Ηράκλειο: Απόφαση «κόλαφος» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις εκλογές Μαΐου του 2019

Κρήτη
Ηράκλειο: Απόφαση «κόλαφος» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις εκλογές Μαΐου του 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «νόθευση» της βούλησης του ηρακλειώτικου λαού, τον Μαΐο του 2019, κάνουν λόγο από την αρχή οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και δικαιώθηκαν με τη βούλα του ανώτατου δικαστηρίου

Για «νόθευση» του εκλογικού αποτελέσματος και της βούλησης του ηρακλειώτικου λαού, όπως εκφράστηκε στην κάλπη του Μαΐου του 2019, μετά τις κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις, κάνουν λόγο από την αρχή της τρέχουσας θητείας οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου, και να που δικαιώνονται με τη βούλα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Σε μια απόφαση- «βόμβα», που εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, αναμένεται να αλλάξει τελείως τα δεδομένα στον Δήμο Ηρακλείου και σε άλλους Δήμους ανά τη χώρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που πέρασε η κυβέρνηση, παρέχοντας ουσιαστικά μια τεχνητή πλειοψηφία σε δημοτικές Αρχές που μέσα από την κάλπη και το σύστημα εκλογών, όπως διεξήχθη με βάση τον «Κλεισθένη», είναι μειοψηφία!

Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε συγκεκριμένα ως αντισυνταγματικές τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και τη συγκρότηση των δημοτικών αυτών επιτροπών με (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων μέσω των «νόμων Θεοδωρικάκου».

Την απόφαση- «ράπισμα» του Γ' Τμήματος του ΣτΕ έφερε στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι επίμαχες διατάξεις (των Νόμων 4623/2019 και 4625/2019) «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού», έκρινε κατά πλειοψηφία το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ.

Εξετάζοντας σχετική προσφυγή, το Γ’ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου δέχτηκε ότι οι επίμαχες διατάξεις ουσιαστικά άλλαξαν τους όρους του «εκλογικού παιχνιδιού» κατά παράβαση του Συντάγματος».

Δήλωση Θεοδωρικάκου

Για την εξέλιξη- «βόμβα» τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ότι «με γνώμονα τη λογική και σεβόμενοι τη λαϊκή βούληση και την ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. - μετά από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και αφού λάβαμε τη σύμφωνη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής - καταθέσαμε και ψηφίσαμε νόμο που έδινε τη δυνατότητα διοίκησης στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία είχε παραδοθεί στην πιο ιδεοληπτική εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι αποδεκτές απ’ όλους, όμως η υπόθεση δεν έχει κριθεί οριστικά, γιατί η τελική κρίση ανήκει στην Ολομέλεια του ΣτΕ».

Στο επίκεντρο η Λότζια - Για δικαίωση μιλά η αντιπολίτευση

Η υπόθεση παραπέμπεται βεβαίως στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, μιλάμε για μια απόφαση- «βόμβα», ειδικά για τον Δήμο Ηρακλείου, με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», για ηθική δικαίωση και για μια δικαίωση του αυτονόητου, αφού - όπως υπογραμμίζουν - αυτό που έχει συμβεί με τις διατάξεις της κυβέρνησης και τη βιάση της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου να τις υιοθετήσει έχει συντελέσει στη διαμόρφωση ενός σκηνικού κατάλυσης της δημοκρατίας και της βούλησης των Ηρακλειωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον αποφανθεί ομοίως και η Ολομέλεια του ΣτΕ, μιλάμε για ένα σκηνικό ανατροπής στον Δήμο Ηρακλείου, από τη στιγμή που θα κριθεί τελεσίδικα αντισυνταγματική η σημερινή πλειοψηφία που κατέχει - χάρη στις επίμαχες διατάξεις της κυβέρνησης - η δημοτική Αρχή στις επιτροπές και λογικά θα πρέπει να γίνει ανασύνθεσή τους, ενώ σημαντικές αρμοδιότητες θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η δημοτική Αρχή δεν έχει την πλειοψηφία για να περνά αποφάσεις.

Ακόμα όμως κι αν δε γίνει διοικητικά αναδιάρθρωση στις επιτροπές με βάση την ετυμηγορία του ΣτΕ, είναι πολύ πιθανό να πάμε σε ένα ντόμινο εξελίξεων με προσφυγές, αφού άμεσα ενδιαφερόμενοι, π.χ. εργολάβοι ή προμηθευτές, θα μπορούν, πατώντας στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, να προσβάλλουν αποφάσεις των δημοτικών επιτροπών.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση, άλλωστε, αποτελεί η προσφυγή που έχει κατατεθεί από 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που αφορούν στη σύσταση του νέου αναπτυξιακού οργανισμού «Ηράκλειο Α.Ε.», για την οποία αναμένουμε απόφαση από την Επιτροπή του άρθρου 152.

Γιάννης Κουράκης: «Δεν αποτελεί έκπληξη η απόφαση του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Είναι σαφές πως οι νομοθετικές αυτές διατάξεις αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές και ο τρόπος συγκρότησης των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής εξασφάλιζαν πλασματικές πλειοψηφίες σε μειοψηφικές δημοτικές Αρχές. Μεταφέροντας ουσιαστικά σε αυτές αποφασιστικές αρμοδιότητες, μείζονος οικονομικού, κοινωνικού ενδιαφέροντος και γενικότερης λειτουργίας του Δήμου, καταργώντας ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

“Φωτεινό παράδειγμα” και η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, που από μειοψηφική δημοτική Αρχή μετατράπηκε σε πλειοψηφική, αποφασίζοντας έτσι να πορευτεί μόνη της, αγνοώντας την πλειοψηφία.

