Δεσμεύσεις στον Β.Κεγκέρογλου για το 1ο Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου (βίντεο)

Κρήτη
Δεσμεύσεις στον Β.Κεγκέρογλου για το 1ο Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής Ηρακλείου ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες επισκευής και αποκατάστασής ή ανέγερσης νέων μονάδων για τα συγκεκριμένα σχολικά κτίρια, τα οποία επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, αφού οι διαδικασίες έχουν βαλτώσει 7 μήνες τώρα

Να προχωρήσουν οι διαδικασίες επισκευής και αποκατάστασής ή ανέγερσης νέων μονάδων για το 1ο Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου τα οποία επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, αφού οι διαδικασίες έχουν βαλτώσει 7 μήνες τώρα, ζήτησε ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, στην ολομέλεια της Βουλής προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου που έφερε μεγάλη καταστροφή σε υποδομές, κτήρια και στα σχολεία.

Οι σεισμόπληκτοι νιώθουν πλέον και ένα αίσθημα αγανάκτησης, γιατί υπάρχουν αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες και επτά μήνες περίπου μετά τον σεισμό η περιοχή συνεχίζει να είναι σε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη.

Σε ότι αφορά τα κτίρια του 1ου Δημοτικού και Γυμνάσιου Αρκαλοχωρίου, έχουν ελεγχθεί και έχουν καταταγεί σε διάφορες κατηγορίες και συγκεκριμένα:

  1. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου αποτελείται από δύο κτήρια. Είναι το παλαιό πετρόκτιστο κτίριο, το οποίο κρίθηκε κατηγορίας Ε’, δηλαδή ουσιαστικά ακατάλληλο και το δεύτερο κτήριο κρίθηκε κατηγορίας Γ’, επισκευάσιμο αλλά με εκτεταμένες βλάβες.
  2. Το Γυμνάσιο, επίσης, είναι δύο κτήρια. Το ένα είναι το γυμναστήριο, το οποίο είναι Β’ κατηγορίας, δηλαδή επισκευάσιμο ενώ το κτήριο που είναι οι αίθουσες διδασκαλίας έχει κριθεί κατηγορίας Δ΄, δηλαδή με ζημιές στον φέροντα οργανισμό.

Επιπλέον, ο Δήμος υπέβαλε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών τεχνικό δελτίο για την εκπόνηση μελέτης για την αξιολόγηση των σχολικών κτηρίων, το οποίο εκκρεμεί ακόμη.

«Έχουν παρέλθει επτά μήνες και δεν είναι γνωστό αν έχει ανατεθεί η μελέτη και από ποιον, εάν υπάρχει χρηματοδότηση και από ποιον θα δοθεί, εάν είναι δηλαδή από το συνολικό πακέτο για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών που το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ή εάν θα είναι από τις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και με ποιον τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής και ζήτησε απαντήσεις και δεσμεύσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των δύο αυτών σχολείων και συγκεκριμένα εάν είναι επισκευάσιμα, να προχωρήσει απευθείας η μελέτη επισκευής ενώ αν δεν είναι επισκευάσιμα, να προχωρήσει η  κατεδάφιση και  η μελέτη κατασκευής νέων κτηρίων.

Ο αν. Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής με το ποσό των 2.060.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε ο σεισμός και εξήγγειλε ότι επίκειται άμεσα συμπληρωματική απόφαση για χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ.

Παραδέχθηκε ότι η καθυστέρηση των επτά (7) μηνών είναι πολύ μεγάλη και δεσμεύτηκε για το 1ο Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, ότι άμεσα θα προωθήσει τις ενέργειες που έχουν βαλτώσει, για  να προχωρήσει άμεσα οποιαδήποτε λύση προκριθεί, είτε η επισκευή είτε ανέγερση νέων σχολείων.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News