Ακρίβεια: Με αφανισμό κινδυνεύει το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης (βίντεο)

Κρήτη
Ακρίβεια: Με αφανισμό κινδυνεύει το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές οδηγούν σε υποσιτισμένα τα κοπάδια των κτηνοτρόφων - Ο πολλαπλασιασμός των τιμών στις πρώτες ύλες λένε κτηνοτρόφοι αλλά και παραγωγοί, δημιουργούν μια δραματική κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέπειες θα έχει

Με αφανισμό κινδυνεύει το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης, με δεδομένες τις αυξήσεις στις ζωοτροφές που έχουν αφήσει υποσιτισμένα τα κοπάδια των κτηνοτρόφων.

Ο πολλαπλασιασμός των τιμών στις πρώτες ύλες λένε κτηνοτρόφοι αλλά και παραγωγοί, δημιουργούν μια δραματική κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέπειες θα έχει.

Μέχρι και πενταπλασιασμό του κόστους εμφανίζουν κάποια σκευάσματα, την ώρα που και τα κοντέινερ από την Κίνα όπως εξηγούν, τα οποία φέρνουν πρώτες ύλες από 1500 ευρώ η τιμή τους εκτοξεύθηκε στις 15 χιλιάδες ευρώ.

Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, εμφανίζονται αδύναμοι να αντιμετωπίσουν το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας, με τον πρωτογενή τομέα του νησιού, όπως εξηγούν να δέχεται την χειρότερη επίθεση που έχει ποτέ καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα κοπάδια αποδεκατίζονται από την ασιτία καθώς μέχρι και το καλαμπόκι από 170 ευρώ τον τόνο έφτασε στα 400 ευρώ, την ώρα που ακόμη και η σπορά σιτηρών για να ταϊστούν τα ζώα, δεν έγινε λόγω των δυσθεώρητων αυξήσεων σε λιπάσματα και καύσιμα.

Για πρωτοφανή κατάσταση που απειλεί στο σύνολο της την παραγωγή, έκαναν λόγο οι γνωρίζοντες, που δεν έκρυψαν την αγωνία τους για τον κίνδυνο αφανισμού του ζωικού κεφαλαίου, την ώρα που και το γάλα εμφανίζει σαφέστατη μείωση.

Παράλληλα όμως. σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται και οι καλλιεργητές κηπευτικών.

Οι αυξήσεις στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα φτάνουν μέχρι και το τριπλάσιο , γεγονός που πυροδοτεί μια κατάσταση απόγνωσης μεταξύ των καλλιεργητών.

Η ακρίβεια θα οδηγήσει όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου σε μισή βεντέμα φέτος, αφού στα δέντρα λόγω κόστους δεν έγινε λίπανση, ενώ τιμές όπως το 2,60 το κιλό το 2020 με τα υπάρχοντα κόστη για να μπορέσει να καλυφθεί η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, θα πρέπει να φτάσει κοντά στα 4 ευρώ.

Το ίδιο απογοητευμένοι είναι και οι αμπελοκαλλιεργητές που λίγο πριν την όψιμη λίπανση, δεν γνωρίζουν αν τελικά αξίζει να καλλιεργήσουν ή όχι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News