αγορά των τροφίμων, αλλά και στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων λόγω του COVID-19. Στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και ενόψει της εορταστικής περιόδου, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη επιχείρηση, προτεραιότητα οφείλεται να δοθεί στα εξής:

α) Στην τήρηση και την πιστή εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης.

β) Στον ενδελεχή υγειονομικό έλεγχο για την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών:

  • Των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και κάβες, των επιχειρήσεων παρασκευής και προσφοράς γεύματος με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος,
  • Των υπαίθριων-λαϊκών αγορών, των επιχειρήσεων αναψυχής, των οχημάτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών κ.λπ.,
  • Των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, π.χ. κομμωτήρια, ξενοδοχεία, ξενώνες κ.λπ.

γ) Στον υγειονομικό έλεγχο των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα από την αυξημένη ζήτηση και τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.

δ) Στον υγειονομικό έλεγχο γενικότερα σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διάθεσης, διανομής κυρίως ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων.

ΕΦΕΤ- Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τις πασχαλινές αγορές

Στο μεταξύ, ο ΕΦΕΤ δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον ορθό χειρισμό παραδοσιακών τροφίμων για το τραπέζι μας, όπως το κρέας, τα τυριά, τα αβγά, αλλά και τη σοκολάτα με τη μορφή των γνωστών σε όλους μας σοκολατένιων αβγών.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ μας καλεί:

  • Να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα και, κατά συνέπεια, ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
  • Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.
  • Όταν αγοράζουμε κρέας, να διαπιστώνουμε πρώτα (με τις αισθήσεις μας) ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν “κρατώντας” την ψύξη.
  • Να θυμόμαστε ότι, όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα που θέλουμε, προμηθευόμαστε πρώτα τα λιγότερο ευάλωτα σε αλλοίωση (π.χ. ξηρά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ψωμί, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά), ενώ στο τέλος αγοράζουμε τα πιο ευάλωτα σε αλλοίωση (δηλαδή τα πιο “ευαλλοίωτα” όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια) και πάντα φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Το οικιακό μας ψυγείο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, δηλαδή η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1οC έως +4 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18οC.
  • Γενικά, όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
  • Όταν αγοράζουμε αμνοερίφια, πρέπει να προσέχουμε σε κάθε σφάγιο να υπάρχουν οπωσδήποτε σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την υποχρεωτική σφραγίδα σε κάθε ημιμόριο σφαγίου ισχύει ότι α) στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε είναι χρώματος “λαμπρού κυανού” (χρωστική Ε 133), δηλ. “τιρκουάζ” και ωοειδούς σχήματος (με σχήμα αβγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου που έχουν σφαγεί και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. β) Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα χρώματος επιλογής του κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους. Και γ) τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού με τα χαρακτηριστικά στοιχεία της χώρας προέλευσης.
  • Όταν αγοράζουμε σπλάχνα και κρέας πρέπει να προσέχουμε: να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστες, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
  • Όταν αγοράζουμε αβγά, εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Για την καλή συντήρηση διατηρούμε τα αβγά σε δροσερό χώρο.
  • Για τη βαφή των αβγών ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αβγών και βάφουμε μόνο τα αβγά που δεν έχουν σπάσει κατά τον βρασμό.
  • Όταν αγοράζουμε σοκολατένια αβγά, επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Επειδή στα σοκολατένια αβγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. “σοκολάτα γάλακτος”, “σοκολάτα υγείας”) και την ημερομηνία ανάλωσης.
  • Αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News