Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι: Δυσβάσταχτο το κόστος ανακατασκευής στις σεισμόπληκτες περιοχές - Στα ύψη τα οικοδομικά υλικά (vid)

Άμεσες παρεμβάσεις ζήτησαν οι βουλευτές Ηράκλειου κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» - Το κύμα ακρίβειας βάζει «φωτιά» στη διαδικασία που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους σεισμόπληκτους

Άμεσες και στοχευμένες ενέργειες για να προχωρήσει η αποκατάσταση των κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές, ζήτησε στην «Ώρα Αιχμής» με τον Μάνο Δασκαλάκη, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, έπειτα και από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Υποδομών.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το κύμα της ακρίβειας βάζει στην κυριολεξία «φωτιά» και σε αυτή την διαδικασία που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους σεισμόπληκτους. Στο ίδιος μήκος κύματος τάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Νίκος Ηγουμενίδης, που έκανε λόγο για επαναξιολόγηση της κατάστασης μιας και γίνεται δυσβάσταχτο το κόστος ανακατασκευής σεισμόπληκτων κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Με την σειρά του ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης, τέθηκε υπέρ παρεμβάσεων για να μην επιβαρυνθούν οι σεισμόπληκτοι στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τους σεισμούς. Την ίδια ώρα ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι το ΚΚΕ πρώτο έφερε το θέμα που καίει τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι στο Ελληνικό κοινοβούλιο, ζητώντας ανακατασκευή με τιμές μακριά από την σημερινή ακρίβεια, μιας και τα οικοδομικά υλικά έχουν πλέον ένα δυσβάσταχτο κόστος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του Βασίλη Κεγκέρογλου έχει ως εξής:

«Η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ν. Ηρακλείου απαιτεί οργανωμένο σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου έχει ως προϋπόθεση την οικιστική και κτηριακή αποκατάσταση των σεισμόπληκτων. Από την μια, υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει την προκαταβολή που δικαιούνται για το πληγέν ακίνητο τους και από την άλλη όσοι την έλαβαν δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες αποκατάστασης αφού βαλτώνει η διαδικασία ολοκλήρωσης, κατάθεσης και έγκρισης του φακέλου. Την ίδια ώρα, η αναθεώρηση του τιμολογίου υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως είναι σε ισχύ από το 2011, είναι επιβεβλημένη και μάλιστα σε τιμές αγοράς, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη αύξηση κόστους των υλικών από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις.

Επειδή το τιμολόγιο εφαρμόζεται υποχρεωτικά για την σύνταξη των σχετικών προϋπολογισμών στις μελέτες επισκευής κτισμάτων που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή και με βάση αυτό γίνεται ο έλεγχος από την υπηρεσία Επειδή μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί ελάχιστοι φάκελοι και πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση των κτιρίων των σεισμόπληκτων περιοχών

Μέσα από την ερώτηση Κεγκέρογλου τίθεται το ζήτημα στον αρμόδιο υπουργό για ποιες

άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης και κατάθεσης φακέλου αλλά και η έγκριση του, για την αποκατάσταση κτιρίων που επλήγησαν από την σεισμική δραστηριότητα;

Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε σε τιμές αγοράς το τιμολόγιο υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών για τις επισκευές-ανακατασκευές- κατασκευές καθώς και τις αμοιβές των Μηχανικών, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών;».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια