LocalWatch: Πρόσκληση στο 4ο Εργαστήριο συμμετοχικού Σχεδιασμού Ψηφιακής Πλατφόρμας

Κρήτη
LocalWatch: Πρόσκληση στο 4ο Εργαστήριο συμμετοχικού Σχεδιασμού Ψηφιακής Πλατφόρμας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσκληση στο 4ο Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού της Ψηφιακής Πλατφόρμας του έργου «LocalWatch» - Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022 Κοινωνικός Χώρος Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Ψηφιακή Πλατφόρμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας - LocalWatch», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Active Citizens Fund στην Ελλάδα», η commonspace σε συνεργασία με το Vouliwatch σας προσκαλεί στο 4ο Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Ψηφιακών Εργαλείων, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, στις 17:30-20:00, στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στον Δήμο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Οι Δήμοι ανοίγουν στους/ις δημότες!

Η πολιτική συμμετοχή και η εποπτεία των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αρχών από τους/τις πολίτες είναι θεμελιώδεις αρχές για μια στέρεη, δίκαιη και πραγματικά ανοιχτή δημοκρατία.

Στόχος του έργου «LocalWatch» είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής, καινοτόμας πλατφόρμας, στα πρότυπα του Vouliwatch, που θα λειτουργήσει σαν γέφυρα επικοινωνίας, ελέγχου και συμμετοχής ανάμεσα στους/τις δημότες και τέσσερις Δήμους της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα.

Η πλατφόρμα θα παρέχει ψηφιακά εργαλεία που θα συν-σχεδιαστούν από τους/τις δημότες μέσα από μια σειρά εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού, για να ελέγχουν τους/τις εκλεγμένους/ες αντιπροσώπους τους και το έργο τους, να συνδιαμορφώνουν με τα μέλη της κοινότητας της πλατφόρμας τις πολιτικές των τοπικών αρχών, να αξιολογούν τον Δήμο τους, να διοργανώνουν δράσεις εθελοντισμού στις πόλεις τους και να έχουν λόγο στον προϋπολογισμό του Δήμου (συμμετοχικός προϋπολογισμός).

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε στο 4ο Εργαστήριο συν-σχεδιασμού των απαραίτητων ψηφιακών εργαλείων για τη λειτουργία της Πλατφόρμας, την Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022 και ώρα 5:30-8:00μμ στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης (Μονής Αγκαράθου 9, 71202, Ηράκλειο).

Στο εργαστήριο θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και τους στόχους του και να συνδράμετε με τις γνώσεις και τις ιδέες σας για την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων.

*Θα τηρηθεί το τρέχον υγειονομικό πρωτόκολλο.

Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως μία από τις ηγετικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα σε θέματα διαφάνειας, ανοικτής διακυβέρνησης και δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, με την ανάπτυξη σχετικών ψηφιακών εργαλείων, εκστρατειών ενημέρωσης και άσκησης πολιτικής πίεσης για συμμετοχικότητα και λογοδοσία. Μέσω του Vouliwatch, οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο και να θέτουν δημοσίως ερωτήσεις στα μέλη της Βουλής και Ευρωβουλής και να λαμβάνουν δημόσιες απαντήσεις. Ταυτόχρονα, δίνεται βήμα στους/τις εκλεγμένους/-ες αντιπροσώπους μας να προβάλλουν το κοινοβουλευτικό τους έργο και τη δραστηριότητά τους.

H commonspace είναι μια συνεργατική - διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού και παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον τομέα των χωρικών στρατηγικών, των πολεοδομικών και χωροταξικών μελετών, της αρχιτεκτονικής, του αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, της κοινωνικής έρευνας και του συμμετοχικού σχεδιασμού μέσω καινοτόμων εργαλείων και διαδικασιών. Στα χρόνια που δραστηριοποιείται έχει συνεργαστεί με Δήμους, Περιφέρειες και κρατικούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά και κοινωφελή ιδρύματα, ΜΚΟ και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Έχει υλοποιήσει σειρά δημόσιων, ιδιωτικών και συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων.

Παράλληλα, έχει διαρκή επιστημονική συμβολή αλλά και εθελοντική δράση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιδιώκει να αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολιτών, των κοινωνικών θεσμών και των δημόσιων αρχών, έναν κόμβο ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών και εφαρμοσμένων πρακτικών.

Ακολουθεί το πρόγραμμα ΕΔΩ ή εδώ: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News