Ηράκλειο: Πασχαλινό ωράριο στο κέντρο της πόλης με έντονες αντιδράσεις - Τί ζητούν οι καταστηματάρχες

Κρήτη
Ηράκλειο: Πασχαλινό ωράριο στο κέντρο της πόλης με έντονες αντιδράσεις - Τί ζητούν οι καταστηματάρχες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιχειρηματίες ζητούν να σταματήσουν τουλάχιστον κατά την περίοδο της Μ. Εβδομάδας, ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα τις αγορές τους

Τα έργα που εκτελούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου επί της 1821 και 1866 πιέζουν επισκέπτες και επαγγελματίες που διαμαρτύρονται έντονα για το γεγονός ότι εδώ και μέρες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η οργή των επαγγελματιών είναι μεγάλη, καθώς όπως τονίζουν στο neakriti.gr επί μέρες τώρα και παρά τις δεσμεύσεις ότι τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί πρίν από τη σεζόν, η άτυπη ομηρεία φαίνεται πως δεν έχει τέλος. Όπως σημειώνουν δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα του πασχαλινού ωραρίου, το εργοτάξιο στο κέντρο της πόλης λειτουργεί αποτρεπτικά στην εμπορική δραστηριότητα και στην τουριστική κίνηση, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ένταση.

«Τα έργα στο κέντρο της πόλης πρέπει να σταματήσουν, τα συνεργεία του υπεργολάβου κόβουν πλάκες, σύννεφα σκόνης σκεπάζουν τα καταστήματα, μπάζα και βουνά από σκουπίδια παντού», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το ίδιο αγανακτισμένοι εμφανίστηκαν και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στην 1821. Εφόσον τα έργα δεν ολοκληρώνονται, οι επιχειρηματίες ζητούν να σταματήσουν τουλάχιστον κατά την περίοδο της Μ. Εβδομάδας, ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα τις αγορές τους. Μετά από 8 μήνες lockdown και τη δύσκολη περίοδο της κρίσης που ακολούθησε, απόρροια και του πολέμου στην Ουκρανία, οι έμποροι της πόλης περίμεναν με αγωνία την τουριστική περίοδο, για να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεών τους.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτή την καθυστέρηση στο έργο, φέρει όχι ένας, αλλά πολλοί εργολάβοι, κάτι για το οποίο η δημοτική αρχή, όπως αναφέρουν, δεν δίνει σαφείς εξηγήσεις.  Για το λόγο αυτό τίθενται ερωτήµατα σχετικά µε τις συµβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναληθφεί. Στο άρθρο 5 - Προθεσμίες - Ρήτρες της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου αναφέρεται ότι «επειδή το έργο εκτελείται στο εμπορικότερο τμήμα της πόλης, η υπηρεσία μπορεί να ζητήσει εγγράφως από τον ανάδοχο τη διακοπή των εργασιών σε περιόδους ιδιαίτερα αυξημένης εμπορικής κίνησης όπως ιο εορταστικές περίοδοι (Χριστούγεννα, Πάσχα) ή σε άλλες ιδιαίτερες περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν στο στάδιο της μελέτης και αφορούν το κοινό καλό, ενώ το χρονικό διάστημα της διακοπής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 15 ημερών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News