Κρήτη: Προετοιμάζεται η Πυροσβεστική για να μην καούμε (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Προετοιμάζεται η Πυροσβεστική για να μην καούμε (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη βρίσκονται ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου με την Κρήτη να ενισχύεται με ένα ακόμη ελικόπτερο αλλά και με περίπου 50 δασοκομάντος

Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης, με έμψυχο δυναμικό και μέσα, με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξιο Ράπανο να κάνει ειδική αναφορά στο θέμα αυτό,  κατά την διάρκεια της σημερινής του επίσκεψής του στην Κρήτη και την Υπηρεσία του Ηρακλείου. 

Στην Κρήτη όμως βρέθηκε σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς προκειμένου να παραστεί σε  συνάντηση με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους διοικητές του Νομού Ηρακλείου και  των διοικήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

https://www.youtube.com/watch?v=FTzwNC3gtnA?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε για «να δούμε που βρισκόμαστε, τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και τι υπολείπεται από δω και στο εξής» συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε καλά, έτσι ώστε να έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες και η αντιπυρική περίοδος να μας βρει έτοιμους, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό ενδεχόμενο».

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι η συνεργασία που αναπτύσσεται φέτος με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις δασικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο. Είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά φέτος, έχουμε ξεκινήσει σε όλες τις περιφέρειες και θα ακολουθήσει και ένας δεύτερος γύρος που θα πάμε από νομό σε νομό. Θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς έτσι ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στον τομέα της πρόληψης πρώτα από όλα, που πρέπει να ρίξουμε το βάρος και ακολούθως να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο» ανέφερε ο κ. Τουρνάς.

Να σημειωθεί επίσης οτι ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε αναφορά και στη νέα μονάδα του Σώματος, τις ΕΜΟΔΕ (Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων), για τις ανάγκες στελέχωσης της οποίας θα φτάσουν στην Κρήτη περίπου 50 δασοκομάντος, από τις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για 50 δασοπυροσβέστες, οι οποίοι θα αποτελούν μόνιμο προσωπικό.

Μάλιστα όπως τονίστηκε, το Ηράκλειο και η Κρήτη συνολικά θα ενισχύθει με ένα ακόμη ελικόπτερο, εκτός από τα άλλα δύο ελικόπτερα που επιχειρούν σε Χανιά και Ηράκλειο, το οποίο θα προορίζεται τόσο για τη μεταφορά προσωπικού, αλλά θα διαθέτει και δεξαμενή νερού. 

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Αμυράς θα συμμετάσχουν επίσης σε σύσκεψη ενοψει επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 08 Απριλίου 2022 και ώρα 10:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49), με θέμα την αποτελεσματικότερη προετοιμασία και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Αντιπυρική περίοδος: Δασοκομάντος, εθελοντές και εναέρια μέσα στο σχεδιασμό – Ειδική μονάδα στο Ηράκλειο

Με 590 δασοκομάντος, 200 Ευρωπαίους πυροσβέστες, 93 εναέρια μέσα, κι εθελοντές, σχεδιάζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να μπει στην αντιπυρική περίοδο.

Οι 500 νεοπροσληφθέντες δασοκομάντος θα έχουν ως συντονιστές 90 έμπειρα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις του Σώματος (ΕΜΑΚ, πεζοπόρα τμήματα).

Οι δασοκομάντος θα αντληθούν σε μεγάλο βαθμό από την δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών ενώ μεταξύ των κριτηρίων μοριοδότησής τους θα είναι η εμπειρία τους στην πυρόσβεση, η κατοχή πτυχίου υποβρύχιου καταστροφέα ή πτυχίου σχολής αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά, και η κατάρτισή τους στο αντικείμενο της δασολογίας, δασοπονίας.

Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) που θα συσταθούν θα έχουν ως έδρες 6 πόλεις της χώρας -συγκεκριμένα, την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα. Από τους 90 συντονιστές/επικεφαλής των πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων, 15 θα βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια που θα εδρεύουν οι ΕΜΟΔΕ.

Οι ομάδες θα είναι αερομεταφερόμενες και καθεμία, που θα επιχειρεί στα δάση, θα αποτελείται περίπου από 12 άτομα.

Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι ειδικότητας Πυροσβεστικού Τεχνικού Προσωπικού, θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους ενώ οι υποψήφιοι στην ειδικότητα του Πυροσβεστικού Επιστημονικού Προσωπικού, καθώς και οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 31ο έτος της ηλικίας τους.

Η υποβολή των δικαιολογητικών ξεκινά τουλάχιστον 5 μέρες μετά την ανάρτηση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του ΠΣ (αναρτήθηκε σήμερα) και θα διαρκέσει 5 μέρες. Για τις ιατρικές και αθλητικές εξετάσεις όμως θα εκδοθεί πιθανότατα σήμερα διευκρινιστική ανακοίνωση που θα ορίζει ακριβώς το χρόνο υποβολής τους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για κανένα ενδιαφερόμενο.

Η υποβολή θα γίνεται στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των νομών (ΔΙΠΥΝ) όπου ανήκει ο καθένας αλλά για κάθε λεπτομέρεια, όπως όλα τα προσόντα και τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψη αλλά και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται.

Όλη η προκήρυξη ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News