Πάρτε μέτρα τώρα πριν να είναι αργά (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Πάρτε μέτρα τώρα πριν να είναι αργά (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δική μας περίπτωση… το μόνο που φταίει είναι η υπερβολική ταχύτητα

Εκατό πέντε ημέρες στο 2022. 13 νεκροί σε 105 μέρες στη Κρήτη. Σχεδόν 1 νεκρός την εβδομάδα στο νησί. Τι φταίει; Το κακό οδικό δίκτυο, ο ελλιπής φωτισμός, τα αυτοκίνητα που είναι εν πολλοίς ασυντήρητα, τα άθλια ελαστικά, το κινητό, οι πολλές σκοτούρες που μας αποσπάνε την προσοχή κτλ., κτλ., κτλ.  

Στη δική μας περίπτωση όμως το μόνο που φταίει είναι η υπερβολική ταχύτητα. 

Ναι αυτή που βλέπεται στις φωτογραφίες είναι η κατάσταση στο σπίτι μου. Βομβαρδισμένο τοπίο. Στα καλά καθούμενα η πρόσοψη του σπιτιού μας καταστράφηκε (κι ευτυχώς ήταν μόνο υλικές οι ζημιές).

Οι κολώνες ξεπατώθηκαν, η γκαραζόπορτα έπεσε, ο μηχανισμός της καταστράφηκε, ο αυλόγυρος έσπασε και κρέμεται, ο κήπος γέμισε κομμάτια από το αυτοκίνητο που παραλίγο να σκοτώσει τον πατέρα μου, το αυτοκίνητο μας σχεδόν δυο εβδομάδες μετά είναι στους μάστορες κι ακόμα να συνέλθει… Για να μην πω για το άλλο εμπλεκόμενο όχημα... παλιοσίδερα. 

Αιτία; Η υπερβολική ταχύτητα. Ένας δρόμος ευθεία, χωρίς σήμανση, σε μια περιοχή αραιοκατοικημένη - αλλά κατοικημένη! - είναι βούτυρο στο ψωμί εκείνων που η σχέση ανάμεσα στο μυαλό, το πόδι και το γκάζι είναι... ας πούμε δύσκολη. 

Και βέβαια θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα: Να σκοτωθεί κάποιος από τους δυο εμπλεκόμενους και να μαυροντυθούν οικογένειες. Και να μην ξέρεις ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης. Αλλά ευτυχώς. Είμαστε όλοι ζωντανοί.

Ζωντανοί αλλά στα όρια μας. Όπως κι όλη η περιοχή. Γιατί αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Ο δρόμος αυτός - η επαρχιακή οδός Αγίου Σύλλα - που ξεκινά από τις δεξαμενές της πάνω Φορτέτσας και φτάνει ως το χωριό Άγιος Σύλλας, μετατρέπεται σε πίστα αγώνων κάθε μέρα.

Οδηγοί αυτοκινήτων και μηχανών «δοκιμάζουν» τα όρια των οχημάτων τους εδώ, παίζοντας την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής και των κατοικίδιων τους κορώνα γράμματα. Πεταγόμαστε τις νύχτες από τα κρεβάτια μας τρομαγμένοι από τα γκάζια. Δεν προλαβαίνουμε να δούμε τους οδηγούς από την ταχύτητα. Ακέφαλες είναι οι μηχανές. Και παρακαλάμε να μην κλάψει καμιά μάνα αυτό τον οδηγό.

Ως πότε; Ως εδώ. Με αφορμή αυτό το τροχαίο που ευτυχώς ήταν αναίμακτο, λέμε πως είναι μια καλή στιγμή τώρα η πολιτεία να κάνει αυτά που πρέπει. Δεν ζητάμε τίποτα ιδιαίτερο εκτός από τα προβλεπόμενα σε κάθε κατοικημένη περιοχή: Σήμανση, φωτισμός, μειωτές ταχύτητας, ανακλαστήρες οδοστρώματος και διαγραμμίσεις. Για να προλάβουμε τα χειρότερα που με μαθηματική ακρίβεια έρχονται και κάνουμε - ο κάθε κάτοικος της περιοχής - το σταυρό μας να μην πέσει πάνω μας η συμφορά. 

Είναι τα ελάχιστα και τα δικαιούμαστε και εμείς ως πολίτες και η τόσο αδικημένη αυτή περιοχή. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News