E.I.Y.H.: Παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης, για την ενίσχυση των εργατικών, λαϊκών νοικοκυριών

Κρήτη
E.I.Y.H.: Παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης, για την ενίσχυση των εργατικών, λαϊκών νοικοκυριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τρίτη, στις 11 το πρωί

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης, για την ενίσχυση των εργατικών, λαϊκών νοικοκυριών,που έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια, που βλέπουν το εισόδημά τους να ξεζουμίζεται, θα πραγματοποιήσει με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων του νόμου,η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, την Μεγάλη Τρίτη, στις 11.π.μ, για την λήψη μέτρων προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών του νόμου μας και την στήριξη των πιο ευάλωτων αυτής της κρίσης, τον εργαζόμενο λαό.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: 

«Τα εργατικά νοικοκυριά, ο λαός του νόμου μας, δεν αντέχει άλλο με την κατάσταση με της ακρίβειας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Φεβρουάριο του 2022, η αύξηση του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 7,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών. Για την ίδια περίοδο οι αυξήσεις του πληθωρισμού ήταν: 25,4% στην Στέγαση, 12,2% στις Μεταφορές, 7,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, 4,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, 1,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια, 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πολλαπλάσιες αυξήσεις καταγράφονται στην ενέργεια και τις μεταφορές, με το Φυσικό αέριο να καταγραφεί αύξηση 78,5%, το Ηλεκτρικό ρεύμα 71,4%, και το Πετρέλαιο θέρμανσης 41,5%, και τα καύσιμα, 23,2%.

Αυξήσεις υπάρχουν και στα είδη Διατροφή, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα λόγω γιορτών, οι ετήσιες αυξήσεις σε Έλαια – Λίπη κατά 16,8%, σε Λαχανικά κατά 15,2%, σε αρνί και κατσίκι 14,4%, σε ψωμί και δημητριακά κατά 5,9%.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και ορισμένων επιτελείων είναι ότι η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια θα συνεχιστούν. Ειδικά οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα έχουν διαμορφώσει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Είναι χιλιάδες οι καταγγελίες ειδικά για τους αυξημένους λογαριασμούς της ενέργειας, νοικοκυριά που πλήρωναν 100€ και 150€ το μήνα λαμβάνουν τώρα λογαριασμούς 750€ και 900€. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει το 11% το Μάρτη και τον Απρίλη.

Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ και αντίστοιχα οι προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ είναι είναι πολύ πίσω από την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών, από την αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος ανατιμήσεων. Είναι προσανατολισμένα στη στρατηγική του κεφαλαίου, στο να μη θιχτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αντίθεση με τα μέτρα ψίχουλα προς το λαό αποτελούν πρόκληση τα δεκάδες δις ευρώ του “Ταμείου Ανάκαμψης” και των “Αναπτυξιακών νόμων” που πάνε κατευθείαν στη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι μέτρα στα πλαίσια των αποφάσεων της Ε.Ε. Είναι ενταγμένα κι’ αυτά στη στρατηγική της “πράσινης μετάβασης”, της απελευθέρωσης της ενέργειας και της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων γι’ αυτό και αφήνουν τους λαούς της Ευρώπης εκτεθειμένους στην ενεργειακή φτώχεια και στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας. Απ’ αυτή τη σκοπιά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μείωση και όχι για κατάργηση της βαριάς φορολογίας που επιβαρύνει το λαϊκό εισόδημα, μιλά για μειώσεις στις τιμές βασικών λαϊκών αγαθών και της ενέργειας στα όρια των “αντοχών” της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ στα πλαίσια αυτών των “αντοχών” είναι και η πρότασή του για αυξήσεις στους μισθούς.

Τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η τεράστια ανατίμηση βασικών αγαθών και η εκτίναξη των τιμών ενέργεια, δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα από τον λαό απέναντι σε αυτή τη μεγάλη επίθεση, να υπάρξει απάντηση του κινήματος στις εξαγγελίες πρόκλησης της κυβέρνησης. Δεν χωράνε άλλες αναμονές, η κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι ασφυκτική».

Τα αιτήματά τους

Όπως αναφέρουν απαιτούμε τώρα:

• Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως διατροφής (π.χ. Ψωμί, Γάλα, άλευρα, Έλαια, Λίπη ), ένδυσης κοκ.

• Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

• Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά

• Αφορολόγητο στα 12.000€ προσαυξημένο κατά τις 3.000€ για κάθε παιδί

• Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία

• Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

• Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος

• Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.

• Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ)

• Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

• Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο Επίδομα Θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000€

• Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτόν καυσίμων -λιγνίτη - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων

• Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών

• Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά 50%

• Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμΕΑ και συνταξιούχους

• Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, τους επαγγελματίες. Κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, μισθωτούς και επαγγελματίες με εισόδημα έως 12.000

• Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το δημόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης

• Αυξήσεις στις συντάξεις

• Επίδομα ανεργίας στα 600€ για όλους τους ανέργους

Τέλος σημειώνουν πως: «Δυναμώνουμε την πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, για πληρωμή οδοιπορικών στους εργαζόμενους από τους εργοδότες ειδικά σε βιομηχανικές ζώνες, εργοτάξια,

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων.

Παίρνουμε στα χέρια μας την υπεράσπισης της ζωής μας. Συσπειρωμένοι στα σωματεία και στους συλλόγους μας να δώσουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Σε κάθε χώρο δουλειάς συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές, σε κάθε γειτονιά δημιουργούμε επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια, στέλνουμε το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού.

Στις 19 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια Κρήτης, να ενισχύσουμε την φωνή μας, να προστατεύσουμε την λαϊκή, εργατική οικογένεια, τα λαϊκά νοικοκυριά που πασχίζουν για επιβίωση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News