Ηράκλειο: Πέντε οικογένειες κρατούν ζωντανό τον οικισμό Αδράχτια (βίντεο)

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Πέντε οικογένειες κρατούν ζωντανό τον οικισμό Αδράχτια (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις πενήντα οικογένειες που κατοικούσαν, μόλις πέντε κρατούν ζωντανό σήμερα τον παλιό οικισμό Αδράχτια που κάποτε ανήκε στην κοινότητα Αγίου Θωμά, Ηρακλείου

Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που τη δεκαετία του ’80 μετατράπηκε σε χωριό-φάντασμα, αφού εγκαταλείφθηκε άρον-άρον εξαιτίας επικίνδυνων αποκολλήσεων και με εντολή της τότε νομαρχίας. Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, τρεις και πλέον δεκαετίες μετά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μιλώντας στο neakriti.gr εξηγεί πώς ακόμη και σήμερα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για τους κατοίκους που δεν εγκατέλειψαν ποτέ το χωριό.

Μόλις πέντε οικογένειες κρατούν ζωντανό σήμερα τον παλιό οικισμό Αδράχτια που κάποτε ανήκε στην κοινότητα Αγίου Θωμά, Ηρακλείου. Κάποιες κουρτίνες που έχουν μείνει κρεμασμένες στα παράθυρα και μερικά σκονισμένα έπιπλα μαρτυρούν ότι αυτή η γειτονιά στο χωριό Αδράχτια ήταν κάποτε γεμάτη ζωή. Μια ζωή στη σκιά του κινδύνου, καθώς από το 1960 οι συνεχείς αποκολλήσεις βράχων είχαν προκαλέσει σκηνικό ανάσφάλειας και αδιάκοπες γεωλογικές μελέτες.

Στην δεκαετία του '80 υπό το φόβο να αποκολληθούν κι άλλοι βράχοι, οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν το χωριό και να μετεγκατασταθούν σε  νέο συνοικισμό, μόλις λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Αναμνήσεις και υπάρχοντα έμειναν πίσω, καθώς ο χρόνος «πάγωσε» για τους περισσότερους.

Από τις πενήντα περίπου οικογένειες που κατοικούσαν στο χωριό, μόλις πέντε πήραν την τολμηρή απόφαση να μην το εγκαταλείψουν ποτέ.

Μπορεί το κακό που οι ειδικοί και οι μελέτες έβαζαν στο μικροσκόπιο τελικώς να μην ήρθε για τα Αδράχτια που δεκαετίες μετά την εκκένωση παραμένει ένα χωριό φάντασμα με τα περισσότερα σπίτια του να έχουν παραδοθεί στη φθορά και κάποια να χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή στάβλοι.

Όμως, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές για όλους, για την πλειοψηφία που το εγκατέλειψε και τους λιγοστούς κατοίκους που αψηφώντας τον κίνδυνο δεν πέρασαν ποτέ το κατώφλι του σπιτιού τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News