Γεωργαντάς: Συναντήσεις στην Κρήτη με παραγωγούς και φορείς – Πώς αντιδρούν οι αγροτοσυνδικαλιστές

Κρήτη
Γεωργαντάς: Συναντήσεις στην Κρήτη με παραγωγούς και φορείς – Πώς αντιδρούν οι αγροτοσυνδικαλιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόγραμμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Άσχημες εντυπώσεις, που αναμένεται να «εκφραστούν» με απουσίες από το «τραπέζι των συζητήσεων», προκαλεί η αιφνιδιαστική και χωρίς να προηγηθεί καμία συνεννόηση επίσκεψη στο Ηράκλειο τού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, καθώς μόλις αργά χθες το μεσημέρι ενημερώθηκαν αγροτικά στελέχη για τη σημερινή συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Η μόνη σίγουρη συνάντηση που αναμένεται να έχει «επιτυχία» φαίνεται πως θα είναι η εκείνη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Σε μια περίοδο που τα αρνιά της Κρήτης ψοφάνε από ασιτία, όσα δε σφάζονται «εν ριπή οφθαλμού» από τους εξαθλιωμένους κτηνοτρόφους που αδυνατούν πλέον να τα συντηρήσουν, ο Γιώργος Γεωργαντάς έρχεται για αιφνιδιαστική διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, έχοντας αγνοήσει τα αιτήματα του νησιού, όπως αυτά διατυπώνονται μέσα από επανειλημμένες συσκέψεις στο γραφείο του στην Αθήνα, όπου βρίσκονται και στα συρτάρια τα υπομνήματα των αγροτικών φορέων.

Εκτός και αν βέβαια, ερχόμενος στο Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πράγματι στις «βαλίτσες» του ουσιαστικές λύσεις και δεν έχει σκοπό να αναμασήσει τα «ψίχουλα» των 45 εκατομμυρίων ευρώ που έχει πολλές φορές ανακοινώσει για το σύνολο των κτηνοτρόφων της χώρας, που αυτά εκφράζονται κάπου στα 50, στα 100 ή στα 200 ευρώ ανά κτηνοτρόφο.

«Με πήρε προσωπικά τηλέφωνο»

Αν και ο ίδιος «κρατάει μικρό καλάθι», δηλώνει διατεθειμένος να βρίσκεται το απόγευμα στη σύσκεψη που θα γίνει στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, ενώ θα υποδεχτεί τον υπουργό και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σήμερα το πρωί.

Ο λόγος για τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη, που λέει στην εφημερίδα μας ότι, «από τη στιγμή που με πήρε προσωπικά τηλέφωνο και μου το ζήτησε, δεν μπορώ να μην παραβρεθώ. Όμως, θέλω να πιστεύω ότι θα έχει στις “βαλίτσες” του λύσεις για τα προβλήματά μας», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο Γρύλλος Παπαδάκης.

Πάντως, τονίζει και ο ίδιος ότι ο Γιώργος Γεωργαντάς έχει δεχτεί εγκαίρως υπόμνημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης, ενώ έχουν γίνει και σχετικές συναντήσεις στο γραφείο του και μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα του κτηνοτροφικού κόσμου του νησιού.

«Με άδεια χέρια»

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Επαγγελματικών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης, δηλώνει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργού. «Από τη στιγμή που τον έχουμε επισκεφτεί δυο-τρεις φορές στην Αθήνα και τον έχουμε ενημερώσει για τα αιτήματά μας, δε βλέπω τον λόγο να βρεθούμε και πάλι στο Ηράκλειο. Και κακώς έρχεται βέβαια στον τόπο μας, εκτός και αν δεν έχει σκοπό να έρθει με “άδεια χέρια”», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τζουλιαδάκης. «Θεωρώ ότι δεν πρέπει κανείς κτηνοτρόφος να πάει και να τον συναντήσει. Από τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν ένα σακί ζωοτροφής των 40 κιλών στα 22 ευρώ και το κράτος δεν τους δίνει παρά ψίχουλα, θα πρέπει από τις συναντήσεις αυτές εμείς να απέχουμε. Διότι, με τα 45 εκατομμύρια ευρώ που λέει και ξαναλέει ότι θα δώσει σε όλη την Ελλάδα, αν οι κτηνοτρόφοι πάρουν 50 και 100 ευρώ, θα μπορέσουν να επιβιώσουν;», διερωτάται ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, ενώ τονίζει, επίσης, ότι είναι απαράδεκτο να επικοινωνούν με τους αγροτικούς φορείς του Ηρακλείου και να τους λένε στις 2:30 το μεσημέρι ότι έρχεται ο υπουργός και να τον δουν, χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς να υπάρχουν καθόλου απαντήσεις στα διαχρονικά αιτήματά τους. «Και όλα αυτά ενώ οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα αρνιά τους ή τα βλέπουν να ψοφούν από ασιτία, ενώ ζάχαρη, αλεύρι και ζωοτροφές πωλούνται πλέον στην μαύρη αγορά»...

Αρνητικοί και οι συνεταιριστές

Αντιδράσεις προκαλούν οι χειρισμοί Γεωργαντά και στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο του νομού Ηρακλείου, με την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών, όπως και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να θεωρούν την επίσκεψη του υπουργού ως αιφνιδιαστική, χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη στη “Νέα Κρήτη” χθες. «Είναι δυνατόν να ενημερωνόμαστε την τελευταία στιγμή από την Περιφέρεια Κρήτης; Τον υπουργό τον έχουμε ενημερώσει για τα προβλήματά μας. Τα ξέρει πάρα πολύ καλά. Έχουμε συναντηθεί μαζί του, τόσο οι Ενώσεις, όσο και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των κτηνοτρόφων και των κηπευτικών. Κανονικά ερχόμενος θα πρέπει να κάνει ανακοινώσεις. Δεν υπάρχει λόγος για άλλη μία ενημέρωση»...

Το πρόγραμμα του υπουργού - Σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Πάντως, η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες για τη διήμερη περιοδεία Γεωργαντά στην Κρήτη αναφέρει τα εξής: «Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιεί Τρίτη και Τετάρτη, 12 και 13 Απριλίου (σ.σ. σήμερα και αύριο) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος θα βρεθεί στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Κατά τη διάρκειά της θα έχει συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, αλλά και κομματικά στελέχη.

Μάλιστα, θα επισκεφτεί και την περιοχή της Μεσαράς και θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ και σε θερμοκήπια».

Αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα της περιοδείας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο νησί έχει ως εξής: Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη, στο διάστημα από 8:30 μέχρι 9 το πρωί. Από τις 9 ως τις 11 π.μ. θα έχει σύσκεψη με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει από τις 11 έως τις 11:30 μ.μ. συνάντηση με τις ΔΕΕΠ και ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου και από τις 12:30 έως τις 2:30 μ.μ. θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο ΔΙΕΚ Μεσαράς, στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ και σε θερμοκήπια.

Από τις 4 έχεις τις 6 το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων Ρεθύμνου. Θα ακολουθήσει από τις 6:15 το απόγευμα έως και ένα τέταρτο πριν από τις 7 το απόγευμα επίσκεψη στις ΔΕΕΠ και ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου.

Για αύριο Τετάρτη 13 του μήνα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Από 9 έως 10:30 μ.μ., επίσκεψη στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
  • Από 10:40 π.μ. έως 12:40 μ.μ., σύσκεψη με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων Χανίων στο ΜΑΙΧ.
  • Στη 1 μ.μ. επίσκεψη στις ΔΕΕΠ και ΟΝΝΕΔ Χανίων.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News