Κρήτη: Επί ποδός για τον δρόμο «καρμανιόλα» Ηρακλείου, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου ενόψει του νέου αεροδρομίου

Κρήτη
Κρήτη: Επί ποδός για τον δρόμο «καρμανιόλα» Ηρακλείου, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου ενόψει του νέου αεροδρομίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψηλά κρατούν οι τοπικοί φορείς στην ατζέντα του ενδιαφέροντος και των πρωτοβουλιών το ζήτημα της αναβάθμισης των βασικών οδικών αξόνων του Ηρακλείου

Ψηλά κρατούν οι τοπικοί φορείς στην ατζέντα του ενδιαφέροντος και των πρωτοβουλιών το ζήτημα της αναβάθμισης των βασικών οδικών αξόνων και δη του δρόμου – «καρμανιόλα» Ηρακλείου- Αρκαλοχωρίου- Βιάnνου, διαβλέποντας μια σημαντική ευκαιρία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις μέσα από τη «σκέπη» των συμπληρωματικών έργων του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

Μετά την πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, στο πλαίσιο σχετικής επερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, το θέμα τέθηκε αναλυτικά επί τάπητος σε χθεσινή σύσκεψη που συγκαλέστηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Ο πρόεδρος και μέλη της ΠΕΔ Κρήτης, δήμαρχοι και ο βουλευτής εμφανίστηκαν στην ίδια ακριβώς γραμμή πλεύσης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα βελτίωσης των προδιαγραφών κυκλοφορίας και ασφάλειας του κάθετου οδικού άξονα Ηρακλείου-Βιάννου, τόσο με φόντο τα αρκετά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί, όσο και με φόντο τη μελλοντική λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, που θα αυξήσει άρδην τον κυκλοφοριακό φόρτο.

Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΠΕΔ Κρήτης στο Ηράκλειο συνάντηση με τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τις ανάγκες του βασικού οδικού δικτύου του νομού Ηρακλείου και τις σχετικές απαντήσεις που έλαβε. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, οι δήμαρχοι Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης και Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, καθώς και οι Νίκος Κοκκίνης και Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Στη συζήτηση που έγινε, οι συμμετέχοντες εστίασαν στην ανάγκη βελτίωσης του βασικού οδικού δικτύου του νομού Ηρακλείου και της Ανατολικής Κρήτης και ιδιαίτερα στην πρόταση για την ένταξη της αναβάθμισης του οδικού άξονα Ηρακλείου-Αρκαλοχωρίου-Βιάννου, στα συμπληρωματικά έργα του νέου αεροδρομίου, σύμφωνα με το άρθρο 18 της Σύμβασης Παραχώρησης και το άρθρο 4 του προσαρτήματος 2 αυτής, που καθορίζει το οδικό δίκτυο σύνδεσης με το νέο αεροδρόμιο.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε απόλυτη συναντίληψη για την ανάγκη βελτίωσης όλου του οδικού δικτύου, που έχει ως προϋπόθεση την εκπόνηση ενός ειδικού master plan, με πρώτο βήμα την αξιοποίηση του άρθρου 18 της Σύμβασης Παραχώρησης για τον άξονα Ηρακλείου- Αρκαλοχωρίου- Βιάννου, που εξασφαλίζει:

  • Τη χρηματοδότηση του έργου.
  • Τη σύντομη διαδικασία απαλλοτριώσεων και
  • Την άμεση ανάθεση του έργου.

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουν και τα άλλα αναγκαία έργα στο βασικό οδικό δίκτυο, όπως ο άξονας Πεζών-Πύργου, κ.λπ.

Επιπλέον, τέθηκε το θέμα της ένταξης σε πρόγραμμα του οδικού άξονα «Μεσαρά- Βιάννος- Ιεράπετρα», που έχει χαρακτηριστεί διευρωπαϊκό δίκτυο, και της ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης στον δρόμο Ηρακλείου-Μεσαράς, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών.

Με το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τον βουλευτή κ. Κεγκέρογλου και αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας είχαμε σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα και γόνιμη συνεργασία, με στόχο τη βελτίωση του βασικού οδικού δικτύου του νομού Ηρακλείου και γενικότερα της Ανατολικής Κρήτης.

Τονίζω με την ευκαιρία ότι το θέμα αυτό και ιδιαίτερα το τμήμα Ηρακλείου-Βιάννου, καθώς και το διευρωπαϊκό δίκτυο Μεσαρά- Βιάννος- Ιεράπετρα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων της ΠΕΔ Κρήτης, δεδομένου ότι μόνο με την ολοκλήρωση των σύγχρονων οδικών αξόνων που έχει ανάγκη η περιοχή μας μπορεί να εξασφαλιστεί πραγματική ανάπτυξη και πρόοδος για τον τόπο».

Η απάντηση του υφυπουργού - Στη Βουλή το θέμα με παρέμβαση Κεγκέρογλου

Θυμίζουμε ότι τις προάλλες, μέσω επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής προς το υπουργείο Υποδομών, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε ζητήσει τη βελτίωση της ασφάλειας και της βατότητας του δρόμου Ηρακλείου-Βιάννου και των άλλων βασικών οδικών αξόνων του νομού Ηρακλείου.

Ο υφυπουργός Υποδομών, αφού δήλωσε αναρμοδιότητα, επέρριψε τις ευθύνες στην Περιφέρεια Κρήτης για τη βελτίωση της βατότητας και της οδικής ασφάλειας των βασικών αξόνων του ν. Ηρακλείου, εκτός από τον άξονα Ηρακλείου-Μεσαράς, που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου επέμεινε ότι το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών είναι τουλάχιστον συναρμόδιο για τους οδικούς άξονες, την οδική ασφάλεια και την προσπελασιμότητα και ιδιαίτερα για τον δρόμο «Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι- Βιάννος» και τον άξονα από Τυμπάκι έως Ιεράπετρα, που αφορούν την οδική διασύνδεση του νομού και της νότιας Κρήτης με το υπό κατασκευή διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, είναι παραπάνω από αρμόδιο και οφείλει να συντονίσει τον σχεδιασμό και να χρηματοδοτήσει τα έργα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο βουλευτής ζήτησε:

  • Άμεσες ενέργειες για την αναβάθμιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του οδικού άξονα «Ηράκλειο- Αρκαλοχώρι- Βιάννος», αλλά και του οδικού άξονα «Τυμπάκι- Μοίρες- Άγιοι Δέκα- Ασήμι- Βιάννος- Ιεράπετρα».
  • Χρηματοδότηση και ανάθεση ενός σοβαρού έργου βελτίωσης της βατότητας αλλά και της οδικής ασφάλειας όλων των οδικών αξόνων του νομού Ηρακλείου, «Ηράκλειο- Βιάννος» και «Ηράκλειο- Πύργος- Χάρακας».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News