Ηράκλειο: Έτοιμη η Κρήτη στην πύρινη απειλή του καλοκαιριού (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Έτοιμη η Κρήτη στην πύρινη απειλή του καλοκαιριού (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σχέδιο αντιπυρικής θωράκισης της Κρήτης αλλά και της χώρας, επιχειρούν να υλοποιήσουν από κοινού υπουργείο Περιβάλλοντος και υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Ένα σχέδιο αντιπυρικής θωράκισης της Κρήτης αλλά και της χώρας, επιχειρούν να υλοποιήσουν από κοινού υπουργείο Περιβάλλοντος και υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Σε κοινή σύσκεψη στο Ηράκλειο, ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, μετείχαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς, σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου. Πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού δασών, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και οδικού δικτύου με έργα για τα οποία έχουν διατεθεί 50 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

https://www.youtube.com/watch?v=hJ4ZTO9N99I?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Μετά της αδιανόητης έκτασης τραγικές επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο αλλά και τους κινδύνους που αποσοβήθηκαν «στο παρά πέντε» στην Κρήτη, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πυροσπροστασίας της Κρήτης βρίσκεται στα σκαριά. Η σύσκεψη, η οποία είχε ως θέμα αποτελεσματικότερη προετοιμασία και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για τη νέα αντιπυρική περίοδο, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Βιοκλιματικής Αλλαγής, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξεύρεση χώρων στέγασης των δασοκομάντο, που θα έχουν έδρα στο Ηράκλειο, καθώς αν δεν βρεθεί άμεση λύση, θα μεταφερθούν στα Χανιά.

Όπως δήλωσε ο κ. Τουρνάς  το σχέδιο δράσης στηρίζεται «στην προετοιμασία, την επιτήρηση, την  έγκυρη προειδοποίηση και την άμεση επέμβαση. Έχουν ληφθεί προληπτικά όλα τα μέτρα, σχεδιάζουμε τις περιπολίες, διαρκή παρουσία από το έδαφος και την επιτήρηση από αέρος. Θα έχουμε , επιπλέον , τις δυνάμεις αναπτυγμένες εκεί που πρέπει την κατάλληλη στιγμή , έτσι ώστε να επεμβαίνουν άμεσα από αέρος και εδάφους για να επεμβαίνουμε εγκαίρως». Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σε όλες τις περιφέρειες για τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δασικής  υπηρεσίας, αλλά και της πυροσβεστικής, προσθέτοντας σε ότι αφορά την Κρήτη, θα φτάσει μια ομάδα δασοκομάντος,  που θα διαθέτει και ελικόπτερο για να μπορούν να παρεμβαίνουν και πως εκείνο το οποίο αυτή την ώρα διερευνάτε είναι ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί η ομάδα.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη δράση καθαρισμού των δασών, για πρώτη φορά. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κάνουμε προληπτικούς καθαρισμούς Δασων. Τρέχουμε εμείς από το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα προγραμμα που χρηματοδοτείται από το ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχουμε απορροφήσει 50 εκατομμύρια για να καθαρίσουμε δάση άνω των 40-50 χιλιάδων στρεμμάτων και  να διανοιξουμε δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών σε μια σε μια περιοχή που εκτείνεται συνολικά στα 18 εκ. στρέμματα. Βεβαίως και στην Κρήτη ετοιμαζόμαστε με τον κ. Τουρνά να ξεκινήσουμε την κατάρτιση των σχεδίων  της αντιπυρικής προστασίας όλης της Κρήτης. Είναι κάτι που το ξεκινάμε φέτος και επιτέλους για πρώτη φορά νομιζω ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να προσέχουμε στο δάσος. Δεν είναι μόνο δουλειά του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Κλιματικής Κρισης και Πολιτικής Προστασίας, είναι δουλειά και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Ο κ. Αμυράς πρόσθεσε ότι η «κλιματική κρίση είναι αδυσώπητη, είναι επικίνδυνη και προκαλεί καταστροφές. Απειλεί την ανθρώπινη ζωή και ο τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτή την κρίση είναι διπλός. Ο πρώτος είναι η πρόληψη και αυτό κάνουμε. Συνεργαζόμαστε ωστε να προλάβουμε τους κινδύνους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ήρθαμε εδώ για να φέρουμε σε επαφή με θεσμοθετημένο τρόπο, με ενιαία πρωτόκολλα και ίδια γλώσσα επικοινωνίας, τις δασικές υπηρεσίες, την Πυροσβεστικη και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το δεύτερο κλειδί για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, είναι η συνεργασία. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, το κάνουμε άψογα, γρήγορα  και αποτελεσματικά και γι αυτή είμαστε εδώ να κάνουμε μια καλή αρχή σε αυτή τη συνεργασία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News