Από την πρώτη στιγμή ως δημοτική κίνηση “Ηράκλειο 3.7.5.” είχαμε τοποθετηθεί μιλώντας για παράνομη και αντισυνταγματική νομοθετική πρωτοβουλία αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και της λαϊκής ετυμηγορίας. Δυστυχώς όμως, για τους πολίτες και για τον Δήμο μας, εκπνέει μια δημοτική περίοδος με μια δημοτική Αρχή ανήμπορη να αφουγκραστεί και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της εποχής, λειτουργώντας απέναντι στη συνεργασία, στη συνεννόηση, στη σύνθεση και στη συνύπαρξη δυνάμεων που θα μπορούσαν να προσδώσουν μεγάλη αξία για την κοινωνία και τους δημότες Ηρακλείου», ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5”.

Ηλίας Λυγερός: «Η τελευταία (τρίτη) απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι αποκαλυπτική.

Οι αλλαγές που επιβλήθηκαν με τους νόμους Ν.Δ. και Θεοδωρικάκου, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, είχαν σκοπό:

Α. Να δώσουν πλειοψηφία στις παρατάξεις των δημάρχων σε επιτροπές και συμβούλια οργανισμών, κατά παράβαση του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος.

Β. Την αθρόα μεταφορά αρμοδιοτήτων στις επιτροπές (κυρίως στην Οικονομική) από το Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει το γενικό τεκμήριο αρμοδιότητας για τα θέματα που αφορούν τους Δήμους.

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς μας παρεμβάσεις, η μειοψηφική δημοτική μας Αρχή (11+3+1 συμβούλους στους 49) αποδεικνυόταν συνεχώς από τους “καλύτερους μαθητές” στην εφαρμογή κάθε νόμου που αυταρχικά ενίσχυε την εξουσία τους σε βάρος της δημοκρατίας», επισήμανε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”.

Δημήτρης Βρύσαλης: «Η απόφαση του ΣτΕ, ακόμα κι αν αναγνωρίζει ότι νοθεύεται η επιλογή των δημοτών στις διάφορες επιτροπές, δε δίνει ουσιαστική λύση στον ίδιο τον εκλογικό νόμο που νοθεύει την επιλογή των δημοτών, όπως επίσης βέβαια και στη νόθευση των αρμοδιοτήτων και τη μεταφορά τους από το κεντρικό Κράτος στους Δήμους. Σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι να αποτυπώνεται σε κάθε θεσμικό κομμάτι της τοπικής διοίκησης η βούληση των δημοτών, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ποσοστά. Που σημαίνει απλή, ανόθευτη αναλογική σε όλα τα επίπεδα τοπικής διακυβέρνησης», σημείωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Ευριπίδης Κουκιαδάκης: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε το αυτονόητο. Η ενίσχυση των επιτροπών των Δήμων με περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να έχουν πλειοψηφία οι... μειοψηφίες, ήταν βέβαιο ότι θα έβρισκε απέναντι το ΣτΕ. Εμείς το είχαμε θέσει εμφατικά από την αρχή, από τη συγκρότηση κιόλας των δημοτικών επιτροπών εδώ στον Δήμο Ηρακλείου. Η δική μας πρόθεση, βούληση, ήταν να συνεργαστούμε όλοι. Κάποιοι, όπως φάνηκε στην πράξη, ήθελαν απλώς να φτιάξουν τα δικά τους “ψιλικατζίδικα”, καταπατώντας όμως τη βούληση του ηρακλειώτικου λαού. Εμείς, η λεγόμενη... αντιπολίτευση, όταν χρειάστηκε, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Ελπίζουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και οι διοικούντες του Δήμου», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο”.

Πέτρος Ινιωτάκης: «Στον Δήμο Ηρακλείου υφίσταται ένα σκηνικό που ισοδυναμεί με την κατάργηση κάθε είδους δημοκρατίας και λαϊκής νομιμοποίησης των θεσμικών οργάνων. Δεν είναι δυνατόν η Οικονομική Επιτροπή να συνεδριάζει και να αποφασίζει για ζητήματα σημαντικά, που αφορούν άρδην την κοινωνία και τον πολίτη, και την ίδια ώρα το κορυφαίο όργανο, που αντιπροσωπεύει τη βούληση του ηρακλειώτικου λαού, όπως εκφράστηκε στην κάλπη, να έχει γίνει ένα θέατρο... σκιαμαχιών! Έχουμε μια κατάφωρη κατάλυση της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Έχει όμως ευθύνη και η δημοτική Αρχή της ισχνής μειοψηφίας, που εφάρμοσε απευθείας πρωτόγνωρες για τη Δημοκρατία πολιτικές και συμπεριφορές».

Βαγγελιώ Σχοιναράκη: «Η απλή αναλογική ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να υπάρξουν συνεργασίες και θετικότερες λειτουργίες στην Αυτοδιοίκηση. Η πράξη έδειξε, δυστυχώς, άλλα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση τροποποίησε, και δη μετεκλογικά, τη νομοθεσία, για να μπορέσουν να κυβερνήσουν οι τοπικές Αρχές, παραποιώντας όμως έτσι τη λαϊκή βούληση και εντολή, όπως αποτυπώθηκε στις δημοτικές εκλογές. Περιμένουμε, μετά την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, την άμεση επαναφορά της τάξης», τόνισε η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News